Annonce
Rundt om Viborg

Afviser igen Apple-indblanding: Mail puster til konspirationsteori om Tjele-vindmøllerne

Et billede fra borgermødet i Ørum, hvor European Energy angiveligt skulle have oplyst om et samarbejde med Apple. Det er ifølge folkebladets referat fra mødet ikke korrekt. Arkivfoto: Jakob Thorup Thomsen
European Energy afviser, at Apple er involveret i Tjele-vindmøllerne, selvom en chef i firmaet tidligere har skrevet det til udvalgsformand Stine Damborg Hust (K)
Annonce

Nr. Vinge: Står it-giganten Apple bag planerne om at rejse vindmøller ved Nr. Vinge syd for Tjele Langsø, og er det medvirkende til, at Viborg Kommune og formentlig et flertal i byrådet er så ivrige efter at gennemføre det omstridte projekt, fordi Apple bygger datacenter i Viborg Kommune?

Det spørgsmål har hele tiden ligget i baggrunden for debatten om vindmøllerne. Det har mest båret præg af en konspirationsteori, efter at Apple i meget direkte vendinger over for folkebladet har afvist, at firmaet har nogen som helst andel i det omstridte projekt.

Så sent som i lørdagsudgaven af folkebladet afviste Apple igen, at firmaet har noget med mølleprojektet at gøre. Her oplyste Apple, at datacentret ved Foulum kommer til at køre 100 procent på grøn energi, fordi Apple har planer om at rejse både vindmøller og et solcelleanlæg "et sted i Jylland", som det blev udtrykt. Apple ønskede ikke at oplyse den præcise geografiske destination, men understregede at det ikke er i Viborg Kommune.

Annonce

Apple som løftestang

Der bliver nu igen sået tvivl om, hvorvidt oplysningerne fra Apple er korrekte, fordi formanden for byrådets klima- og miljøudvalg Stine Damborg Hust (K) fortæller til folkebladet, at European Energy, der er firmaet bag mølleprojektet, har brugt samarbejdet med Apple som en løftestang og et pressionsmiddel for at få gennemført projektet i Nr. Vinge.

Hun kan henvise til en mail, som hun tidligt i forløbet fik fra Andreas von Rosen fra European Energy, hvori han direkte skriver, at Apple ønsker, at strømmen til datacentret skal komme fra vindmøller i nærområdet.

Annonce

Apple ikke involveret

Folkebladet spurgte tirsdag European Energy. Kommunikationschef Joachim Steenstrup fortæller, at European Energy har en aftale med Apple om at levere grøn strøm fra to projekter i Jylland, men at vindmølleprojektet ved Nr. Vinge ikke indgår i denne aftale.

På spørgsmålet om, hvorfor firmaet så har kædet Apple sammen med projektet i en mail til udvalgsformanden, svarer han: "Ingen kommentarer". Han har heller ingen kommentarer til kritikken af, at European Energy angiveligt har brugt Apple som pression for at få vindmølleprojektet gennemført.

- Vi ser frem til, at byrådet tager det næste skridt og godkender projektet. Projektet vil øge mængden af grøn strøm fra vindmøller i Viborg Kommune med 30 procent og sparer 90.000 ton CO2-udledning om året, siger han.

Annonce

Forskellige grader

Borgmester Ulrik Wilbek (V) siger om det påståede samarbejde mellem European Energy og Apple:

- Jeg kan jo kun forholde mig til, at European Energy på et borgermøde har sagt, at de har et samarbejde med Apple. Der er jo forskellige grader af samarbejde - og det kan være aftalt både mundtligt og skriftligt. Som kommune skal vi tage stilling til et vindmølleprojekt og ikke til, hvem samarbejdspartnerne er.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro

Ung tømrer med stor succes

Viborg

Snart kommer turen til Preislers Plads

Annonce