Annonce
Rundt om Viborg

Aktivist i friluftsbad: Vi er ikke som de andre!

Kølvrå Friluftsbad er lige så meget et samlingssted som et badested, og derfor er anlægget noget særligt, mener man hos både kommunen og i Kølvrå. Arkivfoto: Morten Dueholm
Kølvrå Friluftsbad får betydeligt mere i kommunalt tilskud end andre friluftsbade. Lokal aktivist peger på, at Kølvrå-badet har en særlig, social rolle.
Annonce

Kølvrå: Friluftsbadet mister i år i forhold til sidste år 23.000 kroner af sit kommunalt driftstilskud.

Men med 483.000 kroner til støtte af driften er Kølvrå stadig den af de nu fire oplands-friluftsbade, som modtager mest fra Viborg Kommune.

Den på papiret fortsat skæve tilskudsfordeling har fået blandt andre Jon Pugholm fra Klejtrup Friluftsbad til at kritisere kommunen og byrådet, særligt kulturudvalgsformand Mads Panny (S), som ifølge Jon Pugholm "holder hånden over Kølvrå".

Mads Panny svarer hertil, at "det er væsentligt for mig, at det også Kølvrå og Hammershøj kan fungere, efter at vi har kigget på tilskuddene". Han peger desuden på, at Kølvrå har en særlig rolle som samlingssted i en landsby, hvor der ikke er mange andre mødesteder.

Vi opfylder også et socialt behov - særligt for udsatte familier, som vi har en del af herude

Lene Kemper, kasserer i Kølvrå Friluftsbad

Annonce

For socialt udsatte

Den holdning deler Lene Kemper, kasserer og mangeårig frivillig i Kølvrå Friluftsbad, fuldt ud:

- Vi er lidt træt af at blive sammenlignet med andre friluftsbade. Vi opfylder også et socialt behov - særligt for udsatte familier, som vi har en del af herude.

Kølvrå Friluftsbad har i forhold til eksempelvis Hammershøj-badet ikke særligt mange badende.Til gengæld kommer der i den lange åbningssæson mange, som hygger sig i eller uden for cafeteriet samt på udearealet omkring bassinerne, hvor der blandt andet er legeredskaber og minigolfbane.

Selv om friluftsbadet i "flyverbyen" får næsten en halv million kroner fra kommunen, er badet for en stor del drevet og vedligeholdt af frivillige - kun livredderne får løn. Lige nu er de frivillige ved at gøre klar til endnu en badesæson, der om vejret og coronaudviklingen vil det begynder midt i maj.

Annonce

Energibesparelser

Som tidligere omtalt i folkebladet får Midtjysk Friluftsbad i Hammershøj med 357.000 kroner det næsthøjeste driftstilskud - om end man også her må nøjes med 23.000 kroner mindre i 2020 end sidste år. Klejtrup Friluftsbad, der åbnede sidste år uden tilskud i 2019, får i år 70.000 kroner af kommunen. Ulbjerg Friluftsbad, som sidste år genåbnede efter en længere lukkeperiode, må klare sig uden kommunalt tilskud til driften.

De nævnte tilskudsbeløb er fremkommet efter, at byrådets kulturudvalg har vurderet friluftsbadene, deres respektive tilskud - og det samlede tilskud til badeanlæggene, som i år er løftet med 24.000 kroner til 910.000 kroner.

De ekstra penge er dog givet som et engangsbeløb. Kommunen håber, at mulige energibesparelser kan betyde, at det samlede driftstilskud kan sættes ned igen fra næste år.

Som de øvrige friluftsbade i oplandet drives det i Kølvrå primært af frivillige, der op til sæsonåbningen har travlt med at gøre både bassinerne og det øvrige anlæg klar. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro

Ung tømrer med stor succes

Viborg

Snart kommer turen til Preislers Plads

Annonce