Annonce
Viborg

Akut mangel på varme hænder i Viborg:  - Folk bliver ansat, når de står i døren på vej ud af skolen

Der bliver brug for mange flere med en social- og sundhedsuddannelse.
Ledigheden blandt social- og sundhedspersonale i Viborg Kommune er stort set nul, og nu skal løsningen findes, for ellers ser det sort ud for plejekrævende ældre og syge.
Annonce

Viborg: Social- og sundhedsassistenter og hjælpere når knap nok at forlade eksamensbordet, før de sætter kursen mod de første borgere, der har brug for kommunal hjælp og støtte.

Tre politiske udvalg i Viborg Kommune - ældre- og sundhedsudvalget, social- og sundhedsudvalget og beskæftigelsesudvalget - tager på møder i næste uge hul på det rekrutteringsproblem, der allerede nu er stort, men som bare vokser de kommende år, blandt andet fordi der bliver mange flere ældre og gamle.

Hvis der altså ikke gøres noget.

- Vi er rigtig godt tilfredse med, at der nu kommer politisk bevågenhed på problemer. Vi har faktisk selv appelleret til politikerne om, at der tages fat på det, siger formanden for FOA i Viborg, Vibeke Pedersen.

Hun kan fortælle, at situationen aktuelt er således, at ledigheden blandt social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere i Viborg Kommune er nul.

- Folk bliver ansat, når de står i døren på vej ud af social- og sundhedsskolen, siger FOA-formanden.

Så stor er manglen, at Viborg Kommune ofte har svært ved at besætte stillinger, og særligt om sommeren er der store problemer med at skaffe vikarer, når der skal afvikles sommerferie.

Annonce

Tales op

Problemet er naturligvis komplekst. Der findes ingen nemme løsninger.

- Det har været et problem, at vi ikke har kunnet optage de elever på uddannelsen, som vi gerne ville, men vi skal også være meget bedre til at tale uddannelserne op og fortælle de unge, at det faktisk er gode uddannelser, der giver mening, og at man er sikret et job med det samme, siger Vibeke Pedersen.

Problemet er landsdækkende, og afsættet for den politiske bevågenhed i Viborg er blandt andet en handlingsplan, som Kommunernes Landsforeningen lancerede sidste år. Planen hedder kort og godt "Flere Hænder i Ældre- og Sundhedssektoren".

I planen kan man blandt andet læse, at antallet af elever på uddannelserne på fem år er faldet med 40 procent, og at alt for mange falder fra uddannelsen i forhold til andre erhvervsuddannelser.

- Får vi ikke flere ind på uddannelserne, sker der det - og det ser vi allerede nu - at der bliver ansat ufaglærte. Det kan være meget godt, blandt andet hvis man sætter gang i et uddannelsesforløb for dem. Det taler vi med Viborg Kommune om. Flere af de ufaglærte er ældre og har dermed ikke råd til at komme på SU. Det skal vi have fundet en løsning på, siger Vibeke Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Spillerne er glade - træneransættelse har givet ro, men skubber også til niveauet

Annonce