x
Annonce
Viborg

Akutafdelingen er forberedt på corona-virus – men viborgenserne skal ikke være bange!

Sådan ser beskyttelsesudstyret, som læger og sygeplejersker skal være iklædt over for muligt corona-smittede, ud. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Akutafdelingen på Regionshospitalet Viborg er forberedt på, at smittede med corona-virus kan ske at komme inden for dørene på sygehuset. Den ledende overlæge slår fast, at der bestemt ikke er grund til at gå og være bange for sygdommen.

Viborg: Corona-virus er muligvis det mest brugte ord i 2020, og den smitsomme sygdom fylder mediebilledet hver eneste dag. Torsdag morgen er fokus for alvor rettet mod virussen, da den første dansker nu er konstateret smittet.

Men der er ingen grund til at gå her i Viborg og være bange for corona-virussen med det officielle navn covid-19.

Det slår ledende overlæge på Akutafdelingen på Regionshospitalet Viborg, Jacob Stouby Mortensen, fast.

- Folk i Viborg skal ikke gå og være bange for denne virus. Der er ingen grund til panik, siger overlægen.

Skulle man føle symptomer på sygdommen, bør man omgående kontakte sin egen læge. Man må endelig ikke bare møde op på sygehuset eller hos lægen, da man dermed kan udsætte andre for smitte. Borgere i Viborg, der skulle være smittet med corona-virussen, vil enten skulle være i hjemme-karantæne eller blive sendt til Aarhus Universitetshospital i Skejby, som er et af landets seks udvalgte sygehuse.

- Det er rigtig vigtigt, at vi ikke laver total panik omkring corona-virus. I forhold til de her forskellige infektioner som SARS og MERS, så er corona-virus jo den, der har den laveste dødelighed indtil videre. Så det er ikke en dødsdom, hvis man bliver smittet - der er mange raske allerede, siger overlægen.

Annonce

Corona-virus (covid-19)

Symptomer på corona-virus: feber, hoste, stakåndethed, vejrtrækningsproblemer, mave/tarm-problemer, diarré.

Hvis man oplever symptomer på corona-virus, bør man hurtigst muligt ringe til sin praktiserende læge eller til vagtlægen. Man må endelig ikke selv tage på sygehuset eller til lægens venteværelse, da man derved kan smitte andre.

WHO beskriver, at 80 procent af de smittede oplever milde symptomer, som ikke kræver indlæggelse på sygehuse. Alvorlige tilfælde ses oftest hos ældre eller svage.

Den vigtigste forholdsregel er god håndhygiejne. Og så bør man undgå tæt kontakt til personer, der har tegn på forkølelse. Der er ingen grund til at tage mundbind i brug, da der intet tegn er på, at mundbind kan forhindre smittefaren.

Omkring 80.000 mennesker har fået konstateret corona-virus ifølge det amerikanske universitet Johns Hopkins. Cirka 30.000 af dem er igen erklæret raske, mens omkring 2700 er døde som følge af sygdommen.

Dødeligheden for almindelig influenza ligger på cirka én procent, mens corona-virus i øjeblikket ligger på 3,4 procent. For søstersygdommene MERS og SARS ligger dødeligheden på henholdsvis 35 og 11 procent.

(Kilde: Sundhedsstyrelsen)

- Vi er klar

Hvis en patient på Regionshospitalet Viborg alligevel skulle vise tegn på virussen, så er de ansatte klar til at reagere.

- Vi er forberedte. Vi har længe haft fornemmelsen af, at der nok ender med at komme en eller flere her, der er smittede. Det er der jo en stor sandsynlighed for, og det vil vi håndtere helt efter bogen. Vi har setuppet til det, og vi har en stue, der er klar kun til det, fortæller Jacob Stouby Mortensen.

Personalet på sygehuset er også begyndt at spørge alle patienter med luftvejsproblemer, om de har været ude at rejse for nylig. På den måde håber man at fange tilfældene så hurtigt, som overhovedet muligt. Skulle der pludselig stå en smittet foran skranken på hospitalet, så er receptionisterne også klar over alle forholdsregler.

I sådanne tilfælde vil udvalgte sygeplejersker omgående blive tilkaldt, iklæde sig sikkerhedsdragter, mundbind, handsker og visir, inden de kan tage sig af patienten. Præcis som man også gør med andre smitsomme sygdomme som eksempelvis tuberkulose.

Det nye akutcenter har en stue klar kun til corona-virus, som har egen ind- og udgang, så patienten ikke skal gennem hele sygehuset først. Herefter vil patienten sandsynligvis skulle med ambulance mod Afdeling Q på Aarhus Universitetshospital hurtigst muligt.

Ifølge Jacob Stouby Mortensen skal man som sagt ikke gå i panik, men forholde sig roligt og tage enkelte forholdsregler, der i øvrigt gælder for alle andre virusser og almindelig influenza.

- Det allervigtigste er en rigtig god håndhygiejne. Og så er det almindelig fornuft at holde afstand til dem, der hoster eller nyser, siger overlægen og tilføjer:

- Og hvis det var mig, så ville jeg ikke lige planlægge en rejse lige nu til de områder, der er udsatte. Det er der ingen grund til.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

VFF-direktør vil få det bedste ud af forfærdelig situation

Leder

Pas på med udskamningen!

Viborg

Kæmper for at følge med: Efterspørgslen på Bilka To Go er eksploderet

Annonce