Annonce
Viborg

Alle kan nu spotte ørreders rundtur i Hald Sø

Fiskene fik indopereret en lille sender. Foto: Baktoft
Ny avanceret teknologi sætter biologerne og alle andre i stand til at følge med i søørredernes vandringer i Hald Sø.

Viborg: Siden 2019 har nogle håndfulde af Hald Søs sjældne søørreder svømmet rundt i den enorme sø med en lille indopereret dims, der sætter biologer og alle andre for den sags skyld i stand til at følge med i fiskenes vandringer.

Via en hjemmeside under DTU kan man se, hvordan fiskene bevæger sig rundt. Man kan se, hvor de var for to år siden, og man kan se, hvor de er lige nu og har været inden for de seneste 30 minutter.

Teknologi kaldes 3D-positionering, og den kan give helt ny indsigt i fisks adfærd og overlevelse. Teknologien gør det muligt løbende at registrere position og dybde af fisk mærket med akustiske sendere. Fiskene bliver fulgt nøje, for deres placering bliver registreret en gang i minuttet.

Annonce

Undersøgelsen omfatter ørredsmolt, voksne søørreder, gedder og ål og er en af de første i verden, der anvender 3D-positionering i så stor en sø.

De første mærkede fisk i søen var vilde ørredsmolt, der var blevet fanget, mærket og genudsat i tilløbene Dollerup Bæk og Mostgård Bæk. Den første mærkede smolt trak ud i søen i starten af april 2019, hvorefter 3D-sporingen af fisken begyndte. I løbet af de kommende uger trak der gradvist flere af de mærkede ørredsmolt ud i søen.

Smoltstadiet er et kritisk tidspunkt i ørreders liv, og der er ofte stor dødelighed forbundet med smoltenes første uger og måneder i eksempelvis søer. Der vil således være smolt, der forsvinder fra systemet, hvis de eksempelvis er fjernet fra søen af rovdyr som skarv.

Siden med realtime data fra 2019 opdateres automatisk cirka hvert andet sekund. Der kan vises info om de enkelte tracks ved mouse-over samt zoomes ved klik og træk med musen. Siden vil fortsætte med at præsentere data fra 2019 i forskudt realtime det kommende år, og du kan således følge de mærkede fisks vandring i søen sekund for sekund, indtil fiskene forlader søen, mærkets batteri løber tør, eller indtil fisken fjernes fra søen ved fiskeri eller af rovdyr.

De øvrige mærkede fisk begynder at optræde på siden, efterhånden som de blev mærket i 2019, hvilket vil sige i april for de voksne ørreders, maj for geddernes og juni for ålenes vedkommende. Analyser og opsamlinger om fiskenes adfærd vil blive offentliggjort på fiskepleje.dk, efterhånden som de bliver klar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Vent med at smide mundbindet i skraldespanden: Det skal fortsat bruges på sygehuset og ved lægen

Debat

Svar til Christian Langballe

Annonce