Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Alle skolebestyrelser i Viborg Kommune: Nej til A-, B- og C-skoler, ja til skolefællesskaber

Folkeskoler med hjerte, det er, hvad skolebestyrelserne ønsker. Foto: Morten Pedersen

Læserbrev: "Brug dit hjerte som telefon" – det var sangen, som gik igen landet over ved skolernes sangdag d. 9. maj. ”…hvis du taler med hjertet, min ven”. Dette er fortsat, hvad vi som samlet gruppe af skolebestyrelser fra hele Viborg kommune gør.

Vi kan ikke stå bag det forslag, som udvalget er kommet med den 27. april, og som indeholder flere skolesammenlægninger. Vi kan ikke se det realistiske i de beregnede besparelser, som udvalget er kommet frem til, og vi kan ej heller se det realistiske i at fremme folkeskolen ved at skabe usikkerhed hos forældre og børn ved udsigten til klasseoptimering på tværs af matriklerne.

Vi ønsker ikke A-B-C skoler, altså A-skoler; som er de frie- og private skoler, hvor skoleledelserne har lov til at sige nej tak til elever med udfordringer. B-skoler; som er de skoler, der får ro til at bedrive skole på den nuværende facon, hvori de har kendskabet til lokalområdet og eleverne, med selvstændige bestyrelser og masser af lokalt ejerskab fra medarbejdere, ledelse, børn og forældre.

Annonce

C-skoler; hvor uigennemsigtigheden kommer til at præge hvor og hvornår klasseoptimeringer på tværs af matrikler kommer til at ramme den enkelte elev og familie – med den usikkerhed og utryghed, som følger med dette.

Situationen hvor nogle børn flyttes fra én skole til en anden for at optimere klassekvotienten og ramme de magiske 28 – eller 26, hvis der er tale om 0.-2. klasse fra starten af skoleåret 23/24, vil ikke blot skabe utryghed ved de børn som flyttes, men ligeledes ved den allerede etablerede børnegruppe, som de modtages af. Og skal der rokeres løbende, når en klasse modtager tilflyttere og klassekvotienten så overskrides?

Vi ønsker, at folkeskolen skal være forældrenes naturlige førstevalg, og at det er et reelt valg, hvor man med sikkerhed ved, hvor ens barn får sin fremtidige skolegang.

Vi frygter, at det nuværende forslag vil få flere forældre til i stedet at tage det for dem det sikre valg ved at vælge et andet alternativ end folkeskolen. Hvor er besparelsen så? Hvor er sammenhængskraften? Hvor er fællesskabet?

Vi ønsker et tilbud, der beholder eleverne i folkeskolen og mindsker konkurrencen fra fri- og privatskoler.

Vi ønsker, at når familier vælger at bosætte sig i et givent område, så kan de også føle sikkerhed i at det er der deres børn vil vokse op i et socialt fællesskab med skolegang og fritidsinteresser.

Vi ønsker selvstændige skoler med egen bestyrelse, hvor vi bevarer nærdemokratiet og den tætte kontakt med børn og forældre.

Vi ønsker selvstændige skoler med egen bestyrelse, hvor vi bevarer nærdemokratiet og den tætte kontakt med børn og forældre.

Vi anerkender, at Viborg Kommune står med et faldende elevtal, og på den baggrund en økonomisk udfordring. Vi har før peget på at investere i folkeskolerne, så de bliver endnu mere attraktive og flere forældre, tilvælger folkeskolen. Det tror vi fortsat vil være det rigtige at gøre.

Vores fokus er bl.a. på rammerne for vores børn i dagligdagen, og de bliver væsentligt forringet for nogle børn, med det strukturforslag, der ligger. Derfor bliver vi ved med at insistere på, at vi skal tilbyde et kvalitetstilbud på kommunens folkeskoler, og besparelserne derfor skal findes andre steder end på ”dagligdagens rammer og struktur”.

Vi foreslår derfor, at skolerne i Viborg Kommune forbliver de gode folkeskoler, de nu en gang er, og lad os i stedet indgå i skolefællesskaber. Vi vil som bestyrelser meget gerne indgå i udviklingen af skolefællesskaberne allerede fra det kommende skoleår.

Med skolefællesskaberne kan vores børn blive på deres lokale skole, undervist og understøttet af deres kendte lærere, pædagoger og ledelse- alle med lys i øjnene. Lad os vise, hvad vi kan som fælles skolevæsen, når vi holder sammen, og lad os ikke ende med at splitte skolerne i Viborg.
Vi håber, at I som byråd vil indgå i dialog med os om ovenstående forslag om skolefællesskaberne for alle skoler. Vi ser frem til at mødes med jer.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet holder fast i spinkelt håb: 57-årig mand er stadig indlagt med svære skader knap en måned efter mystisk episode

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil For abonnenter

Ungdomsoprøret sendte dem på barrikaderne, i kollektiv og i byretten. Siden har Viborg-veninderne Lene og Liz modsat sig borgerlige normer og kæmpet for lige vilkår

Viborg For abonnenter

Først den ene, så den anden: En af byens mest betagende bygninger pakkes væk i et år

Kultur

Er der nogen, der mangler en badeand?

Debat

Nogen forsøger at føre Viborgs befolkning bag lyset

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Rundt om Viborg

Se billederne fra Kalkmineløbet: Randi og Lone sørgede for Strawberry Daiquiri til løbeturen

Debat For abonnenter

Det er et historisk højdepunkt for Viborg Kommune: Er der gratis fjernvarme på vej?

Debat

Hold øje med udviklingen i Viborg Varme!

Alarm 112 For abonnenter

Der røg den sidste chance for 55-årig familiefar: Dømt og udvist for gentagne voldtægter og vold mod sin hustru

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Viborg FF For abonnenter

Analyse: Tre grunde til, at Viborg FF slår AaB og spiller sig i Europa

Viborg For abonnenter

Syge- og plejepersonale skal køre i elbiler, som har dumpet sikkerhedstjek - 'men I skal ikke være utrygge'

Navne

Det kan blive meget bedre: 25-års jubilar tror på det gode børneliv - også i børnehaverne

Annonce