Annonce
Erhverv

Alsang markerer 75-året for befrielsen

Annette Koue (t.v.), Anders Kristensen, Mette Hahr, Palle Friborg Kjeldgaard, Anders Hjorth Nielsen og Kathrine Sørensen håber, at Viborg fyldes med sang - og gerne fællessang - i 2020. Nordea-fonden har i hvert fald givet 30.000 kroner, så ambitionerne måske nemmere kan nås. Foto: Viborg Bibliotekerne.
2020 skal synges ind, når rådhusklokkerne har slået, men hele året må gerne blive et sangens år, og der bliver nok at synge om.
Annonce

Viborg: Ambitionere er naturligvis store, men ingen forventer dog, at alsang i 2020-versionerne rammer samme højde, som en række arrangementer den 1. september 1940 gjorde.

Historiebøgerne fortæller, at fællessangstævnerne (alsang) denne dag i flere end 200 danske byer samlede cirka 750.000 mennesker. Viborg var naturligvis med, hvor Nytorv var rammen. I Fælledparken i København blev rekorden sat med cirka 80.000 deltagere.

Tyskerne kiggede og lyttede naturligvis med, men intet dramatisk skete. Det var en stille protest. Et signal om medmenneskelig sammenhold i en svær tid. Fem år senere lysnede det, og dermed fortæller regnemaskinen, at det er 75 år siden, at Danmark atter blev frit.

Med solid støtte fra Nordea-fonden har Spil Dansk lagt an til et stort program, der spreder sig over det ganske land, og naturligvis er Viborg med, hvor kræfter i byens musikliv og biblioteket er ved at planlægge de lokale arrangementer.

- 2020 er på mange måder et særligt år, hvor det at synge er helt naturligt. For det første er det jo 75-året for befrielsen, for det andet er det 100-året for genforeningen, og endelig for det tredje kommer den nye udgave af Højskolesangbogen, som spiller en stor rolle i Danmark, siger Palle Friborg Kjeldgaard, musikfagskoleleder fra Kulturskolen Viborg.

Alsang kommer fra norsk og svensk og betyder helt enkelt fællessang. Under navnet alsang blev der i de første måneder af anden verdenskrig landet over arrangeret disse fællessangstævner, hvor alle - store og små, rige og fattige - samledes og stille og roligt sang sammen fra den danske sangskat, naturligvis med hovedvægten på sange om Danmark og det danske sammenhold.

Annonce

Tilbage til Nytorv

I Viborg er der indtil videre planlagt to store arrangementer.

Det første finder sted den 3. maj, hvor Viborg Teater danner ramme om en gratis korkoncert med VoxBox og Sing4fun, der begge ledes af dirigent, højskolelærer og pianist Anders Hjorth Nielsen. Billetter til denne koncert, der begynder klokken 15, kan bestilles via bibliotekets system.

Den 4. maj om aftenen, præcist 75 år efter at befrielsesbudskabet i radioen lød fra London, er der i Viborg Domkirke gudstjeneste. Når den slutter, sætter et fakkeloptog kursen mod Nytorv, hvor der afholdes alsang.

Nordea-fonden har støttet det lokale initiativ med 30.000 kroner.

- Det er helt naturligt for os at støtte sådan et initiativ. Vi synes, at det er rigtig gode arrangementer, siger Mette Haahr, erhvervsdirektør i Nordea i Viborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Annonce