Annonce
Viborg

Amatørarkæolog i bitter strid med Viborg Museum

Viborg Museum oog Aarhus Universitet graver ved Hald Ruin i juni 2018. Foto: Johan Gadegaard
Pensioneret akademiingeniør Ole Færch fra Aalborg beskylder Viborg Museum for faglig uredelighed og meget mere i langt brev til folkebladet. Museumsleder Brian Wiborg afviser.
Annonce

Viborg: Området omkring Hald Hovedgaard har i årtier været den store passion for amatørarkæolog Ole Færch fra Aalborg. Han har tidligere samarbejdet med Viborg Museum, men det samarbejde blev for nogle år siden afbrudt af museet, og nu går Ole Færch i et længere indlæg i kødet på Viborg Museum og beskylder museet for at være inkompetent og i en hel stribe af forsømmelser.

Det drejer sig om forkert placering af søgegrøfter, udbetaling af kørepenge, inhabilitet og meget mere. Listen er meget lang.

Ole Færch skriver:

"Museumsleder Brian Wiborg har gjort alt for at hindre, at den viden om bispeborgen Hald som jeg har erhvervet gennem tusinder af timers forskning i arkivalierne og undersøgelser på stedet kunne blive til nytte i projektet De fem Hald’er." Og han fortsætter:

"Hvorfor optræder Viborg Museum på denne måde? Alle andre museer tager med kyshånd imod al hjælp udefra, men ikke Viborg Museum. Der er sikkert flere forklaringer. For det første kniber det gevaldigt med det faglige niveau. Udgravningsleder Jesper Hjermind har ikke nogen dybere forståelse af bygninger, er ikke historiker, kan ikke læse gotisk skrift og har ikke lavet et ordentligt forarbejde, men graver bare bevidstløst."

Museumschef Brian Wiborg afviser påstandene, som folkebladet har forelagt ham. Han bekræfter, at museet afbrød samarbejdet med Ole Færch, da han ifølge museets opfattelse ikke respekterede rammerne for museumsloven, blandt andet ved at lave undersøgelser ved Hald Ruin med store "stoppenåle".

- Dette er siden endt i en lang række af sager, hvor Ole Færch har forsøgt at beklikke Viborg Museums faglige integritet og har fremført beskyldninger om lovbrud og svindel. Ole Færch har søgt aktindsigt hos Viborg Museum 10 gange og sendt en byge af klager til ministre, borgmester, Folketingets Ombudsmand, Slots- og Kulturstyrelsen og Ankestyrelsen. Ingen af klagerne har givet Ole Færch medhold, og ingen af klagerne har givet anledning til kritik af Viborg Museum. Aktindsigtssagerne og klagerne har til gengæld kostet Viborg Museum flere hundreder timers unødigt arbejde, skriver Brian Wiborg.

Viborg Stifts Folkeblad har valgt at lægge Ole Færchs materiale med Brian Wiborgs kommentarer til hvert enkelt klagepunkt ud på viborgfolkeblad.dk som et link ved denne artikel.

Ole Færch er autodidakt historiker/arkæolog med forkærlighed for området ved Hald er her ved at undersøge området med den såkaldte stoppenålsmetode. Foto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Demokrati er åben samtale

Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Sport For abonnenter

Lyt med - En stor profil siger farvel efter fem år på Kirkebækvej

Annonce