Annonce
Viborg

Ambassadøren Asbjørn

Asbjørn er udviklingshæmmet og er i et såkaldt klapjob i Rema 1000. Han er nu blevet den første klap-ambassadør på landsplan Foto: Morten Pedersen

Asbjørn Jensen er den første af sin slags: En ambassadør, der skal fortælle andre udviklingshæmmede om de fiaskoer og succeser, der følger med det at komme i arbejde. Der er klart flest succeser, påpeger han.

Viborg: Klokken er otte om morgenen, men de første par kasser med klaser af bananer er allerede tømt.

Frugt og frost er Asbjørn Jensens domæne. Når kunderne tømmer hylderne, fylder han dem op. Og når de roder, så sætter han på plads.

Den 48-årige butiksmedarbejder er ansat i et såkaldt Klapjob, som er et landsdækkende koncept, der skal hjælpe udviklingshæmmede og andre med kognitive udfordringer med at finde en plads på det ordinære arbejdsmarked.

Som så mange andre udviklingshæmmede arbejdede Asbjørn Jensen længe på et beskyttet værksted, Trepas. I 22 år sled og slæbte han her.

- Men jeg kørte træt i det, og jeg trængte til at prøve noget nyt til sidst, husker han.

Vejen til et nyt job blev banet af en klapjobkonsulent, og i efterhånden otte år har Asbjørn Jensen kunnet trække i den mørkeblå Rema 1000-trøje.

Annonce

Ambassadørordningen

Klapjob håber at få otte-ti ambassadører på landsplan. De skal - som et stykke frivilligt arbejde - blandt andet:


  • Fungere som en hotline, der kan bruges som cases til Klapjobs arbejde.
  • Ambassadørerne skal have "telefontid" cirka én time om ugen i et bestemt interval, hvor interesserede kandidater kan ringe, hvis de har spørgsmål til jobsøgningsprocessen, livet på arbejdsmarkedet og så videre.
  • Kontaktinformation og information om telefontid skal indgå på Klapjobs hjemmeside samt sociale medier.
  • Deltagelse på messer, konferencer, jobkaravaner, oplæg for STU med mere.
  • Deltagelse på Folkemødet på Bornholm.
  • Inddragelse i Klapjobs kommunikationsarbejde, eksempelvis ved at lave små videoer eller tage billeder fra deres arbejdsdag, medarbejderfest, frokostpausen med mere.
Frugt og frost er Asbjørn Jensens hjemmebane. Han arbejder i butikken på Marsk Stigs Vej 20-25 timer om ugen, og det har givet ham en stor glæde i livet.

Sejt

Nu har Asbjørn Jensen så fået udleveret endnu et stykke tøj. En jakke, som vidner om, at han er landets første og endnu eneste klap-job ambassadør.

Det er en ny ordning, som indføres for at have nogen, der kan give erfaringerne videre til andre udviklingshæmmede, som måtte gå med overvejelser om at forsøge sig i et klapjob.

Asbjørn Jensen er udvalgt, fordi han er et rigtig godt eksempel på, hvor meget man som menneske med udviklingshæmning kan udvikle sig ved at være en del af det ordinære arbejdsmarked, lyder det fra folkene bag klapjob.

- Mine kolleger synes, det er sejt, og det gør jeg også selv, siger Asbjørn Jensen om den store ære.

Klapjob

Klapjob er en indsats under Landsforeningen LEV, som laver skånejob og fleksjob til mennesker med udviklingshæmning og andre kognitive vanskeligheder. Det vil sige job til mennesker, der for eksempel har udviklingshæmning, autisme, ADHD, spasticitet, epilepsi, muskelsvind eller erhvervet hjerneskade, der gør, at de har behov for støtte til at komme ind på det ordinære arbejdsmarked.KLAP står for "kreativ, langsigtet arbejdsplanlægning".

Klapjob har aftaler med kommuner, virksomheder og organisationer i hele landet. Der er skabt flere end 2700 klapjob landet over.

Landsforeningen LEV er en privat landsdækkende forening for mennesker med udviklingshæmning, pårørende og andre interesserede - dannet i 1952.

Asbjørn Jensen håber at kunne hjælpe andre udviklingshæmmede med at blive kloge på, om et klapjob er noget for dem. Det er ikke hverken let eller ligetil at falde til på det ordinære arbejdsmarked, erfarede han selv for otte år siden.

En forskel

Han bor kun lige halvanden kilometer fra sit arbejde. I en lejlighed på Ellekonebakken. Fem minutter tager turen på den "splinternye cykel," som han lige har anskaffet sig.

Der er sket meget med Asbjørn, siden han havde første arbejdsdag i Rema 1000 for otte år siden. Dengang var det på Koldingvej, og da den nye forretning åbnende, flyttede Asbjørn med.

Han har tabt sig, han har skåret ned på sin medicin, og han har lært i stadig stigende grad at klare sig selv. Det er de erfaringer, han gerne vil give videre som nyudnævnt Klapjob-ambassadør.

- Jeg kan gøre en forskel for at andre kan få job ved at fortælle dem om mit eget arbejde og om både ulemper og succeser, forklarer han.

Hvad er der flest af?

- Succeser, svarer han uden at tøve.

Græd

Men det var ikke let i begyndelsen, erkender han. At stå som udviklingshæmmet midt i en stressende hverdag, hvor travle kunder, tomme hylder og 1000 spørgsmål trænger sig på. Ikke bare var han "ny i job," han var også ny på arbejdsmarkedet uden for det beskyttede værksteds vilkår.

- Jeg gik og græd hele tiden. Jeg følte mig ikke accepteret, og jeg følte ikke, at jeg var noget værd. Men efter nogle uger fik jeg sindssygt meget selvtillid, siger han.

- Så jeg blev faktisk fastansat, allerede inden min prøvetid var udløbet. Min chef kunne se meget i mig, og hun kunne se, at jeg kunne klare det. Der blev jeg meget rørt. Det var rart at få at vide, at jeg kunne mere, end mange måske troede, siger Asbjørn Jensen.

En plads i samfundet

En af dem, som har været tættest på hans udvikling, er hans storebror Christian Asbjørn Jensen, som han har daglig kontakt med.

- Min bror har ikke haft et nemt liv, og han har i mange perioder været ked af sit liv. Det har ikke været let at være ham op igennem hans opvækst - men det, der er sket med hans udvikling er helt vildt, og det skyldes i særlig grad hans klapjob, mener storebroderen.

- Da han begyndte i Rema 1000 skete der det, at han blev betragtet som et helt almindeligt menneske - og som en kollega. Han fik en chef, Sandra (Lucassen, red.), som har været en fantastisk gave i det projekt. For første gang blev der virkelig stillet krav til ham. Asbjørn har været vant til at være beskyttet i misforstået godhed. Det førte til, at han skulkede en del i starten eller sov over sig, og vi havde lange perioder med problemer, men hen ad vejen fik han en følelse af værdighed som menneske, og han føler, at han har fundet en plads i samfundet, hvor han hjælper nogle kunder, som bliver glade for hans hjælp. siger Christian Asbjørn Jensen, som også har set sin lillebror tabte 30 kilo - og få en stolthed og et selvværd, han ikke før har set hos ham.

- Han har taget nogle ekstreme skridt i sin kognitive udvikling, og han er blevet langt bedre til at tage imod læring. Og det er ikke kun ham, der er stolt. Det er jeg og den øvrige familie også, siger storebroderen.

Plads til alle

I dag vil Asbjørn da heller ikke være jobbet foruden. Det er hårdt slid, men det vænner man sig til, siger han, og han nyder de 20-25 timer, han bruger i butikken hver uge.

- Jeg har udviklet mig meget socialt. Det har gjort, at jeg har det så godt i dag, som jeg har det.

Asbjørn Jensens arbejdsplads er i det hele taget også en rummelig en af slagsen. Sidste år modtog Rema 1000 på Marsk Stigs Vej og i Overlund Viborgegnens Erhvervsråds pris for Social Ansvarlighed.

- Vi har mange forskellige ansatte. Vi har også haft en, der har siddet nede i retspsyk., og han arbejdede godt for sagen, siger Asbjørn Jensen, og tilføjer:

- Det er godt at give de mennesker en chance, for der skal være plads til alle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Ingen motocrossbane på Bjerring Hede

Annonce