Annonce
Viborg

Anklagemyndigheden på overarbejde

Der kan sidde mennesker i varetægtsfængsel, som skal lukkes ud, fordi man nu ikke længere må bruge teledata som bevismatariale.
Anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi fik mandag morgen en stor ekstraopgave. En instruks fra Rigsadvokaten om, at alt bevismateriale, der har noget med teleoplysninger at gøre, skal fjernes fra bevismaterialet, er årsagen til arbejdet.

Viborgegnen: Anklagerne ved Midt- og Vestjyllands Politi i Holstebro kan se frem til en uge, hvor de ikke skal forvente at få aftensmad ved 18-tiden, for mandag morgen udsendte Rigsadvokaten en instruks om, at alle sager, hvori der indgår såkaldte teleoplysninger eller teledata, skal suspendes og gennemgås på ny.

- Det er et stort stykke arbejde, men det gør vi naturligvis, når vi får besked på det. Det er også et vigtigt arbejde, for man skal have tiltro til beviser, siger chefanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi Kåre Skjæveland.

Chefanklageren oplyser, at der er cirka 800 sager, hvori der siden 2012 er faldet dom. Det er altså sager, hvori der kunne være bevismateriale, der har noget med teleoplysninger at gøre.

- Vi har gennemgået cirka 300 indtil videre og ikke fundet noget, siger Kåre Skjæveland.

Et større arbejde er også, at anklagemyndigheden skal kigge på alle verserende sager, hvori der er mennesker varetægtsfængslet. Er disse i varetægt blandt andet på baggrund af beviser, der bygger på teleoplysninger, skal disse pilles ud, og derefter skal anklagerne vurdere, om der i øvrigt er andre typer af beviser, som er tunge nok til, at anklagerne vil bringe sagen for en dommer. Er der ikke det, skal personen løslades.

- Vi regner med, at vi, når ugen er omme, har afsluttet dette arbejde, siger Kåre Skjæveland.

Sager der er berammet - altså hvor den tiltalte har fået besked på, hvornår sagen skal behandles i retten - skal der også kigges på. Kåre Skæveland vil ikke udelukke, at nogle sager bliver udsat, fordi anklagerne skal vurdere, hvor meget teleoplysninger fylder i sagen.

Indtil 18. oktober

Hele sagen drejer sig om, at det i mange tilfælde har vist sig, at teleoplysningerne ikke har været korrekte.

Disse teleoplysninger bruges til at finde ud af, hvor personer har været på bestemte tidspunkter.

- Som situationen er nu, er jeg det sted, hvor jeg ikke længere mener, det er forsvarligt at anvende de her data. Det er derfor, jeg har truffet beslutning om, at man ikke kan anvende dem i sager, hvor folk kan blive fængslet. Nu er jeg nået dertil, og for nærværende kan man ikke anvende teledata. Så skal der en masse ting i gang, og vi må se, hvad det fører til, og det er alt for tidligt at sige noget om det på længere sigt, siger rigsadvokat Jan Reckendorff til dagbladet Politiken.

Rigsadvokaten har besluttet, at instruksen skal følges indtil foreløbig den 18. oktober.

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Chancen kan komme - før man venter den: Emil Scheel nåede knap at varme op, før han skulle på banen

Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Venstresiden og målmand scorer højest

Annonce