Annonce
Viborg

Anklager: Biltyverier var et forsøg på at skaffe penge til bandekriminalitet

Seks politimænd (ikke disse på billedet) fulgte de tre tiltalte til Retten i Viborg fredag. De tre er alle tiltalt for at have medvirket til at stjæle ni biler fra Aj biler og Viborg Engros Autohandel. Anklager mener, at det er banderelateret. Arkivfoto

Sagen om de stjålne biler fra Aj biler og Jysk Engros lakker mod enden, og fredag skulle Midt- og Vestjyllands Politis anklager fremføre sin sag imod de tre tiltalte.

Viborg: Ved dagens retsmøde kom det frem, at de tre tiltalte i sagen om de i alt ni stjålne biler i perioden fra 7. til 11. maj, formentlig begik de to tyverier i et forsøg på at skaffe penge til banden "Holdet", der tidligere er kendt som Vanløse-banden, ifølge anklager Frederik Sylvest Wieben Rasmussen.

Bilerne blev stjålet fra AJ Biler og Jysk Engros Autohandel i alt til en værdi af cirka 1,3 millioner kroner.

De tre nægter sig skyldige i sagen.

Retsmødet fredag var det næstsidste, og sagen formodes at blive afsluttet mandag.

Fredag eftermiddag var den vigtigste del af retssagen dog anklagerens procedure, hvor han skulle forsøge at indkapsle alle sagens beviser imod de tre tiltalte og herefter angive, hvilken straf han mener, de tre tiltalte hver især skal have.

Og han mente, de tre domme bør ligge på to år og seks måneder, to år og ti måneder og tre års fængsel. Og anklager Frederik W.B. Rasmussen virkede meget fast besluttet på, at det skulle der bestemt ikke rokkes ved.

Retsmødet

Til trods for seks måneders varetægtsfængsling virkede det ikke til at påvirke de tre tiltalte specielt meget.

Da de på skift ankom til retten, var der i hvert fald smil at spore, og der blev der også diskuteret muntert iblandt specielt to af dem. Dog godt overvåget af de i alt seks betjente, der havde fået dem fra hver deres arrest til Retten i Viborg, da der ikke måtte snakkes om selve retssagen iblandt dem.

Men efter lidt venten grundet et færdselsuheld i henhold til transporten fra Aarhus Arrest startede retsdagen lidt over ni, og det første i forhold til tidsplanen var retssagens sidste vidne.

Vidnet var blevet kaldt ind af forsvarer Christian Kirk, der skulle forsøge at belyse hans klients færden de dage, hvor de to tyverier havde fundet sted.

Vidnet virkede dog en smule usikker og kunne ikke præcist gengive de datoer, hvor han havde været sammen med den tiltalte.

De foregående retsdage var de tre tiltalte og vidnerne i sagen blevet afhørt i retten.

Efter det var det tid til, at anklageren skulle fremføre sine beviser imod de tre tiltalte.

Annonce

Banderelationen

Et af de mest dramatiske øjeblikket i retssalen fredag var, da anklageren anmodede om at læse to breve op for dommeren og de to domsmænd, da han ville bevise, at tyverierne havde relation til bandemiljøet. Mere specifikt banden kaldet "Holdet".

Igennem en anden efterforskning af bande-miljøet kunne to af de tiltalte med stor sandsynlighed kobles til banden.

I brevet blev ordet biler ikke brugt, og derfor mente forsvarerne i sammenhold ikke, at brevene havde nogen relevans for sagen. Brevene var også fundet som billeder på den ene af de tiltaltes telefon, og der stod ikke nogen modtager på brevene.

Efter en kort diskussion uden for retssalen imellem dommer og domsmænd om, hvorvidt brevene skulle læses op, blev man enige om, at de skulle de. Med lidt besvær, grundet utydelighed, læste anklager nogle passager op fra brevet.

- Du er min bror, jeg kan godt lide dig. Du viser loyalitet. Jeg er træt af, at folk ikke er aktive. Det her er ikke en sofaklub. Folk kneppes og ryger ud, hvis de ikke hjælper. Folk der er over en, lytter man til. Alle skal behandles lige, læste anklageren op fra brevet.

Lidt længere nede i brevet lød det således:

- Du skal rekruttere 1,2 eller 3. Du skal arbejde på den "dudu" du har. Der kan vel tjenes en 200-mand om måneden ... du får en titel, hvis du klarer det her, læste anklageren slutteligt op fra brevet.

Det var yderligere beskrevet, hvor let det var at stjæle designmøbler og efterfølgende sælge dem via internettet. Det skulle ske via an falsk "face"-profil og en ny telefon. Det var ikke angivet, hvordan det skulle ske med salget af biler, og det var derfor, at forsvarerne satte sig imod oplæsningen.

Anklageren ville dog have det med, da der fra samme telefon, hvor brevene befandt sig på, kortvarigt efter brevene var modtaget, var modtaget beskeder, hvor der var billeder med, hvordan designmøbler blev handlet på nettet. Men relationen til bilen blev lavet, fordi billederne af designmøbler kort efter blev erstattet af billeder af dyre biler og deres salgspriser.

En "dudu" er ifølge anklageren en telefon, hvor al narkosalg klares fra.

Ifølge anklageren var dette nok bevis til, udover det den nuværende efterforskning af bande-miljøet kunne vise, at i hvert fald en af de tiltalte havde en relation til bandemiljøet.

Annonce

Dna-spor og fotos

Anklagerens primære beviser blev en stor bunke af oplysninger fra telefonmaster, dna-spor fra de mange stjålne biler og så flere indsamlede fotos.

Eksempelvis fra nogle af de tiltaltes telefoner og overvågningsbilleder fra nogle af de steder, hvor der eksempelvis var blevet stjålet benzin fra tankstationer fra flere steder i landet.

Men specielt de tre tiltaltes færden via de telefonmaster, som registrerede hvor telefonerne opholdt sig i løbet af dagen omkring de to tyverier, var et af anklager Frederik Sylvest Wieben Rasmussen vigtigste redskaber i at bevise, at de tre havde færdet sig rundt omkring Viborg.

Efter en meget nøje gennemgang af telefonmasternes registreringer gik anklageren videre til nogle af de billedlige beviser, der var på, at de tre havde været i besiddelse af i hvert fald to af bilerne.

En Mercedes C Amg og en BMW. På flere af de tankstationer, hvor de angiveligt havde stjålet benzin til køretøjerne, var der overvågningsbilleder af, hvad anklagemyndigheden mente.

To politibetjente var også blevet afhørt på et af de tidligere retsmøder, hvor de begge 100 procent kunne angive, at de havde set de tiltalte i nogle af de situationer, hvor de tiltalte var stukket af fra politiet.

Samtidig var der også blevet taget billeder af en af de tiltalte ved en overstigning af hastighedsgrænsen. De nægtede alle tre, at det skulle være dem på billederne.

Udover angiveligt at have stjålet de ni biler, var der også blevet stjålet 12 styks nummerplader, som angiveligt skulle bruges til at sætte på de stjålne biler. Dette skete meget organiseret og vidnede om, at planlægningen havde stået på længe og skulle udføres nærmest professionelt ifølge anklageren.

Annonce

Strafudmålingen

Efter at have brugt godt fire timer på at gennemgå beviser og sin procedure var det tid til, at anklager Frederik Sylvest Wieben Rasmussen skulle meddele, hvilken straf han mente, de tre hver især skulle have for de mange forhold.

Her henviste han specifikt til en tidligere sag, hvor det også var banderelateret, og der var blevet stjålet seks biler til en værdi af i alt 1,7 millioner kroner. Her lød straffen på to år og seks måneder for de dømte.

Derfor mente han også, at de tre tiltalte skulle have lignende straffe. Dog med skærpende forhold for to af de tre. Den ene grundet mange tidligere domme for kriminalitet af lignende forhold og en meget stor række domme for anden kriminalitet. Den anden for at have været i besiddelse af en stor kniv og flere andre forhold.

Mandag morgen vil de tre forsvarsadvokater hver især gennemgå deres procedurer i sagen, og dommer og domsmænd vil forhåbentlig nå at komme med deres dom.

Det følger folkebladet selvfølgelig op på.

Annonce
Viborg For abonnenter

Roede knap 2000 kilometer på russiske floder og i Det Kaspiske Hav i specialbygget båd: Thomas Frank vil bevise, at der er en anden fortælling om vikingerne, end den man kender

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112 For abonnenter

Antallet af indbrud falder og falder i de officielle tal - men hos lokalpolitiet synes man, at det går den modsatte vej

Viborg For abonnenter

Klubben, der ikke skulle lukke alligevel: - Jeg var klar til at kæmpe til det sidste

Viborg

SVIF lukkede serie 6 med maner: Gamle legender indtog banen i festligt farvel

Rundt om Viborg

En del af arven gik til en koncert med Johnny Reimar: Der var dansktop-fest på plejecentret

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Viborg FF For abonnenter

18 år, superligaspiller og på ungdomslandsholdet - men Viborg FF-teenager har ambitioner om meget mere

Debat

Helhedsplanen for Skals, der kan blive en succes

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Viborg

Boliger renoveres og moderniseres for trekvart milliard: Alt sker inden for en radius af én kilometer

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Erhverv

Skal der bygges mere: Omstridt lokalplan for Kærvænget sendes nu i offentlig høring

Sport For abonnenter

Karakterbog: Den unge målvogter overskyggede alle

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Annonce