Annonce
Viborg

Bag historien om uroen på Børn og Unge-afsnittet: Anonyme kilder kan sommetider blive nødvendige

Børneafdelingen på Regionshospitalet Viborg har den seneste uge været i folkebladets søgelys. Foto: Morten Dueholm
I denne uge har folkebladet gjort brug af en anonym kilde i forbindelse med uroen på Børn og Unge-afsnittet på regionshospitalet.
Annonce

Viborg: Normalt vil vi journalister ikke bruge kilder, der ikke vil stå frem med deres fulde navn og ansigt. Hvis der er en historie at fortælle, så skal der også være nogen til at gøre det.

I løbet af den seneste uge har jeg på vegne af folkebladet dog valgt at gøre brug af en anonym kilde i forbindelse med sagen om uroen på Børn og Unge-afsnittet på regionshospitalet.

Grunden til, at jeg valgte at gøre brug af netop denne kilde på trods af, at personen ikke ønskede at stå frem med hverken navn, profession, køn eller billede, er, at jeg på ingen måde ville kunne indhente samme insider-viden på anden vis.

Jeg havde brug for at vide, præcis hvordan tingene foregår på afdelingen, når ikke pressen kigger forbi, eller hospitalsledelsen kigger én over skulderen. En helt ærlig førstehåndskilde, der kunne tale frit.

På grund af sagens alvor og frygten for repressalier ville ingen ansatte stå offentligt frem med deres oplevelser fra afdelingen. Da jeg mener, det er enormt vigtigt ikke kun at høre sagen fra hospitalets ledere, så sagde jeg ja til at mødes med kilden på et sted – langt fra hospitalet i Viborg. Kilden var bange for at blive genkendt sammen med en journalist, og derfor søgte vi væk.

Det er selvfølgelig enormt vigtigt at være kildekritisk i sådan en situation, ellers kunne personen bilde mig hvad som helst ind. Derfor søgte jeg bevis for, at kilden rent faktisk arbejder på afdelingen og har den profession, der er blevet oplyst.

Kildekritik er en del af De Presseetiske Regler, og jeg har været meget opmærksom på netop kildekritik under arbejdet med artiklerne. Derfor har jeg talt med yderligere tre ansatte fra afdelingen, der uafhængigt af hinanden og uafhængigt af den anonyme kildes historie kunne bekræfte alt det, den anonyme kilde fortæller i artiklen.

Alle kilder har betroet mig deres tillid, og det har været en nødvendighed for udarbejdelsen af artiklerne.

Ifølge Retsplejelovens §172 har redaktionelle medarbejdere som jeg mulighed for at give kildebeskyttelse. Det betyder, at selvom der sikkert er mange, der gerne vil vide, hvem den anonyme kilde er, så kan og vil jeg beskytte personens identitet.

Hvis ikke en anonym kilde har tillid til mig som journalist, så ville disse informationer aldrig se dagens lys. Derfor er anonyme kilder sommetider nødvendige.

Journalist Stine Elkær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Nej tak til muslimsk bønnekald

Annonce