Annonce
Debat

Anvendelse af ”Mørkelygte-princippet”i Region Midts ledelse

Erik Kristensen
Annonce

Læserbrev: ”Mørkelygten” er et begreb, som embedsmænd i ministerierne benytter, når de over for befolkningen, Folketinget og pressen i udtalelser har til hensigt at vildlede ved at give et manipuleret og fortegnet billede af virkeligheden, uden at ministeriet kan fanges i direkte usandheder.

Princippet er beskrevet af den Cavlingvindende journalist Jesper Tynell i bogen: ”Mørkelygten, embedsmænd fortæller om politisk tilskæring af tal, jura og fakta”.

Det fremgår af bogens dokumentation, herunder embedsmændenes egne udtalelser, at en ofte anvendt metode i regeringskredse er at kunne regne baglæns, dvs. først besluttes det politiske mål, herefter konstrueres en mere eller mindre lovlig ”dokumentation” dvs. fremskaffe tal og materiale, så det passer til målet. For som forfatteren skriver: ”Kunsten at bedrage uden direkte at lyve”.

Bogen gav mig direkte associationer til forløbet med afskedigelsen af den tidligere leder af Diagnostisk Center, Ulrich Fredberg. Her var det politiske mål fra begyndelsen at få Ulrich Fredberg afskediget. Herefter måtte der regnes baglæns, dvs. konstrueres en afskedigelsesgrund, som kunne accepteres af befolkningen, medierne og selvfølgeligt også af et usædvanligt inaktivt regionsråd.

Som nævnt: sandheden er ikke så vigtig.

Hvad kunne være mere alarmerende for befolkningen og medierne, end at Ulrich Fredberg egenhændigt udgjorde en sikkerhedsbrist for patienterne og dermed opfyldelse af kravet om afskedigelse. ”Sikkerhedsbristen” bestod i udelukkende at erstatte røntgen af Lavdosis CT-scanning.

I ministerierne har man tilknyttet en række styrelser, som departementet kan benytte som nyttige idioter, når der skal gennemføres politiske rævekager/svinestreger. Direktionen i Region Midt har også kunne benytte sig af en række nyttige idioter så som nogle kortvarigt ansatte radiologer i Silkeborg, hospitalsledelsen, Sundhedsstyrelsen og formanden for Dansk Lunge Cancer Gruppe.


Forløbet har som forventeligt afsløret, at direktionen og samlingen af nyttige idioter ikke har været i besiddelse af den samme strategiske og taktiske intelligens, som udvises i ministerierne.


Forløbet har som forventeligt afsløret, at direktionen og samlingen af nyttige idioter ikke har været i besiddelse af den samme strategiske og taktiske intelligens, som udvises i ministerierne.

Idet man håbløst har valgt at forsøge at skjule resultaterne fra den internationale forskning vedrørende den vel dokumenterede værdi af Lavdosis CT-scanning i udredningen af Lungecancer. Til gengæld er der god sammenlignelighed mellem ministerierne og direktionen med hensyn til en uacceptabel lav politisk moral.

Siden er de internationale forskningsresultater igen bekræftet i Danmark, idet Region Nordjylland har benyttet den samme undersøgelsesstrategi som i Silkeborg (direkte henvisning til Lavdosis CT- scanning i stedet for røntgen uden visitationsfilter på hospitalerne), som regionsrådsformand Anders Kühnau nu har forbudt i Region Midt.

Aktuelle resultater viser at i Nordjylland har lungecancerpatienterne en 8% bedre overlevelse sammenlignet med Region Midt.

Forskellen på Region Midt og ministerierne er, at hvis de politiske rævekager afsløres, så koster det ministeren og embedsmændene deres stillinger. I Region Midt kan regionsrådsformanden og embedsmanden fortsætte, selvom rævekagerne afsløres.

Så forsøger regionsrådsformanden efterfølgende at lappe lidt på renommeet samt at lefle for vælgerne ved at nedsætte nogle arbejdsgrupper (Udviklingsplan for Regionshospitalet Silkeborg). Et forsøg på i bedste demokratiske ”feel good” stil med såkaldt borger- og personaleinddragelse.

Den angivelige hensigt er, at arbejdet skal repareres på de mangler og skader, hospitalet har lidt igennem en årrække. Skader og modarbejde, som den samme koncerndirektør har stået i spidsen for. Nu står han så i spidsen for at rette op på egne fadæser. Der er imidlertid ingen økonomisk garanti for projektets gennemførelse. Troværdighed?

Det politiske hykleri i Region Midt er ”mageløst”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Boykot Vinter-OL i Beijing 2022

Annonce