Annonce
Rundt om Viborg

Appel: Beboere vil have vendt vigepligt ved farligt kryds

Viborg Kommune har med ingeniør Jesper Hoelgaards ord "tydeliggjort", at trafikanterne på Kastanievej i Karup skal holde tilbage, når de krydser en cykel- og gangsti, men det synes beboerne i området er en dårlig løsning. Arkivfoto: Morten Pedersen
Bekymrede beboere i et Karup-villakvarter vil have vendt vigepligten ved et farligt vej-/sti-kryds, men umiddelbart er kommunen ikke stemt for det.
Annonce

Karup: Foranlediget af en artikel i folkebladet om problemerne med et trafikfarligt kryds mellem villavejen Kastanievej og en cykel-/gangsti i Karup har Poul Erik Mallin, der selv bor på Kastanievej, igen på vegne af en række beboere i kvarteret henvendt sig til Viborg Kommune.

I henvendelsen henviser han til, at ingeniør Jesper Hoelgaard udtaler, at Viborg Kommune gerne tager imod forslag til, hvordan krydset kan trafiksikres bedre. Og her foreslår Poul Erik Mallin, at vigepligten vendes, så det er stiens cyklister og gående, der skal holde tilbage for bilister og andre trafikanter på Kastanievej. I dag er det omvendt.

Annonce

Færdselsloven

"Denne ændring begrunder jeg i færdselslovens paragraf 26 ("Ved kørsel ind på eller over en vej har den kørende vigepligt for den kørende færdsel fra begge sider (ubetinget vigepligt), såfremt dette er tilkendegivet ved afmærkning i medfør af paragraf 95" - red.) og de fysiske forhold på stedet.

På Kastanievej, hvis man bevæger sig i østlig retning, er der en vand-rende i højre side, og der, hvor cykelsti og Kastanievej krydser hinanden, er der to bede, der skiller gående fra kørende. Denne rende og adskillelse med bede gør, at der er et fortov på Kastanievej, det opfattes i hvert fald sådan. Den afmærkning, der er nu, giver cyklister følelsen af forkørselsret, også over "fortovet".

Oversigtsforholdene er så dårlige, at det er umuligt at overholde vigepligten, som den er nu, og sker uheldet, er det de bløde trafikanter, det går ud over. Jeg håber, trafik og veje vil se på sagen igen, og ændre vigepligten," skriver Poul Erik Mallin til kommunens trafik- og vejafdeling.

Over for folkebladet bebuder han en henvendelse til færdselspolitiet, hvis kommunen ikke er lydhør for forslaget om at vende vigepligten.

Poul Erik Mallin har igen henvendt sig for at få kommunen til at forbedre sikkerheden ved det farlige kryds mellem en sti og Kastanievej i Karup. Arkivfoto: Morten Pedersen
Annonce

- Ikke en god ide

Til det sidste siger Jesper Hoelgaard, at det kan beboerne jo bare gøre. Han anfører dog, at politiet har sagt god for, at Viborg Kommune for nylig med hajtænder har "tydeliggjort", at det er bilisterne på Kastanievej, der skal holde tilbage.

Jesper Hoelgaard siger, at han umiddelbart ikke synes om ideen om at vende vigepligten om.

- Det vigtigste er at tage hensyn til de svage trafikanter, og realistisk set tror jeg ikke, at alle cyklister og fodgængere vil holde tilbage, når de krydser vejen, siger han.

Allerhelst vil beboerne i Kastanievej-kvarteret have genopsat nogle stibomme, der forhindrer sticyklister at køre ud i krydset med fuld fart. Men det lader sig heller ikke gøre, mener Jesper Hoelgaard.

Der, hvor stien mellem Poppelvej og Bregnevej krydser Kastanievej, er oversigtsforholdene meget dårlige. Foto: Google Maps

Han henviser blandt andet til, at kommunen er forpligtet til om nødvendigt at snerydde og glatførebekæmpe på stien. Og det kan i praksis kun ske med maskiner, som ikke kan komme i gennem eventuelle bomme, fordi stien er ret smal.


Det vigtigste er at tage hensyn til de svage trafikanter, og realistisk set tror jeg ikke, at alle cyklister og fodgængere vil holde tilbage

Jesper Hoelgaard, ingeniør i Viborg Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

Blindes Jul - en vigtig støtte

Annonce