Annonce
Viborg

Arbejdet er i gang i det skjulte: Nyt byggeri skal bane vejen for nyt byggeri

Hospitalernes logistikenhed til affald og linned er ikke ligefrem arkitektoniske kronjuveler. Men fungere, det skal det. Også fremover, når der skal bygges nyt. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
Om fem år skal en helt ny psykiatri stå klar. Før byggeriet kan begynde, skal forskellige forhindringer fjernes. Det kræver blandt andet et byggeri.

Viborg: Når det helt nye psykiatriske sygehus skal slå dørene op for patienter og personale i 2027, er det ikke så lidt arbejde, der er gået forud.

Selvom der endnu er længe til, at den første gravko køres frem fra garagen, er arbejdet allerede i gang. Der skal nemlig ryddes forhindringer af vejen, før byggeriet kan begynde.

Lige nu sidder der derfor folk og arbejder på et nyt byggeri af et såkaldt logistikcenter. I virvaret af eksisterende blå og gamle bygninger i Søndersøparken ligger den nuværende logistikenhed lidt midt i det hele.

Annonce

Det kan den selvsagt ikke blive ved med. Den nye psykiatri skal lægge sig ud over det enorme areal, så psykisk syge patienter kommer ned på jorden i bogstavelig forstand.

Det skal være slut med at huse dem i et højhus, lyder kongstanken hos politikere og embedsfolk.

Forskellige scenarier

Allerede i år skal byggeriet af logistikenheden gerne begyndes. Dog kan arkæologiske fund  forsinke processen, som er i gang på tegnebrættet.

- Vi har lige nu nogle forskellige scenarier for, hvordan enheden skal tage sig ud, og hvor den skal placeres, fortæller Jeppe Juul Hansen, projektchef for Byggeri & Projekt på Hospitalsenhed Midt.

Han har på nuværende tidspunkt ikke lyst til at konkretisere de forskellige scenarier.

Arbejdet er nemlig stadig i en tidlig fase, forklarer han.

En grov skitsetegning af Viborgs nye psykiatri. Den viser, hvorfor der skal findes en ny placering til logistikenheden.

Logistikenheden skal fremover tage sig af linned og affald fra begge sygehuse: det psykiatriske og det somatiske.

Derfor skal det selvsagt ligge et sted, så det også fremover er praktisk muligt at bruge nemt og bekvemt. Det er ikke så få sække, der afleveres - og hentes - hver dag.

Desuden skal der være plads til rustent jern, gamle køleskabe og hvad der ellers udskiftes på et stort hospital.

Annonce

Skal integreres

Der er mange forskellige parametre, der skal tænkes med. I virkeligheden forberedes der lige nu et byggeri, der skal harmonere med et andet byggeri, der vel at mærke ikke findes endnu.

- Man skal tænke sig til rigtig meget. Det har vi heldigvis efterhånden rigtig gode erfaringer med, fordi vi har bygget rigtig meget, siger Jeppe Juul Hansen, der tilføjer:

- Og hvis vi har vores data på plads i forhold til de opgaver, vi skal løse, så kan vi sammen med en masse gode folk også sørge for, at vi får løst den her.

Forhindringer skal ryddes af vejen, får det nye psykiatriske sygehus kan bygges. Foto: Agata Lenczewska-Madsen

Hverken budget, tidsplan eller tegninger er altså endnu på plads, så det er på mange måder et usynligt arbejde, der knokles på.

- Og faktisk går den her proces også ud på at finde en fornuftig løsning, så vi kan håndtere både det, der kommer ind, og det, der skal ud, på en måde, så det er så lidt synligt som muligt, siger projektleder Uffe Madsen, der sammen med Jeppe Juul Hansen slår fast, at det er en ambition for styregruppen, at den nye logistikenhed integreres elegant i området og i det byggeri, der skal rejse sig i de kommende fem år.

- Og så vægter vi det selvfølgelig meget højt, at vi ender med en god, fælles løsning til gavn for både psykiatri og somatik, understreger Jeppe Juul Hansen.

Også Regional Specialtandpleje og de omkring 150 parkeringspladser på Brøndumsvej skal finde en ny placering. Sidstnævnte sådan at højhusbyggeriet Viborg View kan stå på stedet - såfremt byrådet ender med at vedtage det projekt.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet holder fast i spinkelt håb: 57-årig mand er stadig indlagt med svære skader knap en måned efter mystisk episode

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil For abonnenter

Ungdomsoprøret sendte dem på barrikaderne, i kollektiv og i byretten. Siden har Viborg-veninderne Lene og Liz modsat sig borgerlige normer og kæmpet for lige vilkår

Viborg For abonnenter

Først den ene, så den anden: En af byens mest betagende bygninger pakkes væk i et år

Kultur

Er der nogen, der mangler en badeand?

Debat

Nogen forsøger at føre Viborgs befolkning bag lyset

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Rundt om Viborg

Se billederne fra Kalkmineløbet: Randi og Lone sørgede for Strawberry Daiquiri til løbeturen

Viborg FF For abonnenter

Analyse: Tre grunde til, at Viborg FF slår AaB og spiller sig i Europa

Navne

Det kan blive meget bedre: 25-års jubilar tror på det gode børneliv - også i børnehaverne

Alarm 112 For abonnenter

Der røg den sidste chance for 55-årig familiefar: Dømt og udvist for gentagne voldtægter og vold mod sin hustru

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Sport

Tid til ny inspiration: Succesfuld serietræner siger stop efter tre år i Kvik/Aalestrup

Viborg For abonnenter

Syge- og plejepersonale skal køre i elbiler, som har dumpet sikkerhedstjek - 'men I skal ikke være utrygge'

Viborg

Nemt overblik over Viborgs guidede ture

Annonce