Annonce
Rejser

Argentinas vinmekka: Et slaraffenland for vin-entusiaster og naturfreaks

Syd for Mendoza by breder vinmarkerne sig ud med Andesbjergenes snedækkede tinder i baggrunden. Langt de fleste af vinhusene har rundture - naturligvis med smagsprøver på deres vine. Foto: Argentina Tourism
Mendoza er et slaraffenland ikke blot for vinnydere men også for naturfreaks, som bliver forkælet med nogle af verdens højeste bjerglandskaber.
Annonce

I lige og lange rækker står vinrankerne, og visse steder synes det, som om de stopper brat, hvor de møder en mur af stejle bakker, som afløses af vældige hvidklædte bjerge, hvoraf nogle af tinderne når pænt over 6000 meter. Vinrankernes blade er gyldne her i april, hvor efteråret har sat ind, og bidrager yderligere til det sublime syn.

Velkommen til Argentinas største vinområde og velsagtens i en af verdens flotteste beliggenheder med Andesbjergene som en dramatisk baggrundskulisse. Mendoza er navnet på såvel provinshovedstaden som den store provins, hvis østside omtrent ubrudt flankerer Andesbjergenes østside. Byen blev grundlagt af spanierne i 1561, og sammen med dens opland bor her godt og vel en million indbyggere, men i den indre, historiske bydel føler man sig hensat til en provinsby. Platan- og poppeltræer fylder pænt op i de fleste af de rektangulære gader og kaster behagelig skygge, når solen - som den for det meste gør - bager ned over byen.

Den er oplagt at tilbringe et par dage i, før de videre opdagelser i provinsen. Her er livligt om aftenen med masser af restauranter, barer og caféer, som selvfølgelig alle har rigelige mængder af vine på menuerne. Den store uafhængighedsplads er det naturlige midtpunkt, hvor der udspiller sig et sprudlende folkeliv. Pladsen er omgivet af store, elegante palæer og kirker, som blev opført efter et stort jordskælv i 1861. I Museo Fundacional oplever man de tragiske ødelæggelser, som jordskælvet forårsagede i byen og dens opland.

Mendoza

Mendoza by, godt tusind kilometer stik vest for Buenos Aires, ligger i knap 800 meters højde og har et subtropisk klima. Her på den sydlige halvkugle er årstiderne omvendt vores. Bedste rejsetidspunkt er fra november til april, hvor nedbøren er mindst. Sommermånederne januar til marts kan i Mendoza-by være meget varme.

Mendoza - byen og provinsen - er velorganiseret, og der er et stort udbud af overnatningsmuligheder, spisesteder, udflugter m.v. Prislejet er for os lavt, da pesoens værdi i forhold til dollar og euro fortsat daler. Et værelse på et fire stjernet-hotel fås nemt for under 500 kroner.

Sikkerheden er generelt god, men undgå at færdes i visse distrikter i mørke. Vær også opmærksomme på, at tyve florerer på eksempelvis busterminaler. Brug sund fornuft, og undgå at skilte med værdigenstande.

Annonce

Vin, vin og atter vin

Der går ikke længe, før vi opdager, at fantastisk meget i byen handler om vin. Talrige vinbarer byder sig til med prøvesmagninger og køb af vinene, som produceres i omegnen af byen. Mendoza producerer mere end 80 procent af al argentinsk vin, og det er helt især den sorte malbec-drue, der dominerer de røde vine.

Malbec-druen er egentlig fransk og blev indført i slutningen af 1800-tallet, hvor den hurtigt vandt indpas, fordi denne mørke drue passede til jordforholdene, de relativt store højder med store temperaturforskelle på nat og dag, masser af sol samt dens modstandsdygtighed over for sygdomme. Endelig giver placeringen op mod Andesbjergene en rigelig tilførsel af rent smeltevand fra de høje bjerge.

I dag er det langt overvejende Malbec-vine, der produceres, ikke bare i Mendoza-provinsen, men længere langt mod syd i Pategonien og højt mod nord i Salta-provinsen. De godt og vel tusinde vinproducenter i Mendoza fordeler sig især i de tre distrikter syd for byen, nemlig i dalene Maipu, Uco og Cuyo.

Vin er omdrejningspunktet for en veludbygget turisme, som lever godt af besøgende, der får rundvisninger på markerne og i de - som oftest - meget mondæne vingårde med smagsprøver og køb af de ædle druer. Ikke så få vælger også at indlogere sig på nogle af de vingårde, som kan tilbyde overnatning. Vi ser også flere turister på cykel og hesteryg ad stierne imellem vinmarkerne.

Annonce

Nær himlen i Andes

Andesbjergene er verdens længste bjergkæde og rummer de højeste tinder uden for Himalaya. Det ikoniske Aconcagua med sine lige under 7000 meter er det højeste af dem, men flere andre med næsten samme højder ses i omegnen øst for Mendoza by, hvis ellers sigtbarheden tillader det.

Flere af disse får man i synsfeltet på en af de meget populære dagsudflugter, der blandt alle turudbyderne hedder Alta Montana, som fører pænt op i Andesbjergene.

En times kørsel fra Mendoza går det brat opad. Vi passerer lokaliteten Villavicencio dybt nede i en dal. Et engang populært kur- og spahotel med fremragende kildevand. Det fine vand er her stadig, og Villavicencio er nok Argentinas mest populære kildevandsmærke.

Vejen fører videre op og op. Vi kører ad den gamle vej 52, der blev begyndt anlagt i 1936 og stod færdig fire år senere. Den var indtil 1972 forbindelsesvejen til Chile og er i sig selv en ingeniørmæssig bedrift. I folkemunde hedder den Årets Vej med henvisning til, at vejen har 365 hårnålesving - et for hver af årets dage.

Vi ser store flokke af lamaer og den vilde lamaart, guanacoer, spæne over sletterne. Henved 300 pumaer har biologerne talt skulle være i området, men de sky dyr lader sig ikke lige til syne. Ligeledes den lille grå struds, som fortsat er udryddelsestruet, da man har jagtet den på grund af kødet og fjerene.

I denne højde findes ikke synderlig bevoksning bortset fra sporadiske lave kratbuske. Chaufføren stopper på det højeste sted i 3200 meters højde ved et udsigtssted, hvor vi ser Aconcagua i sin majestætiske positur.

Omkring landsbyen Uspallata er højlandet goldt og gjorde området ideelt til optagelserne af filmen "Syv år i Tibet" fra 1997, da ligheden med Tibet er slående. I et af hotellerne ses da også fotografier på væggene af en ung Brad Pitt, der spillede hovedrollen.

Om rejsen

Journalistens flybillet var betalt af Norwegian.
Annonce

Naturens drama

Herpå støder vi til Rute 7, der er den moderne hovedvej, som i dag forbinder Argentina og Chile og ender i hovedstaden Santiago de Chile. Vi overhaler konvojer af store trucks, som på strækningerne stejlt opad højst kan præstere en fart af 40 kilometer i timen. På begge sider af vejen rejser furede og arrede bjergvægge sig lodret, og man føler sig nærmest knuget af deres vælde.

Vi følger Mendoza-floden, der her i april er omtrent udtørret. Vejen fører igennem et afsnit, hvor bjergvæggene kommer helt tæt på, og det giver os lejlighed til at opleve de mærkværdige, nærmest bizarre formationer af former og farver på klipperne.

Puenta del Inca er en af Argentinas store seværdigheder. Det er en bro, som naturen har skabt med en imponerende udstrækning på 27 meters bredde, 21 meters længde og en højde på 19 meter. Broen spænder over sulfatrige varme kilder, der frembringer et sandt farveorgie af okker, gule og orange nuancer på klippevæggene. Under broen står ruinerne af et spahotel fra 1940’erne, som blev tilintetgjort af en lavine.

Las Cuevas er den sidste by før den chilenske grænse. Bebyggelse vil være mere præcist at benævne den, for her findes blot 11 huse, hvor der ikke er meget liv at spore, bortset fra et par dovne hunde, som ligger henslængte på vejen. Herfra fører en hårrejsende grusvej fra de 3200 meter yderligere 800 meter op til en kristusfigur, der blev rejst i 1904 som et vartegn for den fredelige løsning af konflikten imellem Argentina og Chile. Endnu en gang bliver vi velsignet med et betagende syn af Aconcaguas vælde.

Vejen dertil

Der er ingen direkte flyforbindelser mellem Danmark og Argentina. Norwegian flyver via London Gatwick til Buenos Aires, og som noget relativt nyt har selskabet etableret sig i Argentina med indenrigsflyvninger fra Buenos Aires til seks destinationer, herunder Mendoza. Man kan også vælge at skifte fly i en række andre europæiske byer.

Mendoza by blev grundlagt af spanierne i midten af 1500-tallet, men det var først i sidste halvdel af 1800-tallet, at byens imponerende bygninger blev opført efter et ødelæggende jordskælv. Foto: Argentina Tourism
Mendoza by er grøn - næsten så langt øjet rækker. Fra Uafhængighedspladsen udgår diagonalt yderligere fire parker. Foto: Argentina Tourism
Puenta del Inca er en naturbro, der er skabt igennem hundrede tusinder af år. De okkergule klippevægge er et resultat af sulfatholdige kilder. Foto: Argentina Tourism
Når der bliver trang til mad og drikke efter at have gået rundt og oplevet Mendozas skønne parker, er der et overflødighedshorn af gode restauranter. Foto: Argentina Tourism
Andesbjergenes isnende tinder trænger sig konstant på i synsfeltet, når man tager på en Alta Montana-udflugt. Normalt varer dagsudflugterne 12 timer. Foto: Argentina Tourism
Aconcagua med sine lige under 7000 meter er det højeste bjerg i Sydamerika og den højeste tinde uden for Himalaya. Skulle fristen til at bestige bjerget være der, skal man påregne i alt tre uger. Foto: Argentina Tourism
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Landbrugets CO2-udledning

Annonce