Annonce
Viborg

Arkæologer overraskede: Op mod 80 huse har ligget ved Arnbjerg i sten- og bronzealderen

Muldafrømning af den ene gravhøj er i gang. Foto: Viborg Museum
Udover de tre gravhøje, der er blevet fundet, så er flere bosættelsesområder fra yngre stenalder og bronzealder dukket op i de nye udgravninger ved Arnbjerg i Viborg.
Annonce

Viborg: Udgravninger ved Arnbjerg har vist sig at være en rigtig interessant omgang for Viborgs arkæologer, som mildest talt er overraskede over alle de fund, der er blevet gjort i området.

Næsten seks hektar har spor af bebyggelse fra slutningen af stenalderen og bronzealderen (2000- 500 f.Kr.). Arkæologerne anslår, at der har ligget op mod 80 huse på stedet, men altså fordelt over cirka 1500 år.

- Vi vidste godt, at der var bebyggelsesspor i området, men vi forventede ikke, at det ville være så omfattende. Området ligger meget længere væk fra søen og engarealerne, end den bebyggelse der blev udgravet i 2018. Derfor forventede vi ikke, at bebyggelsen havde ligget så længe på samme sted. Byggegrundene her var ikke helt så attraktive i oldtiden, kan man sige, fortæller arkæolog Ida Westh Hansen.

Arkæologer fra Viborg Museum har siden årets start været i gang med prøvegravningerne af den næste etape af Viborg Kommunes udstykninger ved Arnbjerg. Der er prøvegravet cirka 25 hektar i det sydøstligste hjørne af området.

Oversigt over det prøvegravede område samt det område, der nu skal udgraves, angivet med rødt.
Annonce

De tre gravhøje

Blandt fundene er resterne af tre gravhøje, hvilket ikke kommer helt bag på arkæologerne.

Højene er registreret allerede i 1888, men var allerede dengang sløjfet. Nu skal udgravninger vise, om der stadig er bevaret grave i de tre høje. Foreløbig er der kun fundet to brandgrave i kanten af den ene høj, men nu hvor arbejdet fortsætter, er det ikke til at vide, om der dukker mere op.

Viborg Museum går nu i gang med udgravningerne, der forventes at løbe over hele sommeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Snart kommer turen til Preislers Plads

Danmark

Klumme: Få nu fingeren ud af næsen

Bjerringbro

Læge smittet med coronavirus - lægehus kører på nødberedskab

Coronavirus

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes og baråbningstider udvides

Sport For abonnenter

Ny offensivspiller er flyttet sammen med lokalt stortalent: Giver en rigtig god start på tiden i Viborg

Annonce