Annonce
Viborg

Arkæologer overraskede: Op mod 80 huse har ligget ved Arnbjerg i sten- og bronzealderen

Muldafrømning af den ene gravhøj er i gang. Foto: Viborg Museum
Udover de tre gravhøje, der er blevet fundet, så er flere bosættelsesområder fra yngre stenalder og bronzealder dukket op i de nye udgravninger ved Arnbjerg i Viborg.

Viborg: Udgravninger ved Arnbjerg har vist sig at være en rigtig interessant omgang for Viborgs arkæologer, som mildest talt er overraskede over alle de fund, der er blevet gjort i området.

Næsten seks hektar har spor af bebyggelse fra slutningen af stenalderen og bronzealderen (2000- 500 f.Kr.). Arkæologerne anslår, at der har ligget op mod 80 huse på stedet, men altså fordelt over cirka 1500 år.

- Vi vidste godt, at der var bebyggelsesspor i området, men vi forventede ikke, at det ville være så omfattende. Området ligger meget længere væk fra søen og engarealerne, end den bebyggelse der blev udgravet i 2018. Derfor forventede vi ikke, at bebyggelsen havde ligget så længe på samme sted. Byggegrundene her var ikke helt så attraktive i oldtiden, kan man sige, fortæller arkæolog Ida Westh Hansen.

Arkæologer fra Viborg Museum har siden årets start været i gang med prøvegravningerne af den næste etape af Viborg Kommunes udstykninger ved Arnbjerg. Der er prøvegravet cirka 25 hektar i det sydøstligste hjørne af området.

Annonce
Oversigt over det prøvegravede område samt det område, der nu skal udgraves, angivet med rødt.

De tre gravhøje

Blandt fundene er resterne af tre gravhøje, hvilket ikke kommer helt bag på arkæologerne.

Højene er registreret allerede i 1888, men var allerede dengang sløjfet. Nu skal udgravninger vise, om der stadig er bevaret grave i de tre høje. Foreløbig er der kun fundet to brandgrave i kanten af den ene høj, men nu hvor arbejdet fortsætter, er det ikke til at vide, om der dukker mere op.

Viborg Museum går nu i gang med udgravningerne, der forventes at løbe over hele sommeren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

'Ny beboer i opgangen' snød sig ind hos 92-årig

112

Tyv stak af med smykker og mærkevare-ure

Annonce