Annonce
Bjerringbro

Arkæologi-studerende glæder sig over regn

Nanna-Cecilie Leth-Nissen (tv) og Julie Munch Thomsen går til gravearbejdet med god energi. Foto: Hanne Bliksted
Spor efter at der i yngre germansk jernalder boede mennesker ved Ormstrupvej
Annonce

Bjerringbro: Det er ikke kun landmænd og gartnere, som har ventet på regn efter de seneste ugers varme og tørre vejr, også de arkæologistuderende, som i øjeblikket graver efter spor af vores forfædre på hjørnet af Ormstrupvej og Borrevej, har ønsket regn.

- Det tørre vejr betyder, at stolpehullerne meget hurtigt tørrer ud, når vi har renset området. Derfor har vi svært ved at få alle oplysninger noteret, før pletterne går i ét med den omgivende jord, fortæller Katrine Birk, da hun torsdag formiddag med en vandkande vander et område med stolpehuller.

Senere på dagen gik hendes ønske i opfyldelse, da regnvejret kom til Bjerringbro-området.

Katrine Birk var torsdag formidlingsansvarlig på forskningsudgravningen, en opgave som hver dag går på skift mellem de 11 studerende fra Aarhus Universitet, som i tre uger skal grave i og udforske området.

Stolpehullerne er levn fra de huse, som folk boede i i yngre germansk jernalder - cirka 600 år efter Kristi fødsel. Formentlig har disse mennesker haft en tilknytning til den store skibssætning, som er fundet tættere på Gudenåen og nu skal genopbygges.

Katrine Birk vander den tørre overflade for at sikre, at stolpehullerne ikke forsvinder. Foto: Hanne Bliksted
Annonce

Lokal interesse

Udgravningen finansieres af Aarhus Universitet og Moesgaard Museum. De studerende går på 2. semester, og det er deres første udgravningsopgave. Selv om vejret er noget gråt i forhold til sommervejret tidligere på ugen, så går de denne formiddag til opgaven med god energi.

- Herude finder man for alvor ud af, at man har valgt det rigtige studie, siger Nanna-Cecilie Leth-Nissen, mens hun sammen med Julie Munch Thomsen skraber jord op fra udgravningsområdet.

De studerende glæder sig over den lokale interesse for gravearbejdet, og en del lokale folk har allerede besøgt kornmarken, hvor en gravemaskine har fjernet korn og jord for at give plads til gravearbejdet.

- Det er rigtig dejligt, at de lokale borgere gerne vil se, hvad vi laver, men vi opfordrer til, at folk kommer klokken 15, for så er vi færdige med dagens arbejde, og har tid til at tale med gæsterne og vise dem rundt i udgravningen, siger Katrine Birk.

Annonce

Metaldetektor

Foruden de studerende er der en underviser fra universitetet og to fagfolk fra Moesgaard Museum. I kanten af udgravningen går Claus Erenreich fra Borre med en metaldetektor. Han bruger meget tid med sin metaldetektor, og det var hans mange fund, som fik Moesgaard Museum til at interessere sig for marken ved Ormstrupvej.

Efter tre dage på marken har de studerende fundet lidt keramik og også slagger som tegn på, at der har været en form for smedeværksted. Folk på den tid levede af agerbrug og havde typisk kvæg, geder og får. Når gravearbejdet er slut, venter en uges arbejde med at datere og dokumentere de mange fund og analyse jordprøver.

Mens gravearbejdet står på, bor de unge mennesker i hytter på en campingplads og glæder sig over, at markens ejere Anne Marie og Jens Buhr har indrettet opholdsrum i laden ikke langt derfra, så der er et sted at gå i læ i tilfælde af dårligt vejr, og det blev det torsdag eftermiddag, da regnen kom.

De studerende går på 2. semester, og det er deres første udgravningsopgave. Foto: Hanne Bliksted
De små skår er formentlig fra en keramikkrukke eller et kar. Foto: Hanne Bliksted
Claus Erenreich fra Borre har tidligere fundet fibler - metalspænder og andre spændende ting på marken. Foto: Hanne Bliksted
Stolpehullerne - de mørke pletter- er rester af datidens huse. Foto: Hanne Bliksted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Mindeord om Tove Nielsen

Viborg

Ny, stor Aldi åbner sidst på året

Annonce