Annonce
Kultur

"Arnolds spådom": Første smagsprøve på nyt teaters revolutionerende scenekunst gives under Snapsting

Lige her på Stænderpladsen får borgerne i Viborg og omegn til sommer den første smagsprøve på, hvad White Hole Theater kan. Arkivfoto: Morten Pedersen
White Hole Theaters forestillinger vil foregå i et univers, der kombinerer virtual reality, animation og gaming. Under dette års Snapsting vil borgerne få første forsmag på den stort anlagte forestilling "Three kings", der først er klar i år 2024.

Viborg: Traditionelt præsenterer et teater sine forestillinger i et fysisk rum foran et passivt publikum. Men det kommer White Hole Theater, som folkebladet skrev den 13. april, til at gøre op med.

Viborgs nye teater vil nemlig kombinere den klassiske teateroplevelse med tre teknologiske fortællegreb.

Det er virtual reality (VR, oversat virtuel virkelighed), som sprænger publikums oplevelse af tid og sted. Det er animation, som skaber hidtil usete verdener og gør animerede figurer til effektive og troværdige fortællemarkører. Og det er gaming, som forvandler det passive publikum til en aktiv deltager i fortællingen.

Annonce


Hybriden mellem det fysiske og det digitale univers kaldes metaverset. Det er i dette metavers, at White Hole Theaters forestillinger udspiller sig.

Jakob Tekla Jørgensen, scenekunstnerisk udviklingskonsulent


Den første forsmag på White Hole Theaters scenekunst gives til sommer, hvor "Arnolds spådom" bliver opført på Stænderpladsen fra 18. til 20. juni.

Stykket er en 10 minutter lang smagsprøve på den stort anlagte forestilling "Three kings", der får premiere i 2024 - samme år som teatret kan søge om egnsteater-status, hvilket er ambitionen.

Del af Viborg Visuals

Det er Viborg Kommune, der i første omgang søsætter projekt White Hole Theater. Og i spidsen står den scenekunstneriske udviklingskonsulent Jakob Tekla Jørgensen:

- Hybriden mellem det fysiske og det digitale univers kaldes metaverset. Det er i dette metavers, at White Hole Theaters forestillinger udspiller sig, siger han og forklarer:

- Hybridformatet gør det muligt at skabe scenekunst, som rummer helt nye elementer, der tilsammen vil definere og manifestere fremtidens dramatiske udtryk. Dermed bliver der sat en ny dagsorden for udviklingen af scenekunst, som forstår og omfavner de nye digitale formaters potentialer og særlige tiltrækningskraft.

Teatret bliver en del af den helt nye enhed "Viborg Visuals", der etableres af kommunen, VIA University College og Business Viborg (tidligere Viborgegnens Erhvervsråd, red.). Og enheden samler animation med de øvrige visuelle satsninger som foto, film, XR (extended reality - "udvidelse" af virkeligheden) og tegning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Stor fed camembert af lyd i Tinghallen

Viborg FF For abonnenter

Overblik - så længe er Viborg FF's oprykningshelte på kontrakt med klubben

Sport

Se video: Gode finalefornemmelser hos Viborg HK inden afgørende DM-semifinale

Annonce