Annonce
Viborg

At kunne nyde Cuba i fulde drag

Anny Holmgaard glæder sig over, at hun ikke ventede på Fidel Castro. Tiden var moden. Foto: Jesper Overgaard

Bogfronten. Lektor Anny Holmgaard fra Viborg er betaget af alt, hvad der taler spansk. Bogen »Cuba - på godt og ondt« er det seneste talende eksempel.

Oplevelser fra seks rejser i Cuba har lektor Anny Holmgaard fra Viborg omsat til en rejsebog - og rejsen kan sagtens foregå over nogle intense timer derhjemme i lænestolen, understreger forfatteren.

Cuba er mest af det gode for Anny Holmgaard, og i sin nye bog deler hun ud af glæden. Foto fra bogen

Siden 1998 har Anny Holmgaard haft et nært forhold til Cuba og ønationens mennesker. Længe har oplevelserne ligget og ventet i hendes hoved som en bog.

Cuba i en nøddeskal. Forfatteren fra Viborg hjælper med at knække nødden. Foto fra bogen

»Jeg havde regnet med at vente med at udgive bogen, indtil Fidel Castro var død. Men han er tilsyneladende udødelig, så nu skulle det være,« siger Anny Holmgaard.

Annonce

»Alt hvad jeg har oplevet med Cuba, står stærkt for mig, og jeg har kunnet skrive bogen uden at bruge så meget som ét eneste dagbladsnotat. Tilsyneladende har jeg en særlig evne til at komme i kontakt med cubanere. Det sker hele tiden for mig,« siger hun.

Fryd og gammen

»Den første gang kom vi til Cuba for at få bekræftet det positive billede af en lykkelig nation, der gav gratis lægehjælp og uddannelse til alle. Trods fattigdom holdt billedet. Efterhånden som turismen er vokset, er befolkningen blevet mere kritisk. Den sidder fast i en løn på 100 kroner om måneden, men den har formået at beholde selvrespekten,« siger hun.

»I dag ser man folk, der tigger om mælkepulver, og mange spiser rent ud sagt skodmad. Desuden er det så som så med den lige og gratis adgang til lægehjælp. Og hvad er den frie uddannelse værd, hvis der ikke er brug for uddannelsen? Dog er det mit indtryk, at Cuba stadig har fortrin i forhold til nabolandene,« siger hun.

Bogen »Cuba - på godt og ondt« bringer læseren tæt på et galleri af cubanere.

»Mange tråde fører tilbage til revolutionen for 56 år siden, og mange tråde fører frem. Med min bog i hånden kan den rejsende foretage en tur ud over det sædvanlige og komme tæt på folk,« siger Anny Holmgaard.

Annonce

Levende og døde

Komponisten Juan Rivera Prevot og flere andre fra bogen lever ikke længere, men også de er med til at bringe liv i beretningen. Viborg-lektoren sidder endda med rettighederne til 30 sange. Til ære for Juan Rivera Prevot har hun udgivet sanghæftet »Sig det med ord«.

Nogle af personerne har Anny Holmgaard haft et nært forhold til, iheriblandt Iván og Ernesto, der begge har besøgt hende i Viborg. Iván deltog endda i musicalen Viva, som Anny Holmgaard skrev og satte op i Viborg. I dag bor musikeren Iván i Rom, idet han er en del af gruppen Septeto Nabori. I bogen slipper hun ikke sine personer uden at have fortalt, hvor de befinder sig i dag.

Den 55-årige Anny Holmgaard er kendt for at have været med i utallige teater- og musikforestillinger, herunder Hald-spil, julerevyer og den lokale udgave af »Bakkens Hvile«.

Annonce

Godt og ondt

Hun driver Forlaget EA, hvis udgivelser bærer en del præg af, at hun underviser i spansk. Den næste kommer dog ikke til at ligne en bog af en spansklektor på Mercantec. I morgen tager hun til Gran Canaria for at hente den allersidste inspiration til bogen »Gran Canaria - på godt og ondt«.

Han går med tanker om flere »godt og ondt«-bøger. For hende er livet hverken godt eller ondt, heller ikke hendes eget, og også om det har hun tænkt sig at skrive en bog. En serie tegner sig - på godt og ondt.

Den 111 sider store bog er rigt illustreret, koster 200 kroner og er til at købe i Kjærs Boghandel og hos Bog & Idé.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over politiets vilde sne-døgn: Biler i grøften, spærrede veje og en handicapscooter uden strøm

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Ny chef for Viborg Bryghus på plads: Fra lyd og billeder til godt, lokalt øl

Viborg For abonnenter

Kritik af snerydningen i Viborg - men alt materiel har været i brug

Viborg

Kæmpe kø i sne og sjap ved corona-testcenter

Alarm 112

Dobbelt uheld i sneen: Forulykket mand ville have sportstasken med på skadestuen - gemte på 155.000 kroner, som politiet snuppede

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Viborg For abonnenter

Hospitalsdirektør kan ånde lettet op: Ingen kollektive opsigelser - men der er stadig for travlt

Debat For abonnenter

Gå hjem, chef, før det går galt!

Viborg For abonnenter

Lisbeth knust over fyring i fleksjob: - Jeg forstår stadig ikke, hvad jeg gjorde galt

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet drønede fra det ene sneuheld til det andet - og opfordrer til forsigtighed torsdag: - Kør nu efter forholdene

Viborg For abonnenter

Restauratør må guide gæster ind gennem bagindgang ved Nytorv, hvor skyliner er kollapset

Viborg FF

Kantspiller med mål i støvlerne og bundsolid back er udtaget til månedens hold efter flot november

Annonce