Annonce
Viborg

AU Foulum overlever

30 fødevareforskere flytter fra AU Foulum til universitetet i Aarhus. Men samtidig flytter nye forskere ind, som skal beskæftige sig med biomasse. Foto: Morten Dueholm

Aarhus Universitets forskningscenter i Foulum skal ikke devalueres, men i stedet opjusteres.

Karin Gaardsted (S) ånder i øjeblikket lettet op. Historien om, at 30 medarbejdere fra AU Foulum skal flyttes til Aarhus-afdelingen ender nemlig godt.

»Kristian Pihl Lorentzen, Kristian Langballe og jeg har holdt møde med borgmesteren, kommunaldirektøren og dekanen for universitetet, og jeg er meget beroliget,« siger hun.

De tre politikere havde ellers råbt vagt i gevær da det kom frem, at de 30 medarbejdere skulle flyttes. De frygtede nemlig, at AU Foulum dermed blev devalueret og blev en forsøgsstation frem for en forskningsstation, og at det var starten på en massiv flytning fra centret. Men på mødet kom det frem, at planen er at udvikle Foulum i en helt anden retning.

Annonce

»I stedet for fødevareforskning, som de 30 forskere arbejder med, kommer der en masse ny forskning i biomasse ud til Foulum, så styrken vedbliver,« lyder det fra Karin Gaardsted.

Biomasse handler om produktion af energi, foder, fødevarer og kemiske råstoffer. Forskningen skal blandt andet undersøge, hvordan vi kan være mindre afhængige af fossil energi.

Derudover kom det på mødet frem, at forskningscentret i Foulum har ytret et ønske om at kunne oprette en topmoderne forureningsfri stald. Det er en såkaldt Månegris, hvor mange grise kan bo sammen i ordentlig dyrevelfærd, som samtidig minimerer belastningen i miljøet og klimaet. Månegrisen er et projekt fra Fødevareministeriet, der kom frem for få år siden.

»Det vil dog kræve flere tiltag, for eksempel private investorer. Men jeg er i hvert fald efter mødet sikker på, at Foulum bliver større og stærkere,« siger Karin Gaardsted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce