Annonce
Viborg

Automekaniker er blevet fabrikschef og har endnu større ambitioner - praktisk erfaring har været guld værd for ham

Esben Kristensen er fabrikschef hos Hydraflex og har i den grad været med til at give virksomheden vind i sejlene. Foto: Morten Pedersen
Esben Kristensen mener, det er forfejlet, hvis de unge mener, at en erhvervsuddannelse vil lukke og ikke åbne døre for dem. Selv er han uddannet automekaniker, og det valg er Hydraflex' fabrikschef meget glad for, at han tog.

Viborg: - Det er simpelthen vores vigtigste redskab.

Esben Kristensen tager fat i den sorte iPad og bevæger en finger hen over skærmen.

- Det er her, at vores medarbejdere finder tegningerne over alt det, som de skal lave. De logger ind med hver sit nummer, og så kan de se, hvad de skal gå i gang med den pågældende dag. Vi har ikke længere papirmapper med tegninger i, siger Esben Kristensen.

Annonce

Det er med tydelig stolthed, at fabrikschef Esben Kristensen viser rundt hos Hydraflex A/S, der har specialiseret sig i at fremstille cylindre.

- Hver gang du, ser en gravko, der graver, eller en lift, som kører op med en mand, som skal skifte en pære i en lygtepæl, så er det en cylinder, som skaber bevægelsen. Vi producerer cirka 35.000 enheder om året fordelt på 750 modeller, siger Esben Kristensen.

Han har selv været med til at udvikle og forme den virksomhed, som han har været en del af siden maj 2013 - og som i dag har stor succes i branchen og flere gange har måttet udvide og indtage flere kvadratmeter på Fanøvej for at kunne følge med efterspørgslen.

Åbner døre

For 36-årige Esben Kristensen begyndte karrieren i erhvervslivet med en uddannelse som automekaniker. Dermed valgte han en vej, som et flertal af de unge i en længere årrække har valgt fra. Erhvervsuddannelserne kæmper nemlig hårdt for at vække interessen hos den gruppe i befolkningen, som gerne skulle tage over, når de ældre faglærte går på pension.

Den kendsgerning sætter flere brancher under pres, og Esben Kristensen føler, at der behov for, at de unge får en andet syn på det at tage en erhvervsuddannelse.

- Det er min fornemmelse, at tankegangen er, at hvis man har høje ambitioner og boglige evner, så skal man i hvert fald tage på gymnasiet. De unge tænker nok, at en erhvervsuddannelse vil lukke nogle døre for dem, men jeg vil gerne vise, at det modsatte er tilfældet, siger Esben Kristensen.

Esben Kristensen håber, at flere unge vil vælge en erhvervsuddannelse. Foto: Morten Pedersen

Esben Kristensen er med i flere udvalg, som gerne vil slå et slag for, at det bliver mere populært at tage en erhvervsuddannelse. Én af udfordringerne er, at studievejlederne har det med at anbefale det, som de selv kender til.

- Der er jo ikke mange studievejledere, som eksempelvis selv har en tømreruddannelse, så det gælder også om at åbne deres øjne for, hvad en erhvervsuddannelse kan tilbyde, og at det ikke er et sted for drengerøve og dem, som ikke kunne blive andet end håndværker, siger Esben Kristensen.

Det ligger Esben Kristensen meget på sinde at fortælle, at det handler om mere end teori, hvis du skal have succes på arbejdsmarkedet. Selv har han haft rigtig stor gavn af sin store praktiske erfaring, som gav ham en solid ballast og respekt blandt kollegerne.

Annonce

Håndværker-vejen

Allerede i folkeskolen besluttede Esben Kristensen sig for, at han ville være automekaniker.

- Jeg kørte motocross, og det faldt mig naturligt at skrue på maskinerne. Men min far, som var tømrer, sagde, at jeg bestemt ikke skulle være håndværker. Han ville gerne have, at jeg tog en længere uddannelse og tjente nogle flere penge, så han prægede mig i retning af noget med informationsteknologi. Det var på det tidspunkt, hvor it-branchen boomede, siger Esben Kristensen.

Det nåede dertil, at Esben Kristensen blev tilmeldt handelsskolen, men det valg holdt kun i kort tid. Han kunne inderst inde mærke, at det ikke var noget for ham, og i stedet tog han en htx-uddannelse, som fokuserede på naturvidenskabelige og tekniske fag og også prøvede teorien af i praksis.

Esben Kristensen

36 år.

Født og opvokset i Skive.

Bor i Viborg.

Fabrikschef hos Hydraflex A/S i Viborg, som er en del af AC Group koncernen.

Uddannet automekaniker og maskiningeniør.

Er med i det lokale uddannelsesudvalg (LUU) for Midt- og Vestjylland, som rådgiver skoler om erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser.

Er med i en kommunal arbejdsgruppe, som faciliterer erhvervsuddannelserne.

Esben Kristensen var glad for at studere, fik huen på hovedet og havde planer om at søge ind på politiskolen, når han fyldte 21 år. Han rejse lidt, arbejdede derefter på et trykkeri, men der var stadig næsten to år til, at han kunne få lov til at begynde på uddannelsen som politibetjent.

- Så jeg besluttede mig for at tage en håndværker-uddannelse inden, så jeg havde noget at falde tilbage på, hvis det nu ikke gik på politiskolen, siger Esben Kristensen.

Dengang kunne man ikke kombinere en studentereksamen med en erhvervsuddannelse - den såkaldte EUX - så Esben Kristensen måtte begynde stort set forfra på grundforløbet til den mekanikeruddannelse, som han nu alligevel kom i gang med.

I barndomsbyen Skive fik han en læreplads hos Toyota, og Esben Kristensen havde det som en fisk i vandet. Han kvitterede ved at knokle i værkstedet, og når han var tilbage på skolebænken, scorede han høje karakterer.

Planen om en karriere hos politiet blev til gengæld punkteret. Blandt andet rygter om dårligt arbejdsmiljø fik ham til at tvivle, og glæden ved at arbejde som automekaniker fjernede den sidste rest af lyst til at trække i uniformen.

Hos Toyota i Skive havde de fået øje på Esben Kristensens evner. De skubbede kraftigt til hans udvikling og sagde til ham, at de forventede minimum karakteren 11 til hans svendeprøve.

De store forventninger var kun med til at motivere Esben Kristensen yderligere.

- Jeg havde forberedt mig alt, hvad jeg kunne, og det endte med, at jeg fik tre 13-taller til svendeprøven. Det var megafedt. Da jeg kom hjem til min mester, sagde han til mig, at jeg simpelthen skulle være ingeniør.

Annonce

Kæmpe anerkendelse

På baggrund af de flotte resultater var Esben Kristensen indstillet til ML-prisen 2007, som blev uddelt til lærlinge, som havde gennemført en erhvervsuddannelse inden for metalindustrien. Prisuddelingen fandt sted i den Sorte Diamant i København (Det Kongelige Bibliotek), og det blev en kæmpe dag for Esben Kristensen.

Ud af cirka 4000 lærlinge havde 38 modtaget en invitation til København. 30 fik udmærkelsen bronze, seks fik sølv og kun to fik guld. Proceduren var, at der først blev nævnt en række stikord om den pågældende lærling, og så skulle vedkommende ellers op på scenen for at modtage hæderen fra undervisningsminister Bertel Haarder.

Først forsvandt bronzen, så sølvet, og Esben Kristensens navn var endnu ikke blevet nævnt. Han sad tilbage som én af de to bedste lærlinge anno 2007.

- Det var kulminationen på flere års arbejde og noget af det største, som jeg har oplevet. Det tændte en ild i mig, og efter jeg havde været ude at rejse et par måneder sammen med en kammerat begyndte jeg at læse videre på ingeniørstudiet. På det tidspunkt havde jeg mødt min nuværende hustru, som også studerede i Aarhus, siger Esben Kristensen.

Esben Kristensen begyndte sin karriere som automekaniker, og den uddannelse nyder han stadig godt af. Foto: Morten Pedersen

På ingeniørstudiet kunne Esben Kristensen tydeligt mærke, at der var to typer af studerende. Der var dem, som kom direkte fra gymnasiet, og så var der dem, som havde en håndværker-baggrund med i bagagen.

Når han sad ved computerskærmen og arbejdede i et 3D-program, så forestillede han sig, hvordan det teoretiske kunne lade sig gøre i praksis. Det gjaldt om at udarbejde en løsning, som eksempelvis industriteknikeren ude på fabrikken kunne føre ud i livet og ikke rystede på hovedet af, fordi teorien ikke havde hold i virkeligheden.

- Det giver en helt anden måde at anskue tingene på, når man har praktisk erfaring med et håndværk, men det kan da sagtens lade sig gøre at blive en god ingeniør uden. Jeg skal ikke sidde og påstå andet, siger Esben Kristensen.

Annonce

To forskellige hatte

Efter at have arbejdet en periode som rådgivende ingeniør blev Esben Kristensen i 2013 ansat hos Hydraflex i Viborg.

Første dag var han på rundvisning, og ved en drejebænk spurgte én af medarbejderne om, hvad han havde lavet før.

- Jeg begyndte at fortælle om, at jeg havde lavet noget til vindmøller og noget til medicinalindustrien, men så sagde han bare igen stille og roligt: Hvad har du lavet før?

- Jeg tænkte først, at det var mærkeligt at spørge om, men så slog det mig, hvad han mente. Så jeg fortalte, at jeg var uddannet automekaniker.

- Fint, det var bare det, jeg skulle vide, sagde han så.

En forbindelse mellem de to håndværkere var skabt.


Der er ingen tvivl om, at når jeg forlader mit kontor, så tager jeg min ingeniør-hat af og tager min automekaniker-hat på. På den måde sikrer jeg, at jeg taler samme sprog som mine medarbejdere og er ydmyg over for det håndværk, som de kan

Esben Kristensen


Esben Kristensen blev oprindeligt ansat som udviklingsingeniør. Allerede efter 11 måneder blev han kvalitetschef og fik derigennem stor kundekontakt, men efter fem år var det tid til nye udfordringer.

Esben Kristensen tog sammen med ledelsen i AC Group koncernen en snak om fremtiden, og det blev besluttet, at bygge organisationen i Hydraflex op om jobbet som fabrikschef - et job, som han har haft lige siden.

Men dagligt trækker han stadig på sin baggrund som håndværker.

- Der er ingen tvivl om, at når jeg forlader mit kontor, så tager jeg min ingeniør-hat af og tager min automekaniker-hat på. På den måde sikrer jeg, at jeg taler samme sprog som mine medarbejdere og er ydmyg over for det håndværk, som de kan. Vi har jo alle sammen forskellige styrker, siger Esben Kristensen.

Annonce

Direktør-drømme

Esben Kristensen har brugt meget energi på en omfattende digitalisering af Hydraflex, så han kan overvåge og styre fabrikken fra sin skærm i stedet for ude ved de forskellige maskiner. Der er ofte modstand mod store forandringer, og det oplevede Esben Kristensen også, men i takt med at medarbejderne oplevede fordele og forbedringer, tog de ændringerne til sig.

- Vi er ved at have fået styr på vores interne processer, vi har rigtig travlt, og vi har nye kunder på vej ind. Det hele giver egentlig bare mere blod på tanden. Lige nu har jeg fokus på at skabe en fabrik i topklasse, og så må vi se, hvor det bærer mig hen på sigt, siger Esben Kristensen, som ikke lægger skjul på egne ambitioner.

- Jeg skal have en direktørstol på et tidspunkt. Det er der ingen tvivl om. og så må vi se, om det bliver i denne koncern. Jeg har et helt fantastisk forhold til Niels (Rahbek, administrerende direktør, red.), og vi taler åbent om vores ambitioner - og der er stor velvilje i forhold til at få bygget noget ledelsesteori på mig, siger Esben Kristensen.

Succes med en erhvervsuddannelse

Danmark kommer til at mangle op mod 70.000 faglærte på arbejdsmarkedet inden for de næste fem år. Sådan lyder vurderingen i en analyse fra 2020 udarbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. 

Én af grundene er, at kun hver femte folkeskoleelev vælger en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse.

Andelen af unge, der søger ind på en erhvervsuddannelse, har i flere år ligget stabilt lige omkring 20 procent. Regeringens mål er at få det tal op på 25 procent.

I denne artikel-serie interviewer folkebladet lokale personer, som med baggrund i en erhvervsuddannelse har fået succes i erhvervslivet. 

Annonce
Viborg For abonnenter

Viborg-virksomheder har fået godt en halv milliard kroner i corona-kompensation: Se listen over, hvem der har fået mest

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Åbent brev til Viborg og Skive byråd: - Undskyld, men den beregning må I altså længere ud på landet med

Viborg For abonnenter

En stor, dyr klump og dens lille, historiske nabo: To bygninger med endnu uvis fremtid på Vinkelvej

Viborg

Arbejdet er i gang i det skjulte: Nyt byggeri skal bane vejen for nyt byggeri

Sport

Viborg-træner håber at kunne bruge sin bredde i europæisk udekamp mod ungarsk hold, hvor især to godt skydende landsholdsspillere skal tæmmes.

Jens Jensen har stemt på 'Tulle' én gang: - Det var, fordi han havde hjulpet mig med at tage vasketøjet ned

Kultur For abonnenter

Ny mand i spidsen for Viborg-museum har ikke forstand på kunst: - Min ambition er at gøre museet mere kendt

Viborg

Konservative med lokal medvind i 2021

Viborg

Spillehal tvunget til lukning uden mulighed for kompensation: - Det er alvorligt for os

Den afgående formand: DF's nekrolog bliver gjort til skamme

Viborg FF For abonnenter

Bedste mand spiller, siger træneren om den spændende målmandsduel i Viborg FF. Men hvem er så det? Banen er kridtet op

Alarm 112 For abonnenter

Grimt at kigge på og dyrt at få fjernet: Det vælter ind med anmeldelser om graffitihærværk - politiet vil vise, at det ikke betaler sig

Viborg

Herpesvirus lukker hestestalde i Viborg

Annonce