Annonce
Navne

Både Karup og Viborg har andel i Jyllands hjerte

Svend Haahr Gjødesen
Svend Haahr Gjødesen var gennem mere end 40 år en afholdt chef i Karup Foderstofforening. I over 25 år har han hver uge været aktivt engageret i Lokalhistorisk Arkiv, hvor en gammel skjelsten er et af klenodierne. På mandag fylder han 80 år.

80 år: Svend Haahr Gjødesen, Egevej 6, Karup, er vokset op på en gård i Tistrup ved Varde.

Som ung var han på sløjdskole i Askov og arbejdede i en årrække på faderens gård. Han var soldat i Haderslev og blev elev på Vestbirk Højskole, da soldater uden boglig uddannelse kunne få et gratis højskoleophold.

Svend Haahr Gjødesen kom i lære i Tistrup Foderstofforening, mens han tog teorien på Varde Handelsskole. Han blev ansat i Karup Foderstofforening. Her var han en afholdt uddeler eller forretningsfører, som titlen blev på et tidspunkt.

Efter mere end 40 år i chefstolen blev forretningen i 2007 solgt til DLG, som lovede at holde åbent i ti år herefter. Virksomheden holdt ord i denne periode gennem en Land & fritid-forretning der lukkede i 2017.

Tilliden

- Det har været et fantastisk arbejdsliv at handle foder og gødning med landmændene på Karupegnen. Jeg er jo selv af bondestand og har mærket en gensidig tillid, som er guld værd for både køber og sælger. Selv om der flere gange gennem årene har været krisetider, er det hver gang lykkedes at få langt de fleste kreditter betalt. Landmænd har en fantastisk vilje til at betale enhver sit, selv om det ser svært ud, fortæller fødselaren i villaen i Karup, som har været hjemstedet siden 1966.

Svend Haahr Gjødesen er gift med Margit. De har tre børn og syv børnebørn. Også i fritiden har Svend været engageret i fritids- og foreningslivet på egnen. I omkring 30 år var han med i Lions Club og i Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Karup.

I tolv år i bestyrelsen for Karup Varmeværk, og han var i ti år formand for de lokale spejdere, og det samme antal år i bestyrelsen for Karup Jagtforening.

Skjelstenen

De seneste 26 år har Svend Haahr Gjødesen været i bestyrelsen for Lokalhistorisk Arkiv i Karup. Her er han hver mandag aften med til at undersøge og beskrive afsnit af lokalsamfundets historiske fortid.

Samtidig er han aktivt med i onsdagsklubben, som består af aktive pensionister, der samler materiale og søger fonde til projekter, som har til formål at genkalde egnens særpræg fra fortiden og samtidig få renoveret landskaber til gavn og glæde for fremtiden.

Et eksempel er at finde midler til at oprense grøfter og kanaler for at skabe et optimalt gydevand for fisk. Et kapitel for sig er Skjelstenen (Skelstenen).

Stenen markerer Nørrejyllands hjerte, når man ikke har Thy og Vendsyssel med. Stedet var igennem hundreder af år et seks gange tredobbelt skel, som oprindelig helt tilbage før år 1000 delte syslerne, der havde både kirkelige og verdslige opgaver at varetage.

I 1231 er nævnt i Valdemar Sejrs jordebog at både len og herreder mødtes her.

I 1872 beskrives, at det ser ud som om hele landets gamle syssel-, stifts-, herreds-, og sogneinddeling er udgået fra dette punkt.

Senere er både tre kommuner og tre amter også mødtes lige netop her. Derfor et punkt, hvor tre lokaliteter udi seks instanser er kædet sammen lige på dette geografiske punkt.

I 1987 rejste Karup Kommune en mindesten på stedet, der engang blev kaldt Jyllands egentlige midtpunkt. Som bekendt står Midtjyllands-stenen i dag – hvor Thy og Vendsyssel er medregnet – ved Rute 16 mellem Ravnstrup og Mønsted.

Netop denne placering gav i en årrække anledning til det slogan der hed: Viborg – Jyllands hjerte.

Margit og Svend Haahr Gjødesen har en stor have til villaen. De fejrede deres guldbryllup sidste fredag. Derfor vil der først senere på året blive indbudt til festen i anledning af Svends 80 års fødselsdag på mandag den 27. maj.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Viborg HK For abonnenter

Karakterbogen: Flere spillere scorer højt efter forgæves fight

Annonce