Annonce
Bjerringbro

Bækken blev klar til drægtige havørreder

20 kvadratmeter gydegrus blev lørdag udlagt til fem nye gydebanker i Møllebækken i Bjerringbro. Foto: Morten Dueholm
20 kvadratmeter gydegrus blev lørdag lagt ud til fem nye gydebanker i Møllebækken i Bjerringbro. Gydebankerne skal gerne være med til at øge havørred-bestanden, der er under pres i Gudenåen.

Bjerringbro: Der var brug for de lange waders og varmt tøj for 10-15 medlemmer af Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening lørdag fra om morgenen. Foreningen havde trods den silende regn afsat dagen til at få etableret fem nye gydebanker i Møllebækken i Bjerringbros midtby.

20 kvadratmeter gydegrus i forskellige størrelse blev lagt ud i fem 10 meter lange gydebanker på 30 centimeters dybde. De store regnmængder på dagen og i dagene op til medførte masser af strøm, høj vandstand og det betød, at vandet var grumset, så det var svært at se, hvordan gruset kom til at ligge på bunden.

- Derfor skal vi også herned igen, når det er blevet lidt roligere at se på det. Så det kan godt være, at vi skal have lagt yderligere 10 kvadratmeter grus på, sagde Jesper Knudsen, der er formand for sportsfiskerforeningens vandplejeudvalg.

Formålet med de fem nye gydebanker er at få flere fisk, særligt havørreder, til at gyde i bækken. Havørredbestanden er nemlig under pres, konstaterede Jesper Knuden og biolog Rolf Christiansen fra Viborg Kommunes afdeling for natur og vand.

- Havørredbestanden er under pres i hele Gudenåen, og det her hjælper forhåbentlig på det, og derfor er vi jo enormt glade for, at sportsfiskerne er klar med frivillig arbejdskraft sådan en dag, sagde Rolf Christiansen.

Annonce

- Havørredbestanden er under pres i hele Gudenåen, og det her hjælper forhåbentlig på det, og derfor er vi jo enormt glade for, at sportsfiskerne er klar med frivillig arbejdskraft sådan en dag

Rolf Christiansen, Biolog hos Viborg Kommune

Mange teorier

Hvorfor bestanden af havørreder er presset er uvist.

- Der er mange teorier, men der er ikke noget klart svar på det. En mulighed kunne være, at havørrederne er presset af deres naturlige fjender som sæler, skarv, oddere og mink, og at det er årsagen til, at der er blevet færre havørreder i Gudenåen. Det her skulle gerne hjælpe på det, og fiskene finder hurtigt ud af, at der er mulighed for at gyde her. Vi måler blandt andet bestanden ved hjælp af elfiskeri, og vi forventer, at man vil kunne se en positiv forskel allerede til februar, sagde Jesper Knudsen.

- 80 procent af havørrederne bliver taget af fjender, når de skal krydse store søer som eksempelvis Tange Sø, og der er yderligere et stort frafald, når de så går herop, sagde Rolf Christiansen.

Gydebankerne er velegnede til, at få fiskene til at lægge deres æg, fordi sten og grus i forskellige størrelser giver gode skjulesteder for æggene, der så samtidigt får luft tilført, fordi der er mellemrum mellem stenene. Ørreder på helt op til 90 centimeter er set i Møllebækken, så selv om den genslyngede bæk ikke er den største, så går de større fisk der op alligevel, fortalte Jesper Knudsen.

Materialer og leje af maskine blev betalt af Viborg Kommune, mens Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening altså stillede med den frivillige arbejdskraft. Sportsfiskerforeningen gennemfører årligt en-to lignende projekter, der har det formål at øge ørredbestanden.

Ørrederne går i øvrigt op og gyder flere gange i løbet af deres liv - og ikke kun en gang, som det er tilfældet med laks.

Stenene er i forskellige størrelser, forklarede Jesper Knudsen, der er formand for vandplejeudvalget i Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening. Foto: Morten Dueholm
Der blev også fjernet grøde, og det var hårdt arbejde, lød det. Foto: Morten Dueholm
10-15 frivillige sportsfiskerne hjalp med at få etableret gydebankerne. Foto: Morten Dueholm
Der var ingen vej uden om at komme ned i bækken, når gydegruset skulle fordeles. Foto: Morten Dueholm
Man forventer at kunne se en positiv effekt af gydebankerne på den pressede havørredbestand til februar. Foto: Morten Dueholm
De store regnmængder gav masser af strøm, høj vandstand og grumset vand. Foto: Morten Dueholm
Lørdag, den 26. oktober 2019 Medlemmer af Bjerringbro og omegns Sportsfiskerforening lægger grus og sten i Møllebækken Foto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Angrebsreserve scorede for Viborg FF i lukket testkamp

Annonce