Annonce
Kultur

Bæsterne bliver sluppet løs i haven bag Skovgaard Museet

En viborgensisk tegner har med udgangspunkt i Skovgaard-familiens værker tegnet fire forskellige bæster. Foto: Emma Haas
Museumshaven bliver til et "bæstiarium", når Skovgaard Museet sætter gang i påskeaktiviteten.

Viborg: Skovgaard Museets samling er fuld af slanger, trolde, vortesvin og andre frygtindgydende bæster. Og i påsken kan alle, der kommer forbi domkirkekvarteret, være med til at slippe bæsterne løs i museumshaven.

- Vi kan være bange for mange forskellige ting. For mørket, vandet, døden, klimaforandringer eller slanger. Det, vi er bange for, kalder vi bæster. Og vi vil gerne skabe mulighed for at reflektere over, hvad vi er bange for og hvorfor, fortæller museumsinspektør Kathrine Svanum Andersen.


Vi vil gerne skabe mulighed for at reflektere over, hvad vi er bange for og hvorfor.

Kathrine Svanum Andersen, museumsinspektør


Idéen er, at man nede i museumshaven vælger et bæst fra kassen ved kiosken - eller tegner sit eget - og sætter det i haven på en blomsterpind. Når påsken er omme, er der skabt en have fuld af bæster - et "bæstiarium", som museumsfolkene kalder det.

Aktiviteten er corona-sikker og også på sin vis inspireret af corona. For frygt har været i centrum det seneste års tid.

Nu er håbet, at man ligesom med Englehaven - der var et kæmpe julehit - kan byde op til corona-venlig påske-hygge for hele familien. Og på en måde så der bliver rum til refleksion over, hvad vi er bange for.

Det har i hvert fald allerede været et emne for de ansatte. Kommunikationschef Lars Hamann er for eksempel rædselsslagen for fugle.

- Deres ben og deres øjne, siger han og gyser:

- Når de så flakser med vingerne, så er det ikke til at se, hvad de vil. De er helt uberegnelige.

Museumsleder Anne-Mette Villumsen har en frygt for kakerlakker, som opstod, mens hun boede i "troperne", hvor kakerlakkerne er "monsterstore". Hun husker tydeligt oplevelsen af at vågne op i sin seng og mærke noget krible. Og da hun fik gnedet søvnen ud af øjnene, opdagede hun,  at hun havde delt seng med en kakerlak.

Men det er heldigvis langt tilbage, og nu glæder hun - og resten af museet - sig bare til at invitere folk ind igen, når man må åbne dørene den 21. april.

- Indtil da håber vi, at folk vil benytte det lille åndehul, som museumshaven udgør, til at sætte billeder og ord på de ting, som vi er bange for. Om det er bæster, corona eller andet, siger Anne-Mette Villumsen.

Bæstiariet er åbent fra 27.marts til 5. april og er støttet af Ny Carlsbergfondet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

2+1 vej hører med til superligaen

Annonce