Annonce
Viborg

Børnedirektør: - Måske skal vi bede nogle børn komme i skole

Ikke i alle hjem er overkuddet til børnene lige stort. Modelfoto.
Langt de fleste skolebørn skal nok klare nogle uger, hvor de er forment adgang til deres skole, men ikke alle har det så nemt.
Annonce

Viborg: Samfundet og vores kultur er forbundet i kar.

Der er en direkte sammenhæng mellem den tilstrømning, som landets krisecentre - herunder det i Viborg - har oplevet den seneste tid og så den virkelighed, der udspiller sig i kvindernes hjem.

Noget som måske fungerede tåleligt, er nu blevet utåleligt for kvinderne og dermed ofte også deres børn.

Børnene har med deres dagligdag i børnehaven eller skolen haft et frirum, hvor faste rammer og støtte fra pædagoger og lærere har betydet, at også disse børn kunne se en meningsfuld vej i hverdagen.

Det sluttede for to uger siden, og i skrivende stund lempes rammerne for vores isolation ikke, før vi har fejret Jesu død og opstandelse. I bedste fald.

- Der er jo en grund til, at vi synes, at det er vigtigt, at børn møder op i dagtilbud og skole. Ingen tager skade af at gå hjemme en uge, men situationen ændres, når der går fire, fem eller seks uger. Det rammer særligt de børn, som har særlige udfordringer, hvad enten de er fysiske, psykiske, indlæringsmæssige eller sociale, siger Søren Aakjær, der er direktør i Viborg Kommunes afdeling for børn og unge.

Derfor har han netop haft møde med andre afdelinger, der også arbejder med børn og unge - og ikke mindst familierne.

- Vi har altid ofret ekstra opmærksomhed på børn, der har særlige udfordringer, men i denne situation, og fordi den ser ud til at blive langvarig, skal vi være ekstra opmærksomme, siger Søren Aakjær.

Annonce

Plads til flere

I normale tider har knap 9000 børn deres daglige gang i en af kommunens folkeskoler. Det er faldet til cirka 200.

- Der er jo blødt lidt op for, hvad der skal til, for at man kan få sit barn i nødpasning, og jeg vurderer, at der stadig er rigtig god plads til flere børn. Derfor overvejer vi i øjeblikket, om vi så at sige skal bede nogle børn komme i skole. Det skal naturligvis ske i samarbejde med vores familieafdeling og de enkelte familier, siger Søren Aakjær.

Netop samarbejdet mellem familieafdelingen og de udsatte familier har også ændret sig, for som udgangspunkt må socialrådgiverne og pædagogerne jo ikke komme i folks hjem netop på grund af corona-krisen.

- Vores ansatte føler sig nok lidt begrænset forstået på den måde, at de næsten er blevet forhindret i at udføre deres arbejde. Det vil være godt, hvis det kunne blødes lidt op, siger Søren Aakjær.

Annonce

Skole i påsken

Afdelingslederen på Nordre Skoles afdeling på Rindsholmvej i Almind, Søren Røjgaard, er også en smule bekymret, fordi lukningen af skolerne er forlænget til i bedste fald efter påske.

Skolen har elever med såkaldt socioemotionelle vanskeligheder, og nogle kommer også fra hjem med sociale problemer.

- Vi forsøger via vores kontaktlærere at holde tæt kontakt med børnene og deres forældre. Vi taler med dem mindst en gang om ugen, og vores telefoner er altid åbne, siger Søren Røjgaard.

Han udtrykte i Viborg Stifts Folkeblad for et par uger siden særlig bekymring for den tid, der kommer, efter at corona-krisen er slut.

- Og min bekymring er ikke blevet mindre. Vores elever har brug for faste strukturer, og de falder jo lidt fra hinanden, når de ikke kommer i skole, hvor de lige præcist ved, hvad de skal lave hvornår. Her stiller vi også krav i større omfang, siger Søren Røjgaard.

For netop at gøre det nemmere har afdelingen også besluttet sig for at åbne mulighed for, at nogle elever kan møde ind i dagene op til påske. Dage som egentlig var feriedage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Varmestue-leder ser ingen let løsning på Trappetorvs-ballade: Man kan højst flytte problemet et andet sted hen

Viborg HK For abonnenter

2020 har været det værste år nogensinde - men forlængelse giver skadet stregspiller grønt fremtidshåb

Annonce