Annonce
Bjerringbro

Børnene indtager skovens dybe stille ro: Nye børneskove er på vej

Seks nye børneskove er på vej i hele Viborg kommune - heraf én i Bjerringbro-området. De skal skabe en naturlig begejstring for alt, hvad skoven og naturen tilbyder af legerum. Arkivfoto: Kim Haugaard

En børneskov etableres i Bjerringbro-området, så byens yngste og deres forældre kan få bark og blade under neglene.

Bjerringbro: Skovens dybe stille ro får en underliggende klang af børnestemmer og leg, i hvert fald hvis det skal stå til Viborg Kommune.

For snart kan børnene slå sig løs og glæde sig til leg i seks børneskove, der etableres geografisk fordelt i Viborg Kommune - heraf én i Bjerringbro-området.

Idéen til børneskove er opstået, fordi forskningen viser et markant fald i den tid, børn opholder sig i naturen, og at naturen har mistet sin betydning som social arena for børn og unge.

Det vil projektet nu forsøge at ændre på. Helt konkret vil kommunen derfor etablere i alt seks børneskove rundt om kommunen i løbet af de kommende år, og det skal være i samarbejde med lokale aktører.

- I første omgang skal børnenes naturlige kreativitet og idéer bringes i spil i forbindelse med etableringen af de her børneskove. Det vil sige, vi inviterer områdets institutioner, skoler og fritidstilbud til at bidrage med idéer og til workshops. I Bjerringbro har vi i forvejen en god dialog med Byforum om sundhedsatellitten, så de vil også være en oplagt medspiller. Det samme vil eksempelvis idrætsparken, nogle af områdets naturmennesker og mange andre, siger Merethe Jelsbak Raundahl, der er projektleder for børneskovene samt sundheds- og forebyggelseskonsulent i Viborg Kommune.

Annonce

Kom ud og leg

Den første af de seks skove etableres i Viborg, som en hovedskov kaldet fyrtårns-børneskoven.

Den skal ligge i Viborg Naturpark med faciliteter som madpakkehus og muldtoilet, og allerede på fredag klokken 15.00 inviterer Viborg Kommune til kickoff-workshop, hvor alle interesserede er meget velkomne og kan prøve kræfter med diverse workshops og fælles aktiviteter som bål, snitteværksted, krible-krable og kreativitet i skoven.

- Vi har endnu ikke fundet en placering til børneskoven i Bjerringbro-området, og den kan ligeså vel komme til at ligge i Rødkærsbro eksempelvis. Vigtigst er det at sige, at det ikke skal være en ny legeplads. Hele tanken er at bruge naturen som inspiration til leg, siger Merete Jelsbak Raundahl og fortsætter:

- Det er jo fint at anlægge en børneskov, men den er først værdifuld, når den kommer i brug. Det er det vigtigste mål i alle de områder, vi i de næste år laver børneskove. Derfor er et tæt samarbejde med lokale aktører - frivillige, institutioner, foreninger og ildsjæle - vigtigt, så vi kan skabe liv i skovene og genopdager naturen som en værdifuld arena for leg, bevægelse og sunde fællesskaber på tværs af generationer. I Bjerringbro arbejdes der i øjeblikket med en større helhedsplan, og da vi meget gerne vil understøttet andre aktører i de områder, hvor vi planlægger børneskove, så det kunne også være en mulighed at se nærmere på helhedsplanen, når vi skal etablere børneskoven i Bjerrinbro-området. Ud over fyrtårns-børneskoven i Viborg Naturpark etableres de resterende fem børneskove omkring sundhedssatellitbyerne Karup, Stoholm, Møldrup, Ørum og altså Bjerringbro. Projektet løber over en treårig periode, og de sidste børneskove - blandt andet den i Bjerringbro-området - skal være etableret inden udgangen af 2019.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Student fra katedralskolen, boede i kibbutz og blev lærer for flygtninge: Mød den hjemløse mand i Trappetorvets venterum

Viborg FF For abonnenter

VFF's sportschef om aftale med Tottenham: - Det er et ekstremt stærkt signal og en stor cadeau til vores klub

Viborg HK For abonnenter

Godt på vej - men Viborg HK's stregkriger har endnu mange skridt at tage

Annonce