Annonce
Erhverv

Bach Gruppen efter tv-afsløring: 'Bølgen er sikker at opholde sig i'

De sidste tre bølger i Bølgen blev opført efter en metode, der ikke var givet lov til i byggetilladelsen. Vejle Kommune har fået foreløbig svar fra bygherren Bach Gruppen fra Viborg. Arkivfoto: Mette Mørk
Vejle Kommune har fået foreløbigt svar fra Bach Gruppen om Bølgen-byggeri. Men kommunen venter på endeligt svar fra bygherren på Bølgen.

Vejle: Beboerne i Bølgen 3, 4 og 5 behøver ikke frygte, at den ikoniske bygning ved Vejle Fjord styrter sammen om ørerne på dem.

Sådan nogenlunde lyder det i et svar fra Bach Gruppen til Vejle Kommune, som kommunen havde udbedt sig, efter at Bølgen var omtalt i TV2-programmet "Operation X" i sidste uge.

Her kom det frem, at Bach Gruppen som bygherre på Bølgen ikke har holdt sig til den byggetilladelse, der i sin tid blev givet.

Annonce

Bach Gruppen fik frist til fredag til at komme med en dokumentation for, at den ændrede konstruktionsmetode, som er benyttet til de sidste tre bølger, er godkendt af en certificeret rådgiver.

- Vi har fået svar fra Bach Gruppen, som erkender, at de skulle have meddelt os, at de ændrede konstruktionsmetode. Svaret indeholder desuden et notat fra et ingeniørfirma, og vi noterer os, at ingeniørfirmaet skriver, at der ikke er grund til bekymring for, at der er akut fare for byggeriet. Vi skriver i dag tilbage til Bach Gruppen for at få aftalt en køreplan for, hvornår de kan levere dokumentation fra en statiker (ekspert i bygge-beregninger, red.) på byggemetoden, siger Lars Buksti, chef for Plan & Miljø i Vejle Kommune.


Vi skriver i dag tilbage til Bach Gruppen for at få aftalt en køreplan for, hvornår de kan levere dokumentation på byggemetode.

Lars Buksti, chef for Plan & Miljø


Ingeniørfirma: Bygninger er sikre

I det tre sider lange notat fra ingeniørfirmaet Sweco, som Vejle Kommune modtog fredag, står blandt andet:

"Med baggrund i de anførte forudsætninger viser beregningerne, at der ikke er risiko for, at bygningerne ikke er sikre at opholde sig i. De indledende undersøgelser viser også, at der for at kunne eftervise bygningens bæreevne i brudgrænse- og anvendelsesgrænsetilstanden korrekt, skal opstilles statiske beregninger, som inddrager alle bærende og stabiliserende bygningsdele på korrekt vis."

Som tidligere omtalt ændrede Bach Gruppen konstruktionsmetode midt i opførelsen af det ikoniske byggeri Bølgen.

Byggetilladelsen lød på, at bygherren kunne opføre trappetårn og elevatortårn i bygningerne med otte søjler med stålwirer til at stabilisere tårnene.

Da de to første bølger var opført i 2009, lå byggeriet stille frem til 2015, hvor byggeriet af de sidste tre bølger startede, og her valgte man en anden metode, hvor tårnene blev støbt på stedet.

Om det skriver Sweco skriver blandt andet: "De indledende undersøgelser af elevatorkernens bæreevne .. vurderes ikke at være tilstrækkelig til, at de konstruktive ændringer kan dokumenteres efter reglerne i Bygningsreglementet BR18 paragraf 1-47. Derfor skal der etableres statiske beregninger.." .

Hvornår Bach Gruppen skal aflevere dokumentation for den ændrede konstruktionsmetode, er ikke aftalt, siger Lars Buksti.

- Vi vil sætte et møde op med Bach Gruppen i løbet af de næste par dage, og her vil vi aftale den nærmere køreplan, siger Lars Buksti.

Annonce
Viborg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Viborg FF For abonnenter

Genlæs livebloggen: Viborg FF lammetævede AaB i Aalborg

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Så kom sejren - Viborg FF tævede AaB i vanvittigt målorgie

Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Flyvende hollændere og mange andre gode Viborg-præstationer

Sport

Spillere tager afstand fra stenkast mod fanbus

Livsstil

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Debat

Slår for mange børn sig på vores folkeskole?

Erhverv For abonnenter

Linus er så psykisk syg, at han må bo på bosted: Pludselig blev han direktør i fire selskaber

Erhverv

Lizette Risgaard: Kommuner og regioner skal bruge vores penge ordentligt

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

De pårørende er underrettet: Det var en 29-årig mand fra Tjele, der mistede livet på Kjellerupvej - vidner så ham slingre

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Rundt om Viborg For abonnenter

Lokal politiker er optimist: Hjarbæk Fjord vil med de rigtige løsninger få det bedre over de kommende 10-15 år

Viborg For abonnenter

Kloge Camille brugte flere ungdomsår isoleret på værelset: Nu knokler hun i timevis med den ko-passion, hun fik ro til at finde

Viborg

Salg af byggegrunde: Rekorden er - nok - slået

Annonce