Annonce
Erhverv

Bach Gruppen overholdt ikke byggetilladelse ved prestigebyggeri: Kommune kræver svar om Bølgen

I Bølgen 1 og 2 er trappetårn og elevatortårn bygget på én måde - i de øvrige bølger er byggemetoden ændret. Det skulle bygherren Bach Gruppen have oplyst Vejle Kommune, der gav byggetilladelsen, om. Vejle Kommune har nu forlangt at få svar fra bygherren om den ændrede byggemetode. Arkivfoto: Mette Mørk
Bach Gruppen informerede ikke Vejle Kommune om, at man ændrede byggemetode på de sidste tre bølger. Det skulle selskabet, der er i søgelyset for byggesjusk i København, have gjort.

Viborg/Vejle: Bach Gruppen holdt sig ikke til byggetilladelsen, da selskabet i 2015 genoptog arbejdet med at færdiggøre de sidste tre huse i det ikoniske byggeri Bølgen.

Det kommer frem torsdag i TV2-programmet Operation X, som ser nærmere på viborgensiske Bach Gruppen, der sidste år kom i søgelyset i forbindelse med opførelsen af et 23 etager højt højhus på Amager.

Sagen drejede sig om den type beton, der er benyttet til byggeriet på Amager, men i Vejle er det Bach Gruppens byggemetode på Bølgen 3, 4 og 5, som nu er i søgelyset.

Annonce

- Kendt metode

Ifølge Vejle Amts Folkeblads oplysninger fik Bach Gruppen som bygherre på Bølgen ifølge byggetilladelsen lov til at sikre trappetårn og elevatortårn i bygningerne med otte søjler med stålwirer til at stabilisere tårnene.

Efter de to første bølger var opført i 2009, lå byggeriet stille frem til 2015, hvor byggeriet af de sidste tre bølger startede.

- Her har man valgt en anden byggemetode, hvor man støber tårnene med stålet på stedet. Det er en kendt byggemetode, men bygherren skulle have oplyst om, at man ændrede byggemetode, og det gjorde de ikke. Derfor har vi nu givet dem et påbud om at dokumentere, at de beregninger, der ligger til grund for metoden, er lavet af en certificeret rådgiver, siger Lars Buksti, chef for plan, byg og miljø i Vejle Kommune.

Han tilføjer, at Bach Gruppen har fået frist til fredag til at komme med et svar.

- Vores opgave er så at vurdere, om den rådgiver, man har brugt, er certificeret. Er det tilfældet, kan vi godkende ændringen af konstruktionsmetoden, siger Lars Buksti.

Han vil ikke gisne om, om den ene metode er bedre eller dårligere end den anden.

- Den metode, man skifter til - hvor man støber med armeringsjern på stedet - er i hvert fald en kendt metode og ældre end den første metode, man brugte, men jeg vil ikke vurdere, om den er bedre eller ej, siger Lars Buksti.

Annonce

Bach Gruppen: Ingen grund til bekymring

Vejle Amts Folkeblad har været i kontakt med Ejendomsselskabet Bertel Nielsen A/S, der ejer Bølgen, som stod helt færdig i 2018.

Her henviser man til juridisk direktør Martin Rasmussen i Bach Gruppen, der ejer Bertel Nielsen A/S.

Bach Gruppen bekræfter i et skriftligt svar til Vejle Amts Folkeblad, at "der er valgt en anden konstruktionsløsning på de sidste tre bølger i forhold til de to første".

Bach Gruppen skriver videre, at man ikke fandt det nødvendigt at informere Vejle Kommune om den ændrede metode.

"Det er ikke helt klart for os her efterfølgende, præcis hvordan bestemmelserne skal tolkes. Men på tidspunktet for byggeriet har det ikke været vurderet nødvendigt at indberette det til kommunen. Men for at sikre, at der absolut ikke er tvivl om, at tingene er i orden, har vi meddelt Vejle Kommune, at vi ønsker at redegøre for ændringen, og den dokumentation er vores rådgivende ingeniører meget tæt på at være færdige med at klargøre til kommunen", skriver Bach Gruppen, der tilføjer, at man forventer at overholde den svarfrist, som Vejle Kommune har angivet.

I forhold til, hvorfor Bach Gruppen valgte en anden konstruktionsmetode til de tre sidste bølger, skriver Bach Gruppen: "Man har dengang ment, at det var den bedste løsning". Man kan sikkert få forskellige eksperter til at argumentere for begge løsninger. Det afgørende er, at kvalitet og sikkerhed er i orden ved den løsning, der er valgt".

Skal beboerne i Bølgen være nervøse for bygningens stabilitet?

"Nej på ingen måde – det kan vi klart afvise. Der er stillet spørgsmål til løsningen. Det lytter vi naturligvis til og får indsendt den dokumentation, som vi i dag kan se burde have været sendt til kommunen tidligere".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Friis og Grønning om potentielt snarlig oprykning: - Vi vil stadig vinde vores egne kampe

Sport

Det stinker af superligafodbold - Viborg FF tilbage på sejrskurs mod Helsingør

Annonce