Annonce
Viborg

Bag historien: Skybruddet, der destruerede Dollerup

I 1948 blev området omkring Hald Sø og Dollerup ramt af et af de kraftigste skybrud i moderne tid. Sammen med landskabets store niveauforskelle skabte det rivende floder, der flere steder flåede folks hjem fra hinanden. Foto: Viborg Lokalhistorisk Arkiv
En gang om ugen tager redaktionens journalister dig med bag kulisserne i nogle af de historier, vi har bragt og fortæller om, hvilke journalistiske overvejelser, vi gjorde os. Samtidig er det en anledning for dig til at læse eller genlæse historier, du måske missede i første omgang.
Annonce

Som moderne journalist er det første, jeg åbner, ikke en bog, men derimod google, når jeg skal søge oplysninger.

Internettet er godt og hurtigt til mange ting. Men det kan stadig komme til kort. Det blev klart for mig, da jeg for nogle uger siden faldt over en fantastisk historie om et helt vanvittigt ødelæggende skybrud over Dollerup Bakker tilbage i 1948. Niels Bugges Kro og adskillige andre gårde og huse i området blev simpelthen flået fra hinanden, så voldsomme var vandmasserne.

Jeg kontaktede en katastrofehistoriker, der ikke tøvede med at kalde det et af de mest ødelæggende skybrud, han nogensinde havde set i Danmark. Hans direkte ord var: Det var lige godt satans! En dansk katastrofe, jeg aldrig har hørt om før!

Man kan da heller ikke finde et hak om det på nettet. Derimod skal man søge ned allerbagerst i hjørnet på biblioteket i Viborg. Her, klemt op mod bagvæggen, er en sektion med bøger om lokalhistorie for Viborg og alle oplandsbyerne. Det var i en af disse bøger (Fra Viborg-egnen 2007), at jeg fandt historien om skybruddet.

Det var i øvrigt også her, jeg for nogle måneder siden faldt over historien om den såkaldte slavekrig, der i 1848 fik alle våbenføre mænd i Viborg og omegn til at ruste sig mod et angreb fra tyske tugthusfanger - en trussel, der siden viste sig at være det pure opspind.

Fantastiske historier, som man kun opdager, når man forlader tastaturet og åbner en bog. Der er mange - MANGE - bøger endnu, som jeg endnu ikke har kigget i. Jeg glæder mig til at se, hvad de indeholder af forunderlige historier fra vores fælles fortid, og jeg lover at servere de bedste af dem for dig her i folkebladet.

Historien om skybruddet resulterede i øvrigt i et opkald fra en læser, som ville tippe os om yderligere to hændelser i samme boldgade, som hun kunne huske var sket i 1959. En kæmpe påsat brand på Kongenshus Hede samt et i særklasse kraftigt tordenvejr over Kølsen og Hjarbæk samme år.

Tak for det! Vi arbejder videre med de historier. Igen er internettet os ikke til den store hjælp, men vi higer og søger i de gamle bøger.

Vorherre trak ud i lokummet - To timer senere lå halvdelen af Niels Bugges Kro på bunden af søen (plus-artikel)

Katastrofehistoriker: Skybruddet ved Hald er et de voldsomste i moderne tid

Journalist Jesper Bech Pedersen: Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce