Annonce
Bjerringbro

Bag historien: Snitterne væk fra Tange Sø

Efter at Eniig i sidste uge meldte ud, at man alligevel ikke er interesseret i at sælge Gudenaacentralen, dukkede dette banner op - ophængt i nærheden af Tange Sø. Redaktionen har modtaget billedet af en anonym gruppe, der kalder sig: Snitternevæk.dk

Tange: I de forløbne uger har bølgerne gået højt omkring Gudenaacentralen og Tange Sø - igen.

På redaktionen i Bjerringbro har vi fulgt sagen tæt, og næsten hver uge kunne et nyt kapitel i sagaen tilføjes.

Kampen om søen - stryget - og værket er gået hen og blevet en religion for nogen, og derfor var det også en sag, der var fyldt med lumpne og ufine tricks, en meget hård tone og skarpt optrukne linjer.

En del gamle kendinge var på banen, men også nye aktører trådte ind i manegen, i en sag der tog en noget uventet drejning, da Silkeborg-politiker Hans Okholm ud af det blå omkring sig havde samlet en kreds af pengestærke mennesker, der var gået til Eniig og havde foreslået at købe Gudenaacentralen.

Således ville der være frit slag i forhold til bevaringen af området omkring søen, som de helst så det.

Den lokale erhvervsmand fra Ans, René Birch, var en af dem, der ønskede at bakke op om købet af Gudenaacentralen, som i mellemtiden havde mistet sin formand, der gik i protest over, at Eniig overhovedet overvejede at sælge værket.

Overraskende nok synes Foreningen til bevarelse af Tange Sø, med formand Jarl Gorridsen i front, også at støtte op om et salg, og lige pludselig stod det gamle strømproducerende værk ret alene over for en større modstandergruppe, der ikke ønskede at videreføre værket i samme form, som det har nu.

På et møde mellem parterne, som undertegnede var inviteret med til, var der ingen tvivl om, hvor giftig og særdeles personlig denne sag var blevet for nogen.

I et klubhus ned til søen havde René Birch inviteret Bjarne Nilsson, der længe har stået som Gudenaacentralens ukronede beskytter og fortaler - ikke mindst på Facebook - sammen med Jarl Gorridsen og Hans Okholm.

Enigheden blandt René Birch og de to sidstnævnte var meget tydelig, og nedgørelsen af deres opponent - der vel at mærke var inviteret som gæst - var ganske ubehagelig at være vidne til, og det synliggjorde om noget den til tider religiøse og konspiratoriske debat om Tange Sø.

Ved mødet kom det også frem, at en anonym gruppe havde indrykket en en smædekampagne omkring Hans Okholm og konsortiet, der ville købe Gudenaacentralen, i form af en række kvartsides annoncer i Midtjyllands Avis.

Her på redaktionen fik vi et tip om, at et brev, underskrevet af 22 lokale erhvervsfolk fra Bjerringbro-området, var blevet sendt til Eniig samt i kopi til borgmester Ulrik Wilbek.

Et forsøg på at få aktindsigt fik afslag - muligvis fordi brevet var sendt til Wilbek privat, så identiteten af de 22 underskrivere er stadig en hemmelighed, men i hvert fald fik brevet den konsekvens, at Eniig bekendtgjorde, at man ingen planer har om at sælge Gudenaacentralen.

Søforeningen rettede hurtigt ind og skrev i et læserbrev, at dette var man lettet over, til trods for at Jarl Gorridsen et par dage tidligere havde udtalt, at foreningen ikke ville være stopklods i en salgsproces.

Således er der igen kommet ro på bagsmækken, og processen med at få gennemført en plan om "Tangestryget" kan gå sin gang i ministeriet.

Og dog - den sidste rest af ekstremisme viste sit ansigt tirsdag aften, da et billede dukkede op i redaktionens mailboks, hvorpå man kunne se et ophængt banner med ordene: "Tak Eniig for at tage ansvar! Den helt rigtige ejer af Tangeværket".

Banneret er, ligesom mailen underskrevet: Snitternevæk.dk.

Hvem det er vides ikke - man formoder, at det er en række lokale borgere, og at det også er dem, der har indrykket annoncerne i Midtjyllands Avis. På gruppens hjemmeside står der blot:

- Vi er en gruppe lokale, der arbejder for, at Tangeværket og Tange Sø skal forblive så intakt som muligt. Eniig A/S er den rigtige ejer af Gudenaacentralen, incl. alt hvad det medfører. Når EU's vandrammedirektiv kommer buldrende, kan en række lokale private investorer ikke modstå presset. Det kan kun staten og Eniig.

Læs eller genlæs avisens seneste dækning her:

Eniig lukker for salg af Gudenaacentralen

Borgmester: Viborg Kommune har ikke ændret holdning til Gudenaacentralen

Alle vil bevare søen - det kunne de blive enige om (plus-artikel)

Eniig-formand om lukkerygter: Det kan jeg på ingen måde genkende

Annonce
Journalist Christine Krüger Hansen.
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Fra druk til dedikation: - Jeg vil hellere trues med en ni millimeter Glock end have den besked igen

Viborg

Haveejere vil være selvforsynende

Annonce