Annonce
Viborg

Bag historierne: Landsdommer Lilholts forhammer slog ned så det gnistrede

Fotocollage: Jesper Bech Pedersen
En gang om ugen tager redaktionens journalister dig med bag kulisserne i nogle af de historier, vi har bragt og fortæller om, hvilke journalistiske overvejelser, vi gjorde os. Samtidig er det en anledning for dig til at læse eller genlæse historier, du måske missede i første omgang.

Denne uge fortæller vi om journalistikken i følgende historier:

1. Da tidligere landsdommer Peter Lilholt lagde politikere, direktører, advokater og lokalpresse over knæet og uddelte smæk.

2. Sådan dækkede vi topkampen VFF - Næstved.

Annonce

1. Når Lilholt ruller sig ud, er det en oplevelse

Tog Peter Lilholt sin juridiske kollega "op på fars knæ" til en belæring? Foto: Morten Dueholm

Af chefredaktør Lars Norup:

Han er lille af statur, men stor på mange andre måder, den tidligere landsdommer Peter Lilholt. Han bør ikke omgive sig med folk, der er særligt sensitive, for det ville ikke være sundt for deres psykiske velvære. Alligevel har vi her en personlighed, som jeg, ser meget op til.

Den lilholtske forhammer slår ned, så det slår gnister, når han oplever sjusk, uredelighed eller dårlig begavelse. Man kan kun gætte på, at der må have været en skatkiste af anekdoter fra Lilholts store karriere i retssalene.

Vi oplevede krabasken, da han besteg talerstolen to gange under Viborg Fjernvarmes generalforsamling torsdag aften.

"Så, nu bliver det spændende!" tænkte jeg, da Lilholt bevæbnet med sin computer målrettet tog trappen op og gik på talerstolen. Det blev senere til historien i avisen om Viborg Fjernvarmes tabte voldgiftssag.

Vi fik en belæring om ordentlighed og etik, hvorefter han punkt for punkt gennemgik voldgiftsrettens afvisning af Viborg Fjernvarmes påstande om blandt andet konspiration for at få varme fra Apple, indtil computeren ikke kunne følge med længere.

Han skosede også Viborg Fjernvarmes direktør Morten Abildgaard, Jens Rohde, Ole Jespersen med flere for i en stort opsat artikel i Weekendavisen at holde liv i rygter og påstande, som voldgifts-afgørelsen tilbageviste én efter én.

"Intet - overhovedet intet i jeres påstande har der været hold i. Skam jer! Jeres mund burde vaskes med sæbe!", var budskabet fra Lilholt med en kraft, så det fik flere med berøring til sagen til at stirre stift ned i bordet foran dem.

Folkebladet fik også et slag med pisken for ikke at have lagt teksten ud med samme kraft som Lilholt selv. Det gjorde vi måske ikke med samme kraft, men vi har dog beskrevet det pinlige i sagen, hvilket jeg naturligvis fredag dokumenterede.

Det kom først til mig senere: En snigende fornemmelse af et skjult opgør.

Senere var der nemlig et rap med kæppen til generalforsamlingens dirigent med hensyn til afviklingen af mødet. Var begge indlæg egentlig ikke også et "jurist"-opgør, hvor Lilholt nok skosede bestyrelse og andre, men i virkeligheden, uden at vi andre i kampens hede opdagede det, tog Viborg Fjernvarmes advokatfirma op "på fars knæ" til en ordentlig omgang spanking for useriøst arbejde?

Lægfolk, som sad i fjernvarmebestyrelsen, må have følt sig ualmindelig dårligt rådgivet i netop denne sag.

Du kan læse folkebladets dækning af generalforsamlingen her:

Voldgiftssag tabt med et brag

Karaktermord på bestyrelsesmedlem

Ingen sigtelse mod Viborg Fjernvarme for mandatsvig

Varmeformand: Ingen bør have flertal i overgangsbestyrelse

Afgående formand: Varmeprisen skal drastisk ned

2. Arbejdet med at dække en topkamp med VFF starter flere dage i forvejen

Søndag 21. April. Topbrag i 1. division - VFF mod Næstved. Foto: Morten Pedersen

Af journalist Christian Hald:

Som sportsjournalist på folkebladet har jeg efterhånden fulgt Viborg FF i ni sæsoner. I seks af dem har klubben spillet i 1. division - resten i Superligaen. Det er blevet til rigtig mange kampe på godt og ondt, og topopgøret påskesøndag mod Næstved var et af de opgør, som er lidt sjovere at dække.

Man kan mærke, når der er noget ekstra på spil. Intensiteten er højere både på og uden for banen, og efter kampen er forløsningen eller skuffelsen ofte stor.

Som journalist består min forberedelse blandt andet i at finde information om Viborg FF' modstander. Jeg tog kontakt til en kollega hos Sjællandske Medier, som kunne fortælle om seneste nyt i Næstved Boldklub, og det blev en del af min optakt til topbraget på Energi Viborg Arena.

Dagen før kampen besøgte jeg Viborg FF's træningsanlæg på Kirkebækvej for at se noget af træningen, få en fornemmelse af stemningen i truppen og en indikation af, hvem der skulle begynde på banen. Jeg lavede interviews med VFF'ere, som kunne være interessante op til kampen - i dette tilfælde blandt andre Mikkel Agger, som var brandvarm efter fem mål i fire kampe.

Til selve kampen ankom jeg cirka 45 minutter før kampstart, fik tjekket de to holds startopstillinger og begyndte så ellers livebloggen på folkebladets hjemmeside.

Jeg må indrømme, at jeg ikke altid kan holde min mund på pressepladserne. Jeg kan ikke undgå at leve mig ind i kampen, og mod Næstved blev der hurtigt brokket lidt til højre og venstre, da udeholdet kom foran.

Efter første halvleg begyndte jeg at skrive på kampreferatet, for derefter af vende tilbage til bloggen, som fik den perfekte afslutning, da anfører Jeppe Grønning med sin udligning dybt inde i overtiden sikrede, at Viborg FF holdt fast i førstepladsen.

Nu fik jeg travlt. Referatet skulle skrives færdigt og publiceres på vores hjemmeside. Det samme skulle afstemningen om kampens spiller. Så var det ned ad trappen til omklædningsrum og bane for at få kontakt til VFF's pressechef. På vejen fik jeg tænkt ekstra over, hvem jeg ville interviewe.

Derefter drønede jeg ned på redaktionen og satte mig til computeren. To artikler plus en karakterbog skulle gøres færdig, mens uret tikkede og deadline nærmede sig klokken 18.30.

Det sidste punktum blev sat kort før deadline, og endnu en dag i selskab med Viborg FF var overstået for mit vedkommende. I går, lørdag, var jeg så på den igen. Denne gang på Sjælland - mod HB Køge.

Du kan genlæse vores optakt og kampdækning herunder:

Redningsmanden: Jeg troede, jeg var offside

Genlæs livebloggen: VFF udlignede i sidste sekund og fik fortjent point (plus-historie)

VFF-træner efter topkamp: Der er virkelig noget i det her hold

Karakterbogen: Flot spil - ineffektivt foran mål (plus-historie)

Se målene: Viborg FF redder point med en sen udligning i topkamp

Anfører reddede VFF efter brændte chancer på samlebånd

Folkebladets bud: Disse 11 spillere skal nedlægge Næstved i topkampen (plus-historie)

Inden braget mod Viborg FF: Derfor spiller Næstved med i toppen

Selvsikker angriber inden revancheopgør mod Næstved: Vi er et helt andet sted nu

Annonce
Forsiden netop nu
112

Betjente var sikre i deres sag, da de nåede frem: Anholdt 71-årig havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce