Annonce
Viborg

Bag historierne: Ægteparret der levede og døde sammen

Fotocollage: Jesper Bech Pedersen
Hver søndag tager redaktionens journalister dig med bag kulisserne i nogle af de historier, vi har bragt og fortæller om, hvilke journalistiske overvejelser, vi gjorde os. Samtidig er det en anledning for dig til at læse eller genlæse historier, du måske missede i første omgang.
Annonce

Denne uge fortæller vi om vores journalistiske overvejelser i følgende 3 historier:

  1. Erik og Mitha - parret der døde med få dages mellemrum efter 60 års ægteskab
  2. De kønsneutrale trafiklys
  3. Fangen der forsøgte at grave sig ud af cellen med en ske

1. De levede sammen, og de døde sammen

Mads Erik og Mitha Sørensen blev begravet side om side i en af decembers sidste dage. Privatfoto.

Af journalist Andreas Søndergaard:

Der er ikke meget fryns ved at arbejde på Viborg Stifts Folkeblad. Ønsker man at få leveret en god, gammeldags papirudgave af avisen til sit hjem, så må man betale den selv - som enhver anden abonnent.

Det gør jeg.

Og det var sådan set godt givet ud henover juledagene, hvor 365-konceptet med aviser alle årets dage virkelig kom til sin ret. Det var en fornøjelse at få leveret avisen i helligdagene, hvor den ikke plejede at udkomme.

Det var her, jeg opdagede, at der lå en historie, som var værd at fortælle, for da jeg læste dødsannoncerne, kunne jeg se, at en Jan Ove Sørensen havde mistet sin mor. Det er ikke usædvanligt.

Det usædvanlige var til gengæld, at hun skulle begraves sammen med sin mand.

Den dødsannonce vækkede mange tanker i mig, og jeg besluttede mig for, at jeg ville forfølge den historie - men den skulle lige lidt på afstand. Selv som relativt rutineret journalist efterhånden, kan det være grænseoverskridende at forstyrre folk i deres sorg.

Jan Ove Sørensen blev dog hverken forstyrret eller irriteret, da jeg ringede. Han ville gerne fortælle - overraskende nøgternt - om sin mor og far, som havde været gift i 60 år og som døde med fire dages mellemrum.

En lang snak og nogle ugers skriverier ved siden af alt det andet, der skal laves fra dag til dag af nyhedsartikler, kom der endelig en historie ud af det, som fik lov til at fylde hele fire sider i vores søndagsavis.

Historien om et uadskilleligt ægtepar var smuk på en tragisk baggrund, og den fik virkelig lov til at folde sig ud i det papirformat, som netop var skyld i, at historien overhovedet var dukket op.

Du kan læse artiklen her:

Jan Ove mistede sine forældre med fire dages mellemrum: Ikke engang døden kunne skille dem ad (plus-artikel)

2. Var de kønsneutrale trafiklys bare spin?

Flere end 3200 læsere deltog i folkebladets afstemning om, hvorvidt byrådet i Viborg burde indføre kønsneutrale trafiklys. To procent svarede ja. Det svarer til 65 personer ud af de, der stemte. Foto: Morten Dueholm

Af journalist Jesper Bech Pedersen:

- Skam jer VSF! Kan I ikke engang gennemskue, at det er fake news skabt af det indebrændte medie Kristeligt Dagblad, som søger en gruppe, de kan være nedladende over for?

Sådan skrev en læser, da folkebladet i sidste uge lagde en afstemning op og spurgte læserne, om det var en ide med kønsneutrale trafiklys i Viborg Kommune. Historien fik over 1300 kommentarer på Facebook, men det var denne ene, der blev ved at rumstere i mit hoved.

Jeg vil give læseren ret så langt, at det var Kristeligt Dagblad, der startede med at ringe forskellige byrådspolitikere op for at se, om nogen ville være positive over for kønsneutrale trafiklys, som der i øvrigt allerede eksperimenteres med i flere europæiske storbyer.

Det lykkedes avisen at finde politikere fra både Alternativet, Radikale Venstre og Enhedslisten, som fandt tiltaget både vigtigt og rigtigt. Og fra det øjeblik er der - i min verden - hverken tale om spin eller fake news. For tro nu ikke, at politikere er idioter, som pressen bare kan ringe op og få til at dumme sig. De er medievante, og de er også vant til at mene noget. Det er faktisk det, de er valgt til.

Formentlig er det meste af Danmarks befolkning enige om, at kønsneutrale trafiklys er en vanvittig ide, men det ændrer ikke ved, at nogle med politisk magt rent faktisk gerne ser det indført.

Samtidig er det blot det seneste eksempel på, hvordan krænkelsesdebatten langsomt, men sikkert flytter samfundet i en ny retning. Alene derfor er det afgørende at pressen dækker disse historier. Så kan vi som samfund nemlig tage debatten på forhånd. I stedet for at politisk "korrekte" tiltag listes ind ad bagdøren.

Du kan læse artiklerne herunder:

Afstemning: Bør Viborg Kommune indføre kønsneutrale trafiklys?

Alternativet i Viborg: Det er et selvmål at diskutere kønsneutrale trafiksignaler (plus-artikel)

Enhedslisten har vigtigere ting på tallerkenen end grønne tændstikmænd (plus-artikel)

Leder: Kønsneutrale trafiklys! Nej, nu stopper det (plus-artikel)

3. Flugtforsøg fra arresten var som taget ud af en film

En mand lavede i sommeren 2017 et ifølge anklageren "meget optimistisk flugtforsøg" fra Viborg Arrest. Arkivfoto: Morten Dueholm

Af journalist Thomas Christensen Mark:

Nogle gange smelter fiktion og virkelighed nærmest sammen.

Og selvom virkelighedens fangeflugt fra Viborg Arrest formentlig ikke bliver filmatiseret - dertil blev flugtforsøget stoppet for tidligt - så har sagen nogle klare lighedstegn med filmklassikeren ”En verden udenfor”.

Historien er kort fortalt, at en ung mand var varetægtsfængslet i Viborg Arrest, hvor han med egne ord erkender at ”have pillet i et hul i væggen”. Den fængslede ville dog ikke kalde det et flugtforsøg, men bevismaterialet imod ham, blandt andet en ske og flager af puds og mørtelstykker i skraldespanden, fortalte en anden historie.

Og da arresthusets chef som vidne kunne fortælle, at flugten var en reel mulighed, fik manden sin dom for flugtforsøg. Sagen var dog ikke mere alvorlig, end at den unge mands flugtforsøg ikke gav yderligere fængselsstraf oveni en ellers pæn række domme.

Reelt set var flugtforsøget langt fra at kunne lykkes. Til sammenligning tog det Andy Dufresne 19 år at grave sig ud i filmen ”En verden udenfor”.

Men historien fra virkelighedens verden var så anderledes og unik, at den naturligvis fangede folkebladets opmærksomhed. Og siden også blev bragt af vores søsteraviser Århus Stiftstidende og Jydske Vestkysten.

Du kan læse historien her:

Mislykket flugtforsøg: Prøvede at grave sig ud af cellen med en spiseske (plus-artikel)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce