Annonce
Viborg

Bag historierne: Sådan graver vi Gaden-artiklerne frem

Fotocollage: Jesper Bech Pedersen
En gang om ugen tager redaktionens journalister dig med bag kulisserne i nogle af de historier, vi har bragt og fortæller om, hvilke journalistiske overvejelser, vi gjorde os. Samtidig er det en anledning for dig til at læse eller genlæse historier, du måske missede i første omgang.
Annonce

Denne uge fortæller vi om journalistikken i følgende historier:

1. Den unge skytte, der overhalede sin mentor

2. Hvordan vi graver Gaden-artiklerne frem.

3. Hvem reddede Morten Stisen op fra søen i hans brandert?

1. Da eleven slog sin læremester

Historien om Josefine Laursen, som slog sin træner Erik Skovmand i DM-finalen, er den slags historie, som man ser, når man dækker den lokale sport tæt.

Af sportsredaktør Danni Kristensen:

Jeg vil til enhver tid hævde, at det er en kæmpemæssig fordel at være tæt på de ting og personer, som man skriver om. Du lærer simpelthen dit stofområde eller nærområde bedre at kende - og når du gør det, så har du mulighed for at lave bedre historier.

Det er en af grundene til, at lokaljournalistik i mine øjne er så fantastisk at beskæftige sig med.

Et tydeligt eksempel kom forleden. Den 17-årige Viborg-skytte Josefine Laursen vandt DM-guld. Det gav historier i flere forskellige lidt større medier, hvor vinklingen naturligvis var, at den blot 17-årige skytte havde slået flere voksne skytter.

Jeg så dog en krølle, som ikke ret mange andre så. I finalen havde Josefine Laursen slået Erik Skovmand. Og efter at have fulgt nogle af de spændende talenter fra Viborg Skytteforening i nogle år var jeg udmærket klar over, at det rent faktisk var Josefine Laursens træner.

Så i stedet for blot at lave det samme som alle de andre, så fik jeg Josefine Laursen til at sætte lidt ord på, hvordan det var at slå sin træner i en DM-finale.

Det gav en anderledes - og måske lidt mere underholdene historie. Og viste i mine øjne igen, at det betaler sig at være tæt på, hvor man kan vide lidt mere om det, man skriver om.

Læs artiklen her:

Lokal skytte slog sin træner i DM-finalen

2. Man ved aldrig, hvor Gaden fører en hen

På grund af påsken er dagens udgave af Gaden rykket til i morgen, mandag. Her vil du kunne læse historien om slattenpatten - et sagnvæsen, der har lagt navn til Ellekonebakken og Ellekonedalen i Viborg. Foto: Scanpix/Iris

Af journalist Jesper Bech Pedersen:

Faste læsere af folkebladets søndagsavis har nok lagt mærke til artikelserien Gaden, hvor vi hver søndag dykker ned i historien bag udvalgte gadenavne over hele kommunen.

Det er primært mig, der står for at lave Gaden-artiklerne, og jeg har lyst til at fortælle dig om, hvordan min research-tilgang til serien er endt med at blive anderledes, end jeg oprindelig havde tænkt, da vi startede 23. september sidste år.

Jeg troede, Viborg Kommune skulle være min primære indgang til historierne. Eftersom det er kommunen, der navngiver alle nye veje, måtte den jo ligge inde med alle beslutningsreferater, bilag, høringssvar og al den slags.

Mjaa...?

Da den nye storkommune blev dannet i 2007, gik der samtidig en masse historisk viden tabt. Eller tabt er måske så meget sagt. Referaterne fra teknisk udvalg i april måned 1978 i den tidligere Tjele Kommune ligger formentlig i en støvet kasse på et eller andet loft, men ingen har længere overblik over hvor.

Som journalist kan jeg i princippet kræve at få ”alt om Formyrevej” udleveret via aktindsigt, men jeg nænner ærlig talt ikke at sætte kommunens ansatte på den ualmindeligt tidskrævende opgave, det ville være at grave sagsakterne frem. Ikke når det ”kun” skal bruges i en historisk kontekst om, hvorfor en vej hedder, det den hedder.

I stedet har jeg fundet andre jagtmarker – biblioteket og de lokalhistoriske arkiver for at nævne de to vigtigste. Og jeg er overbevist om, at artiklerne er blevet mere levende og uforudsigelige af, at jeg ikke hver gang rutinemæssigt lægger ud med at spørge kommunen efter de tekniske facts og tørre årstal.

Eksempelvis havde jeg aldrig forestillet mig, at der ville dukke en historie frem om, at Hald Ege for 90 år siden nær var kommet til at hedde Nonby, da jeg satte mig for at skrive om de mange ”Nonbo-veje” i byen.

Eller at der bag Ellekonebakken gemmer sig et dansk elver-væsen ved navn Slattenpatten.

Eller at man ved at kigge på B. S. Ingemanns Vej kan fortælle en historie om, hvordan den samme mand, der skrev ”I Østen stiger Solen op”, også skrev skrækhistorier om varulve og ligskænderi.

På den måde ved jeg aldrig, hvor vejen fører mig hen, når jeg starter på en ny Gaden-artikel. Jeg håber, det også er interessant at være med på turen i din ende, kære læser.

Du kan finde frem til alle artiklerne i serien ved hjælp af det interaktive kort, som ligger integreret i hver Gaden-artikel.

Start eksempelvis i historien herunder:

Brorsonsvej: Biskoppen der fik 13 børn med sin kusine og længtes efter dødens udfrielse

3. Selvfølgelig skulle den efterlysning bringes

Det var her i Salonsøen, at Morten Stisen faldt i - og nær var død. Foto: Niels-Chr. Jönsson

Af journalist Niels-Christian Jönsson:

Kan I ikke lige efterlyse vores kat?, eller kan I ikke lige efterlyse vores bortfløjne undulat?

Den slags forespørgsler modtager vi en del af her på avisen, og som regel er det ikke noget, vi tager os af. Med mindre altså, at efterlysningerne hører til i den lidt mere specielle kategori.

Det gjorde den, vi modtog via vores Facebook-side forleden.

Her var det 45-årige Morten Stisen, der rigtig gerne ville i kontakt med den eller de personer, der for knap 11 år siden reddede ham op fra Salonsøen, hvor han i en ordentlig brandert var drattet i.

Som du kan læse i historien andetsteds i dagens avis, var Morten Stisen nær ved at miste livet dengang, og han har aldrig mødt eller fået sagt tak til sin eller sine redningsmænd. Det vil han rigtig gerne. Blandt andet fordi han i den grad har fået rettet op på sit liv, som han nu er meget glad for.

Det er sådan en efterlysning, man som journalist gerne vil bringe, og så skriver man selvfølgelig historien, selvom man har travlt med at få skrevet sine allerede lovede historier inden påskefridagene.

Du kan læse hele historien her:

Morten efterlyser sin redningsmand fra Salonsøen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Nej tak til muslimsk bønnekald

Annonce