Annonce
Leder

Banker og samfundssind - glem det!

Annonce

Restauranten i Viborg har beskæftiget måske 4-5 mennesker i tre år. Betalt skat og moms og været med til at skabe liv i vores by. Det gik stille og roligt, men slet ikke prangende.

Så gik Mette Frederiksen på live-tv og lukkede Danmark ned. Der kom løfte om lønkompensation til netop små virksomheder som den restaurant, der måtte lukke døren og sende personalet hjem.

Kan jeg få en midlertidig kassekredit? Pengene kommer senere som kompensation fra staten, spurgte restauratøren sin bank.

Nix, var svaret. Tre års regnskaber med et ganske vist beskedent minus på under 50.000 kroner om året gav sure smileyer i bankens regneark. Så svaret var nej, personalet derhjemme får ikke løn, og en konkurs truer. Restauranten var trods alt levedygtig før coronaen - nu står den på kanten. Arbejdspladser tabt.

Det er jo svært ikke at tænke tilbage på finanskrisen, blandt andet skabt af bankers vilde satsninger på luftkasteller i milliardklassen. Da stod bankerne og var truet af konkurs. Det kunne den danske regering ikke leve med.

Bankerne - kun de store - blev reddet med bankpakker, finansieret af blandt andre folk, som har slidt på små arbejdspladser som den pågældende restaurant.

De små banker fik ordre på at fusionere, og hvis de ikke selv tog initiativet, så skulle Finanstilsynet nok gøre livet tilpas surt for dem til, at de blev tvunget i en fusion.

De små, lokale banker er i dag udslettet. Mon ikke den lille, lokale bank ville have overvejet at give kassekreditten til den lokale restaurant? For dels kender man sine kunder gennem andet end tre parametre i et regneark, dels lever banken jo af lokal aktivitet, og en kassekredit kunne være en investering i sin egen fremtid.

Vi kunne godt have en forventning om, at bankerne netop nu viser samfundssind. Også fordi de svømmer i penge, som de ikke kan låne ud. I sidste uge fik jeg helt uopfordret et tilbud fra min bank om et hurtigt lån på 50.000 kroner! Det var sådan en besked, der automatisk er sendt til udvalgte kunder.

Men nej, dansk bankvirksomhed er i dag topstyret og stort set uden lokalt engagement. Den lokale bankansatte har ingen selvstændig beslutningskraft - den ligger i smiley-skemaet.

Det er derfor, så mange lige nu råber på en plan fra regeringen. Vi gik dygtigt i krig mod coronaen, men alle krige skal have en exit-plan. Hvis såvel det lille som det store erhvervsliv skal komme nogenlunde helskindet igennem krisen, så må vi snart have noget at planlægge efter, og det må ske hellere i dag end i morgen.

Ellers skubber vi alt for mange ud over kanten.

Chefredaktør Lars Norup.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Jyllands grønne vækstmotorvej

Annonce