Annonce
Viborg

Beboere holder århundredets gadefest - og DU er inviteret

Finn Højbjerg er en del af beboergruppen, som har arrangeret 100 års jubilæet for de to gader. Hans rolle har været at skrive en bog om de to gaders historie. Foto: Morten Dueholm
Lørdag fejrer Fredensgade og Slesvigsgade i Viborg, at det er 100 år siden, de to gader blev bebygget. Alle er velkomne til at deltage i festen, hvor der både vil være kolde øl, musik og tilbageblik.

Viborg: I dag ligger Fredensgade og Slesvigsgade inden for Indre Ringgade i Viborg og er at betragte som en del af midtbyen.

Men for 100 år siden udgjorde de to tvillingeveje den absolutte udkant af Viborg. Der var kun gårde og marker, hvis man bevægede sig længere vestpå ad Holstebrovej.

Verden havde lige set sin første verdenskrig, og i Danmark var boligmangel et af samfundets største problemer. Det var ud af dette behov, de to nye veje blev anlagt, og meget symbolsk fik de navn efter freden og Nordslesvig, der igen blev dansk.

Annonce

Program for dagen

  • Kl. 10.00: Fælles morgenmad (kun for beboere)
  • Kl. 11.00: Velkomsttale ved byrådsmedlem Stine Damborg (K), som selv bor i Fredensgade 26.
  • Kl 11.15 Tidligere museumsinspektør Henning Ringgaard fortæller om kvarterets historie.
  • Kl 12.00 Præsentation af den nye bog om de to gader.
  • Kl 12.30 Optræden ved Bakkesangerinderne.
  • Kl 14.00 Alsang og jazzmusik i teltet.
  • Kl 15.30 - Åbne huse og haver. Det vil være muligt at besøge en del af husene i gaderne. Dette er især ment som en mulighed, hvor tidligere beboere kan gense den matrikel, hvor de selv har boet og levet.
  • Kl. 18.00 Fællesspisning (kun for beboere)

Morgenmad og aftensmad er kun for beboere, men ellers er alle interesserede velkomne i løbet af dagen. Der vil kunne købes vand og øl i teltet, og man er velkommen til at medbringe egen mad (husk service), hvis man eksempelvis har lyst til at spise sin frokost i teltet.

Kom med til markeringen

På lørdag 25. maj markerer beboerne de to vejes 100 års eksistens.

Arrangementet har været i støbeskeen gennem et helt år og også de, der ikke bor i gaderne til daglig, er inviteret til at komme og høre mere om bydelens historie.

- Vi rejser et stort telt på A. S. Ørsteds Vej, som forbinder de to gader. Og så kommer blandt andre tidligere museumschef Henning Ringgaard og fortæller, og der vil også være musik. Alle er velkomne, siger Finn Højbjerg, der bor i Fredensgade 29.

Ny bog om gaderne

Han har været pennefører på en ny bog om de to gaders historie. Knap 100 sider er det blevet til med anekdoter helt fra dengang, gaderne blev anlagt på den bare mark og op til i dag.

- Vi har været en gruppe, som sammen har gravet os ned i historien. Vi har både fundet skriftlige kilder og interviewet en del af de beboere, der har boet i gaderne. Det har været utroligt spændende, fortæller Finn Højbjerg.

Eksempelvis har han personligt fået kastet lys over, hvad der tidligere er hændt i det hus, han nu selv bor i på Fredensgade. Her boede under Den Anden Verdenskrig en kommunist, som blev taget af tyskerne og interneret i Horserød. Peter Abildskov hed han, og han havde siden held til at stikke af fra tyskerne, hvorefter han levede under jorden resten af krigen.

Den historie kan du læse mere om på søndag her i folkebladet, hvor ugens afsnit af artikelserien Gaden kommer til at handle om netop Fredensgade og Slesvigsgade.

Kan du ikke vente så længe, så er der som sagt gang i gaden lørdag. Tjek faktaboksen for de nærmere detaljer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Betinget fængsel til 31-årig hash-pusher

Annonce