Annonce
Sport

Bededagsløbet er tilbage - men uden de mange tilskuere: - Vi skal holde traditionen i live

Endelig var der igen Bededagsløb på Løvelbanen. I år var tilskuere forment adgang, så de få, som kiggede med fra højene, havde en rolle i afviklingen af løbet. Foto: Eskil Lyngsøe
På trods af endnu en økonomisk kæberasler valgte Viborg Motor Klub i år at holde Bededagsløb på Løvelbanen. Formanden ærgrede sig over lovgivernes manglende fokus på motorsporten i genåbningen, men han glædede sig gevaldigt over igen at puste liv og benzinos i det traditionsrige løb.

Motorsport: Duften af benzin og brændte dæk, den øredøvende motorlarm og masser af frivillige i gule refleksveste.

Ved første øjekast virkede alt, som det plejede ved årets udgave af Bededagsløbet på Løvelbanen fredag formiddag.

Men hov, på markerne, hvor der under normale omstændigheder står og sidder op mod 1000 tilskuere var der denne gang helt tomt - ja, der var endda vagter, som sørgede for at smide folk væk, hvis nogle motorsportsinteresserede skulle ske at dukke op. Duften af fadøl og pølser var heller ikke at finde.

Annonce

Derudover skulle alle deltagere, frivillige og pressefolk, som allernådigst fik lov at komme ind på banens område, fremvise corona-pas.

På trods af de besynderlige omstændigheder blev der alligevel holdt Bededagsløb på Løvelbanen, og det gjorde der af én klar årsag:

- Vi gør det for kørerne. For sporten og for kørerne. Hvem er vi, hvis vi bare aflyser det hele? Vi skal holde traditionen i live, sagde formand for Viborg Motor Klub, Kim Pedersen.

Kim Pedersen har været formand for Viborg Motor Klub siden 2018. Han har været med i klubben siden 2011. Foto: Eskil Lyngsøe

Skal være sidste gang

Corona-krisen har været hård ved Viborg Motor Klub, som hvert år på store bededag arrangerer det traditionsrige løb på racerbanen ved Løvel.

Løbet står normalt for 75 procent af klubbens årlige indtægter. Sidste år blev det helt aflyst, og i år - hvor klubben trods corona-situationen besluttede sig for at afholde det - var det én stor udgift.

- Det koster os penge at lave det her løb, sagde Kim Pedersen og tilføjede, at Viborg Motor Klub regner med, at årets udgave af Bededagsløbet vil resultere i et minus på omkring 15.000 kroner.

Nu, hvor klubben for andet år i træk går glip af så stor en del af de normale indtægter, kan formanden dog glæde sig over, at den trods alt har oplevet en flot medlemsfremgang på det seneste. Desuden får den også del i en vis mængde statslige støttekroner.

- Vi klarer os. Og det er blandt andet på grund af hjælpepakkerne. Vi har stadig noget at gøre med økonomisk, men det her skal altså være sidste gang med de her restriktioner, sagde Kim Pedersen.

Da Bededagsløbet blev aflyst sidste år, var det første gang i 21 år, at det ikke blev kørt. I år var det tilbage i en noget anderledes form end normalt. Foto: Eskil Lyngsøe
Annonce

Manglende fokus

Under normale omstændigheder samler Bededagsløbet op mod 1000 tilskuere, men de var som nævnt forment adgang til racerbanen denne fredag. Det var de naturligvis på grund af de gældende corona-restriktioner. Restriktioner, som ifølge Kim Pedersen er noget bøvlede at finde hoved og hale i.

- Det er meget svært for os at læse de corona-restriktioner, der er, og vi har svært ved at styre så mange mennesker, som der normalt er her. Vi kan gøre en masse kontrolarbejde, men vi er ikke herrer over, at folk klumper sig sammen, når vi ikke kigger, sagde han.

Rallycross-løbet havde corona-mæssigt en undtagelse fra det gældende forsamlingsforbud, da der er tale om professionel idræt. Derfor måtte arrangørerne i princippet samle op til maksimalt 500 kørere, frivillige, mekanikere med videre ved Løvelbanen.

Klubformand Kim Pedersen fortalte, at der i løbet af dagen ville være akkurat 245 personer til stede på banen, og han gjorde meget ud af at fortælle, at arrangørerne gjorde alt, hvad de kunne, for at leve op til reglerne.

Alligevel var han frustreret over, at regeringen og Folketinget fortrinsvis har haft fodbold og håndbold for øje, når de har skullet genåbne sportens verden.

- Vi savner, at der er fokus på motorsporten. Det mangler totalt i de nuværende restriktioner. Der er kun fokus på fodbold og håndbold. Der må gerne være 8500 tilskuere på et fodboldstadion, men der må ikke være over 50 hernede, sagde han.

36 biler var på banen i løbet af fredagens løb. Foto: Eskil Lyngsøe
Annonce

Ud og lege

Da Bededagsløbet blev aflyst sidste år, var det første gang i 21 år, at løbet ikke blev kørt. Derfor glædede Kim Pedersen sig på trods af situationen over igen at kunne rende rundt ved banen omgivet af motorlarm og frivillige.

- Det her er en tradition for både kørerne, for publikum og for klubben. Vi kunne godt have valgt at aflyse og så søge corona-tilskud og alt det fis der, men der er jo en flok kørere, som gerne vil have lov til at køre noget løb, sagde han.

Dem, der stod for underholdningen på banen, de i år 36 kørere, havde ifølge klubformanden også taget godt imod løbets afholdelse - på trods af omstændighederne.

- De er meget tilfredse med, at de kan få lov til at køre deres ræs. De vil gerne ud og lege.

2021-udgaven af Bededagsløbet udgjorde anden runde af DM, og da folkebladet talte med Kim Pedersen inden løbet, var han fuld af forventning til den sportslige del.

- Vi forventer noget fint ræs, selv om der er cirka 10 kørere færre end normalt. Efter i dag er der stadig mange runder til at afgøre DM, så kampen er helt åben i alle klasserne, sagde han.

De frivillige i refleksvestene kunne nyde endelig igen at opleve motorsporten på tæt hold. Foto: Eskil Lyngsøe
Hertil - og ikke længere. Foto: Eskil Lyngsøe
Et sønderrivende drøn lød, da de fem biler her forlod startlinjen og susede ud på banen. Foto: Eskil Lyngsøe
- Det er lidt tamt, at der ikke er de der 1000 mennesker på bakkerne. Det mangler godt nok, siger motorklubbens formand, Kim Pedersen. Foto: Eskil Lyngsøe
Det krævede et gyldigt corona-pas at komme ind på området ved Løvelbanen. Foto: Eskil Lyngsøe
Viborg Motor Klub har i øjeblikket omkring 110 medlemmer - og den har oplevet en fornuftig tilgang på det seneste. Foto: Eskil Lyngsøe
Wroouuumm. Foto: Eskil Lyngsøe


Vi klarer os. Og det er blandt andet på grund af hjælpepakkerne. Vi har stadig noget at gøre med økonomisk, men det her skal altså være sidste gang med de her restriktioner

Kim Pedersen, formand, Viborg Motor Klub
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce