Annonce
Navne

Bedre spørgsmål skal give bedre behandling

Lene Kongsgaard Nielsen fotograferet under forsvaret af sin Ph.d-afhandling. Privatfoto
Læge og forsker Lene Kongsgaard Nielsen, Viborg, har gennem tre år forsket i, hvordan patienter oplever kvalitet af sygehus-behandling.

Viborg: - Vi skal bruge vores viden om patienternes oplevelser under og efter kræftbehandlingen til at gøre behandlingen bedre. Hvis vi spørger bedre, får vi også en bedre viden om, hvor vi gør noget godt, og hvor vi gør noget knap så godt for patienten.

Det forklarer den 42-årige læge og forsker Lene Kongsgaard Nielsen om konklusionen i en ph.d.-afhandling, hun har forsvaret på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital.

Lægen, der er er speciallæge i blod- og knoglemarvssygdomme, begyndte 1. maj som læge på sygehuset i Viborg. Hun bor i Houlkær sammen med sin familie.

Vi skal undgå at spørge for bredt og unuanceret. Og så skal vi blive bedre til at opsøge de patienter, der ikke selv magter at svare, fordi de er svækkede af sygdommen

Lene Kongsgaard Nielsen, læge og forsker

Tre års forskning

Lene Kongsgaard Nielsen har i tre år været frikøbt fra sit lægearbejde for at forske i, hvordan patienterne oplever kvaliteten af den behandling, de får, og den livskvalitet, de opnår.

- Ud fra de svar, patienterne havde givet i tidligere undersøgelser, så det ud til, at det var lige meget, hvilken behandling de havde fået. Det kunne vi ikke få til at passe med den erfaring, vi har som læger på området, fortæller hun.

En af Lene Kongsgaard Nielsens konklusioner er, at man skal blive bedre til at stille præcise spørgsmål.

- Vi skal undgå at spørge for bredt og unuanceret. Og så skal vi blive bedre til at opsøge de patienter, der ikke selv magter at svare, fordi de er svækkede af sygdommen. Så vi ikke kun hører dem, der råber højest.

På sygehuset i Viborg skal hun arbejde med kvaliteten på medicinsk afdeling og afdelingen for hjertesygdomme.

Lillesøster inspirerede

Med en far som smed og mor som uddannet smørrebrødsjomfru lå en universitetsuddannelse ikke umiddelbart i kortene for Ryde-pigen. Inspirationen kom især fra det kendskab, hun fik til sygehuset, da hendes lillesøster fik meningitis.

Lene Kongsgaard Nielsen blev konfirmeret fra Ryde Skole i 1991, tog 8. klasse på Vinderup Realskole og 9. og 10. klasse på Rydhave Slots Efterskole. Herefter gik hun på matematisk linie på gymnasiet i Holstebro og blev student 1996.

I gymnasietiden havde hun fritidsjob på Borbjerg Mølle Kro, hvor hun især hjalp til i køkkenet.

Efter studentereksamen var hun et år aupair i USA. Efter hjemkomsten arbejdede hun i ni måneder i hjemmeplejen i Holstebro Kommune.

Herefter gik hun i gang med lægestudiet på Aarhus Universitet, hvor grunduddannelsen var afsluttet 2004. Efter halvandet års turnus valgte hun at specialisere sig i blod- og knoglemarvssygdomme på sygehusene i Holstebro og Aarhus.

Lene Kongsgaard Nielsen

Læge og forsker Lene Kongsgaard Nielsen, 42, Viborg, er født og opvokset i Ryde som datter af afdøde smed Jens Christian Nielsen og Birthe Nielsen, som bor i Ryde og er aktiv pensionist efter et arbejdsliv udlært som smørrebrødsjomfru på Hotel Schaumburg i Holstebro, medarbejdende hustru i smedjen, Sevel Møbelsnedkeri og til sidst rengøring på Hjerm Skole.

Lene Kongsgaard Nielsen er speciallæge i blod og knoglemarvssygdomme og har forsvaret sin ph.d.-afhandling vedrørende patientoplevet kvalitet under behandling af en kræftsygdom (myelomatose, knoglemarvskræft). Patientoplevet kvalitet er et ”hot emne” i dagens sundhedsvæsen og indgår i regeringen udspil til ny sundhedsreform.

Siden 1. maj har Lene Kongsgaard Nielsen været tilknyttet regionshospitalet i Viborg, hvor hun indgår i kvalitetsteamet. På sygehuset i Viborg skal hun arbejde med kvaliteten på medicinsk afdeling og afdelingen for hjertesygdomme.

Specialuddannelse

Specialistuddannelsen blev først afsluttet 2015: der skulle undervejs lige være tid til at føde børnene Ida, Anton og Marie, der nu er 11, 10 og 7 år. Lene er gift med Brian, der er ingeniør hos Grundfos i Bjerringbro.

Efter at være færdiguddannet gik Lene Kongsgaard Nielsen målrettet efter et samarbejde med professor Niels Abildgaard på hæmatologisk afdeling på Odense Universitetshospital og har været tilknyttet hospitalet indtil nu.

Inspiration i udlandet er det også blevet til.

- Jeg var sidste sommer på et studieophold i Australien på University of Sydney og det private kræfthospital Chris O’Brien Lifehouse planlagt sammen med professor Madeleine King, som jeg besøgte. Til min del af opholdet fik jeg en bevilling fra Kræftens Bekæmpelse. Min mand og tre børn var med, og den del betalte og planlagde vi selv, fortæller hun.

Lene Kongsgaard Nielsen har overvejet at fortsætte i Odense og flytte til byen. Men familien valgte at blive i Viborg, hvor hun fra 1. maj er tilknyttet det lokale hospital og indgår i kvalitetsteamet.

Familien bor i Houlkær, hvor Lene Kongsgaard Nielsen bruger fritiden med familien, venner hus og have samt lidt løb og fitness.

Hele Viborg-familien samlet: far og mor, Brian og Lene Kongsgaard Nielsen og de tre børn Ida, Marie og Anton. Privatfoto
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Viborg HK For abonnenter

Karakterbogen: Flere spillere scorer højt efter forgæves fight

Annonce