Annonce
Danmark

Bekymret 3F-formand: - Det er blevet sværere at bryde den sociale arv

3F-formand Per Christensen på talerstolen til forbundets kongres i 2016. I år finder kongressen sted fra 21. september til 26. september, og det foregår i Aalborg Kongres- & Kulturcenter. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Børn, der vokser op med forældre uden for arbejdsmarkedet, har i dag større risiko for at ende i samme socialklasse, når de bliver voksne, end de havde for 10 år siden. Det viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der peger på, at uddannelse kan være med til at ændre på den sociale arv. Per Christensen fra 3F mener, udviklingen burde se helt anderledes ud.

Arbejdsmarked: Hver tredje af de børn, der vokser op med forældre uden for arbejdsmarkedet, ender selv uden for arbejdsmarkedet, når de bliver voksne. Samtidig er det kun hver tiende af børnene fra overklassen, der ender i klassen uden for arbejdsmarkedet, når de bliver voksne. Det viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd om udvikling i social arv.

For bare 10 år siden var det kun hver fjerde af børnene, der endte i klassen uden for arbejdsmarkedet, hvis de var opvokset i den socialklasse. De seneste 10 år er det altså blevet sværere at bryde den sociale arv for børn, der vokser op med forældre uden for arbejdsmarkedet. Den udvikling vækker bekymring hos 3F's formand, Per Christensen.

- Set i lyset af at vi er blevet rigere end for 10 år siden, er det en meget skæv udvikling. Det er bekymrende, at vi har valgt at gå politiske veje, der gør, at vi i mit perspektiv er gået den forkerte vej. I min verden er social mobilitet forudsætningen for et frit og lige samfund, siger han og fortsætter:

- Vi bliver nødt til at italesætte, at der er en udfordring. Der er en tendens til at sige, at det er deres egen skyld, at de ikke kommer ud af den socialklasse, de er vokset op i, og den udvikling skal vendes.

Annonce
Der er ingen tvivl om, at folkeskolen spiller en afgørende rolle. Det er en basal stepping stone til det videre niveau. Hvis man svigter børnene allerede der, svigter man dem gennem hele livet. Vi skal satse massivt på det område for at afhjælpe, at den sociale arv slår så hårdt igennem - der kan faktisk ikke investeres for meget i folkeskoleområdet.

Per Christensen,

Uddannelse er afgørende

Undersøgelsen viser desuden, at cirka en tredjedel af de unge, der er vokset op med forældre uden for arbejdsmarkedet, ikke har fået en uddannelse, når de er 25-26 år. Og her er formanden for 3F overbevist om, at det ville gøre en stor forskel, hvis man fokuserede mere på at uddanne børnene, allerede når de starter i folkeskolen.

- Der er ingen tvivl om, at folkeskolen spiller en afgørende rolle. Det er en basal stepping stone til det videre niveau. Hvis man svigter børnene allerede der, svigter man dem gennem hele livet. Vi skal satse massivt på det område for at afhjælpe, at den sociale arv slår så hårdt igennem - der kan faktisk ikke investeres for meget i folkeskoleområdet.

Derudover viser undersøgelsen, at 58 procent af de 35-årige, der er vokset op med forældre uden for arbejdsmarkedet og endnu ikke har fået en uddannelse, selv ender i klassen uden for arbejdsmarkedet. Det tal lå i 2005 kun på 42 procent.

Ifølge Per Christensen kan det skyldes, at man har set på uddannelse som en udgift de senere år.

- I et samfund som det danske bør man se på uddannelse som en investering frem for en udgift. Og det er oven i købet en investering, der kommer mange gange igen senere. Man bør sætte større fokus på uddannelserne generelt, end man gør i dag.

Hvis børnene, der er vokset op med forældre uden for arbejdsmarkedet, derimod vælger at tage en uddannelse, er der kun 18 procent af dem, der havner i klassen ud for arbejdsmarkedet som voksen. Dermed konkluderer undersøgelsen, at uddannelse har stor betydning for, om man havner i klassen uden for arbejdsmarkedet, hvis man er vokset op i den socialklasse.

Det er dog ikke kun i klassen uden for arbejdsmarkedet, det gør sig gældende. Også i de andre socialklasser ender samlet set 40 procent af børnene i klassen uden for arbejdsmarkedet, hvis de ikke vælger at tage en uddannelse. Og derfor håber Per Christensen, at der fremover bliver lagt endnu mere vægt på at uddanne befolkningen, så det bliver muligt at bryde med den negative sociale arv.

Vigtigheden i at uddanne befolkningen er et emne, som kommer til at fylde meget på 3F's kongres. Her vil Per Christensen blandt andet fortælle mere om, hvordan FN's 17 verdensmål skal integreres i organisationen. Og et af de mål er netop at sikre lige adgang til kvalitetsuddannelse og livslang læring for hele befolkningen.

Bag om undersøgelsen om social arv

  • Undersøgelsen tager udgangspunkt i barnets socialklasse, da vedkommende var 17 år. Socialklasse som voksen måles på individniveau, når vedkommende er 35.
  • I 2017 indgår 71 procent af de 35-årige. 22 procent udgår, da de ikke var i landet som 17-årige, resten udgår, da de enten ikke tilhørte en socialklasse som 17- eller 35-årig.
  • Personer og familier kan være uden for de sociale klasser, hvis de ikke er skattepligtige eller er studerende.
  • I 2017 indgår 78 procent af de 25-26-årige i analysen. 19 procent udgår, da de ikke var i Danmark 10 år før, og yderligere tre procent udgår, da deres familie ikke tilhørte en af socialklasserne.

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af Danmarks Statistik

Tre nedslag i undersøgelsen

1) En tredjedel af børnene med forældre i klassen uden for arbejdsmarkedet ender selv i den samme klasse, når de bliver voksne. For 10 år siden var det kun en fjerdedel af børnene, der voksede op med forældre uden for arbejdsmarkedet, der endte i den samme socialklasse som voksen.

2) Der er generelt sket en uddannelsesstigning for unge, uanset hvilken socialklasse de er vokset op i. Men de børn, der er vokset op med forældre uden for arbejdsmarkedet, har langt den største risiko for at stå uden uddannelse som voksen.

3) Cirka en tredjedel af børnene, der vokser op med forældre uden for arbejdsmarkedet, har ingen uddannelse, når de er 25-26 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Viborg-politiker om hospitals-ballade: - Det er ikke længere normalt, så nu må regionsrådsformand gribe ind

Viborg FF

Viborg FF-træner er spændt før sæsonens tredje premierekamp

Annonce