Annonce
Danmark

Bendtsen på vej ud i fremtidens Europa

Bendt Bendtsen er forhenværende politimand, tidligere folketingsmedlem, herunder også tidligere økonomi- og erhvervsminister. I dag er er han medlem af Europa-Parlamentet. I forbindelse med EU-valget kører han 8500 kilometer på sin motorcykel gennem Europa over de næste halvanden måneds tid. Foto: Sugi Thiru
Om 50 dage er der valg til Europa-Parlamentet. Avisen Danmark lægger op til afstemningen sammen med Bendt Bendtsen, der tager ud på en 8500 kilometer lang tur gennem et Europa, der slår revner.
Annonce

EU: Motorcyklen er klar. Jakken med de indbyggede airbags er klar. Og 65-årige Bendt Bendtsen er mere end klar til at bevæge sig ud på en 8500 kilometer lang tur rundt i Europa som optakt til EU-valget 26. maj.

Egentlig er det nu, Bent Bendtsen tjekker ud efter mere end 30 år i politik, hvoraf syv år gik som minister og partiformand, mens de seneste 10 er blevet brugt i Europa-Parlamentet. Han kunne med god samvittighed fordybe sig i jagt og børnebørn og i ombygning af haven og de andre planer, han har. Men først vil han ud at opleve det Europa, han efterlader som politiker.

- Du kan sige, at det er afslutningen på 10 års arbejde i Europa-Parlamentet. Jeg har arbejdet på at gøre Europa stærkere, men jeg fornemmer desværre nu, at vores sammenhold slår revner. Det handler ikke bare om brexit - det handler også om, at Europa bevæger sig i en ekstremt nationalistisk retning i for eksempel Orbans Ungarn, Kazinskys Polen og Salvinis Italien.

Bendtsens plan er at tage turen ned gennem Europa til Holland, Belgien og Frankrig. Derfra på tværs over Italien og Slovakiet og op gennem Polen, Estland, Letland og Litauen til Finland og derfra tilbage over Danmark. I alt 20 lande bliver det til og en samlet strækning på omkring 8500 kilometer.

- Jeg vil ud på torve og pladser og møde de unge. Det er jo sådan, at når man kommer til en by på motorcykel, falder man hurtigt i snak med andre mennesker, og jeg vil gerne vide, hvilke drømme og håb, de unge har. Europas historie er jo skrevet i blod - men har vi lært noget af det? Mit håb er, at de unge er klogere end den generation, der er ved at splitte Europa ad lige nu.

Europas historie er jo skrevet i blod - men har vi lært noget af det? Mit håb er, at de unge er klogere end den generation, der er ved at splitte Europa ad lige nu.

Bendt Bendtsen (K) - medlem af Europa-Parlamentet lidt endnu

Annonce

Det folkelige oprør

Turen er planlagt, så den går gennem de store brudflader i Europa. Bendtsen kommer for eksempel forbi Arnhem i Holland, der lå ved anden verdenskrigs frontlinje i september 1944. Under Slaget ved Arnhem blev den indre by nærmest fuldstændig ødelagt. Indbyggerne måtte efter slaget forlade byen, da tyskerne afspærrede den helt. Indbyggerne blev spredt for alle vinde og fik først lov til at vende tilbage et godt stykke efter befrielsen i maj 1945.

Han kommer forbi Barcelona i Catalonien, der ligger i konstante bestræbelser for løsrivelse fra Spanien. Han kommer igennem Piemonte i Italien, hvor partiet Lega Nord også fodrer løsrivelsestankerne i befolkningen. Han kommer forbi Victor Orbans Ungarn og den tyske koncentrationslejr Auschwitz i Polen.

- Vi har en lang tradition for ufred i Europa, men vi har i mere end 70 år levet uden krige. Blandt andet fordi vi handler sammen og er afhængige af hinanden. Nu kan jeg godt blive bekymret over tendenser, der ligner noget man så i 30’erne, hvor de ekstreme yderfløje begynder at røre på sig.

Bendtsen mener, at en del forklaringen skal findes i et folkeligt opgør med det politiske system.

- Jeg tror, at mange har svært ved at genkende sig selv i de politikere, vi har. Det er de gamle partier, der fodrer yderpartierne, fordi de for sent fik øje på den folkelige modstand mod for eksempel migrationen.

- Men det handler også om at kunne identificere sig med de politikere, der sidder med magten. Efter min mening er vi begyndt at uddanne elitepolitikere, der ikke har haft meget berøring med arbejdslivet. Da jeg begyndte i politik sad Kent Kirk der - en fisker, der købte sin første fiskekutter som 19-årig. Der var Kai Dige Bach, der startede med at slæbe petroleumsdunke og senere solgte hvidevarer. Der var Henning Grove, der som dyrlæge var vant til at stå ude i grebningen med armen oppe i en ko. Ja, og så var der mig, der kom direkte fra kriminalpolitiet som ekspert i blod, spyt og sperma (på Bendtsens fynske bliver det udtalt blo', spøt å spærma). I dag er afstanden mellem politikerne og befolkningen blevet større.

Annonce

Hjerteflimmer

Turen bliver gennemført på en BMW 1200 GS Adventure, og Bendtsen forventer, at han har gennemført turen i løbet af fem-seks uger. Han er i hvert fald hjemme senest 26. maj på valgdagen - medmindre han kommer ud for uheld eller sygdom, som han formulerer det.

- Ja, jeg døjer jo stadig lidt med det hjerteflimmer, jeg fik for 10 år siden. Jeg er blevet ablateret fem gange og har fået mere end 50 stød, der skulle bringe hjertets normale rytme tilbage. Jeg må bare erkende, at med alderen får man skavanker, og hvis mit hjerte begynder at flimre på turen, så må jeg ind på et hospital et sted og få et stød og så tilbage på cyklen igen.

- Lige nu er jeg mere optaget af at komme til at tale med de unge europæere om deres forhåbninger for Europa. Og jeg vil gerne erkende, at ikke alt er perfekt i EU. Men alternativet er værre - og det tror jeg, at de er ved at finde ud af i England.

Foto: Sugi Thiru
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Snart kommer turen til Preislers Plads

Bjerringbro

Læge smittet med coronavirus - lægehus kører på nødberedskab

Coronavirus

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes og baråbningstider udvides

Sport For abonnenter

Ny offensivspiller er flyttet sammen med lokalt stortalent: Giver en rigtig god start på tiden i Viborg

Annonce