Annonce
Viborg

Bertelsen og Le Berthélaine

Med stolthed sætter han sit mærke på værkerne. Færdigt arbejde.

Blichers tiptiptipoldebarn bor i Hald Ege og udfordrer som kunstner nutidsånden med de gamle dyder. Tekster og pixels er hans våben.

Underviseren Ulrik Tang Bertelsen på Videbechs Allé i Hald Ege har sat sit lønnede arbejdsliv på pause. Den indre kunstner i ham er kommet ud af sit gemme og hedder Le Berthélaine.

Hverken Ulrik Tang Bertelsen eller Le Bethélaine fortryder, at Hald Ege blev basen for et åndeligt virke. Foto: Morten Dueholm.

I endnu et halvt år gør en lille opsparing Ulrik Tang Bertelsen i stand til at være Le Berthélaine på fuld tid. Så må cand.mag'en i litteratur og kunsthistorie igen til at undervise. Et familieliv med tre børn og en lægehustru kræver også sit.

Le Berthélaine ligner en fransk renæssancekunstner, når han arbejder med hypermoderne pixels. Privatfoto.

»Jeg tør godt sige, at jeg lever i ånden, og at jeg ønsker at give det bedste af mig selv til omverdenen,« siger Le Berthélaine.

Annonce

Som et foreløbigt toppunkt efter to et halvt års åndsarbejde præsenterer han fredag den 3. februar 20 landskabsmalerier. På Morsø Gymnasium optræder hans malerier side om side med 13 af den kendte landskabsmaler Jens Søndergaards værker.

»To danske ekspressionister: Jens Søndergaard og Le Berthélaine - på tværs af et århundrede« hedder udstillingen. Gymnasiet lægger rum og Søndergaard-malerier til. Morsø Kunstforening arrangerer.

Hulemanden

Men Le Berthélaine måtte lige skrive en bog først. I bogen »Kunstmaleriet i den digitale tidsalders æra« præsenterer han det åndelige fundament for malearbejdet. På nettet har han også mærket udenlandsk interesse for bogen, så han er ved at oversætte den til engelsk.

Han går helt tilbage til hulemanden, der med naturfarver skabte hulemalerier. Et udspændt lærred overtog klippevæggens rolle, men ellers har teknikken ikke forandret sig stort. Indtil nu. I sit maleri lader Le Berthélaine pixelen udfordre den klassisk malede flade. Pixelen er jo skærmbilledets mindste enhed, og i den ser han et symbol på nu- og fremtiden.

»Frygt ikke pixelen!« lyder hans konklusion.

Annonce

Inspiration i Dollerup

Med en spatel har han langmodigt og med utallige variationer bygget sine billeder op af pixels. Hermed ønsker han at vise, at den klassiske malekunst og den pixelerede nutid fint lader sig forene, for »det fysiske maleri kan og vil!«

Som forfatteren Steen Steensen Blichers tiptiptipoldebarn må han have kunstnerblod i årerne, men ellers er han ud af en gammel købmandsslægt i Salling. Købmandsgårdens for længst tømte kornloft er hans store atelier. Det lille atelier er hans arbejdsrum på førstesalen i Hald Ege.Parret Anne Katrine Villum Lautrup og Ulrik Tang Bertelsen bor med deres tre børn i en andelsbolig. Fra rummet har han udsigt til en dam og en lille stump af Danmarks største egeskov.

»Jeg henter stor inspiration i mine nærmeste omgivelser, ikke mindst Dollerup Bakker med Hald Sø. Og ligesom Jens Søndergaard henter jeg også gerne inspiration ved Vesterhavet,« siger han.

10 kortfilm, som Statens Filmcentral forvalter, hører også med til hans enegang for fællesskabet. Sideløbende arbejder han som kritiker og essayist. Hans personlige kommentarer til det ene og det andet inden for kunst og litteratur lader sig læse på Youtube. Men han forbereder også en bog med 52 små essays, ét for hver uge i et år.

»Parlois« kalder han sine små stykker. Det skal ingen hemmelighed være, at han er frankofil. Midt imellem arbejde som vikar i en lægepraksis og som lægevagt gør Anne Katrine Villum Lautrup et helhjertet forsøg på at lære sig fransk. I flere år har de frekventeret en norsk kunstners bolig i Nice.

Faktisk fylder Le Berthélaine 40 år i morgen, men festen er foreløbig pixeleret.

Annonce
Viborg For abonnenter

Bekymringer for Viborgs ve og vel: - Uanset hvad vil det være et fremmedlegeme og et indgreb i byens kulturarv

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Godt nyt fra energiselskab: Varmepriser stiger langt mindre end forventet, men der skal konstant holdes øje med energipriserne

Bjerringbro For abonnenter

Ny rapport: Stor risiko for 'katastrofe-regn' som det, der oversvømmede store dele af Tyskland sidste år

Alarm 112

To næsten ens uheld på samme vej med fire timers mellemrum: 15-årig cyklist kørt til tjek på skadestuen

Debat For abonnenter

Borgerværn til forsvar for midtbyen eller hvad?

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal

Erhverv

Iværksætter-succes: Gymnasieelever fra Viborg får penge med fra Løvens Hule

Viborg FF For abonnenter

Cheftrænerløs spillertrup holder kursen - hverdagen går videre uden Lars Friis

Viborg

Flere penge på kviktest: Restriktioner ophører, men Falck forsætter med at teste - også i Viborg

Viborg For abonnenter

Viborg Varme holder fast: Fjernvarmepriserne stiger som allerede meldt ud - hverken mere eller mindre

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Kultur

Besøg fra Alfons, liedkoncert i musiksalen: Weekenden i Viborg byder på alt fra musik til motion

Viborg For abonnenter

Et liv med angst og ambitioner: Usædvanlige omstændigheder gjorde Johannes til hele Viborgs borgmester

Navne

Ny gymnasierektor slapper af i sin hytte uden el og varme i Telemarken: 'Vi skal vandre tre kilometer med alt udstyr på ryggen for at komme til hytten - en bil kan ikke køre dertil'

Annonce