Annonce
Viborg

Besøg på den nedlagte jernbane mellem Viborg og Mariager: Ny DR2-serie hylder dansk transporthistorie

Kristian Pihl Lorentzen (V) og Morten Brink Iwersen snakker om jernbaner og deres historie i ny DR2-serie. Pressefoto
Havne, jernbaner, hovedveje og lufthavne er Danmarks blodårer. En ny serie på DR2 dykker ned i transportformernes forskellige guldaldre og kommer blandt andet forbi den nedlagte bane mellem Viborg og Mariager sammen med Kristian Pihl Lorentzen.
Annonce

Viborg: Hvordan kan det være, at Danmark var et af de lande i verden med det tætteste jernbanenet? Hvorfor er vores hovedveje lige? Hvorfor fik kanalerne aldrig en guldalder?

Det er bare nogle af de spørgsmål, der bliver stillet og besvaret i den nye DR2-serie - "Da Danmark blev flettet sammen" - om dansk transporthistorie.


Programmerne er en opfordring til at tage hovedvejen i stedet for motorvejen og se de enorme visioner, der ligger bag en glemt kanal, der er gravet for tre generationer siden.

Morten Brink Iwersen, programvært


I et af afsnittene kommer Morten Brink Iwersen, der er transportentusiast og desuden programmets vært, forbi den nedlagte jernbanestrækning mellem Viborg og Mariager.

Ved stationen i Vejrumbro mødes han med Kristian Pihl Lorentzen, trafikordfører for Venstre og enorm jernbaneentusiast, som fortæller, at trods en tøvende start for de danske baner ville alle sogne pludselig have jernbane.

En noget langsommelig tur i skinnebussen mellem Mariager og Handest blev det også til for Morten Brink Iwersen og Kristian Pihl Lorentzen. Pressefoto

- Man skal altid se efter jernbanedæmninger i landskabet - og køre forbi stationen, for de fortæller så meget historie, siger Kristian Pihl Lorentzen i programmet, imens han og Morten Brink Iwersen nyder en DSB-inspireret frokost i silende regn på banestrækningen i Nørreådalen, der i dag er cykelsti.

Annonce

Fire afsnit

Serien, der giver værktøjer til at aflæse alt fra stationsbyer til lufthavne, foregår i fire afsnit.

Hver epoke havde nemlig sin storhedstid og efterlod sig spor at finde - omend nogle kræver en nostalgisk kikkert for at se.

- Programmerne er en opfordring til at tage hovedvejen i stedet for motorvejen og se de enorme visioner, der ligger bag en glemt kanal, der er gravet for tre generationer siden, forklarer Morten Brink Iwersen, som sammen med regionale eksperter og transportnørder guider seerne igennem transportens kringlede historie og følger de tydeligste spor rundt i landet.

"Da Danmark blev flettet sammen" har premiere torsdag den 6. august og sendes de følgende onsdage.

Skaberne

Bag DR2-serien er Morten Brink Iwersen, som senest var vært på "Skål for Europa", hvor han og Anders Fogh Rasmussen kører rundt i Europa for at se, hvad der var at skåle for.

Producenten er Sigrid Dyekjær, der har produceret flere film og tv-serier - blandt andet "Scandinavian Star" på DR1 og den Oscar-nominerede film "The Cave".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Annonce