Annonce
Rundt om Viborg

Besværligt at få kartoflerne høstet

På en del marker er det besværligt at få kartoflerne taget op i år, men langt den største del af høsten bliver bjærget, vurderer agrochefen på Karup Kartoffelmelfabrik. Arkivfoto
En del af avlerne tilknyttet kartoffelmelfabrikken har besvær med at få bjærget kartoflerne, men langt det meste af høsten skal nok komme i hus.

Karupegnen: Adskillige medier har i den senere tid bragt reportager fra drivvåde kartoffelmarker, hvor traktorer og maskiner ælter rundt i pløre og af og til kører fast.

Det er dog ikke det generelle billede for de omkring 250 avlere, der leverer stivelseskartofler til Karup Kartoffelmelfabrik.

Det oplyser Rasmus Trads, der som fabrikkens agrochef kommer meget rundt for at vejlede avlerne - også på denne tid af året.

- Overordnet set kan man sige, at det er sejt og besværligt, ja træls mange steder. Men langt de fleste kartofler skal nok komme op også i år, siger han.

Det er mest kartoffelavlere med forholdsvis fed jord, der risikerer at køre fast med optageren og traktorer, der skal køre kartoflerne væk. På de sandede jorde, som der fortsat bliver avlet flest kartofler på, er problemerne som oftest mindre, for de voldsomme regnskyl lettere absorberes.

Annonce
Kartoflerne vælter lige nu ind på Karup Kartoffelmelfabrik, der i år har udvidet kapaciteten betydeligt ved at tage et nyt produktionsanlæg i brug. Arkivfoto

Gennemsnitlig avl

At det lykkedes at få bjærget de fleste kartofler ses også af, at kartoffelmelfabrikken i Karup kører for fuldt tryk. Endda på to produktionsanlæg, idet man jo i år har taget et helt nyt anlæg i brug til at supplere det hidtidige. Det betyder, at fabrikken kan behandle over dobbelt så mange kartofler i timen. Og det betyder, at den såkaldte kampagneperiode bliver kortere, hvilket igen skulle betyde, at færre kartofler går til spilde, fordi de efter optagningen skal opbevares midlertidigt rundt omkring.

Rasmus Trads fortæller, at det ser ud til, at målet om at kunne slutte produktionssæsonen inden jul ser ud til at kunne nås.

- Det skal vi også simpelthen, siger han.

Endnu er det for tidligt at at sige, hvor stor avlen og mængden af kartoffelmel bliver. Men Rasmus Trads forudser, at det bliver "en god gennemsnitlig avl".

Fabrikken modtager og bearbejder under kampagnen cirka en halv million ton kartofler.

Avlen af stivelseskartofler til Karup Kartoffelmelfabrikken ser ud til blive "gennemsnitlig god". Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce