Annonce
Viborg

Bevaringsværdig børnehavebygning skal have nyt liv - men den originale facade skal bevares

Bygningen, der blev opført i 1851, bevares - og laves om til fire boliger. Foto: Andreas Søndergaard
For mere end to år siden solgte kommunen den tomme børnehavebygning i Reberbanen. Nu sættes der snart gang i et boligprojekt i ejendommen fra 1851.
Annonce

Viborg: Da kæmpeinstitutionen Bulderby åbnede, sugede den børn og ansatte fra en række institutioner til sig.

Tilbage stod blandt andet en tom ejendom på Reberbanen. Den gule bygning får nu snart nyt liv, ser det ud til.

Firmaet Fjelsø A/S gør i hvert fald klar til at forandre det bevaringsværdige, gule hus til fire boliger.

Bygning er bevaringsværdig i høj grad.
Annonce

Originale døre

Ifølge de dokumenter, som politikerne i økonomi- og erhvervsudvalget har fået til orientering om sagen, vil indehaveren af ejendommen bevare facaden ud mod Reberbanen. Bygningen skal altså renoveres og istandsættes, så dens udtryk bibeholdes - et farveskift til hvid kan dog komme på tale.

Fjelsø A/S håber også på at kunne beholde de fire døre, som formentlig er originale - trods deres ringe stand. Også de otte skorstene og udtrykket med de sprosseinddelte vinduer skal efter planen bevares i de fire kommende rækkehuse.

På grunden vest for bygningen laves der fire opdelte gårdhaver, og syd for etableres seks parkeringspladser.

Annonce

Bevaringsværdig

"Vi håber nærværende vil blive taget positivt imod, da det samlet er vores opfattelse, at denne løsning vil bidrage positivt til bevaring af en meget fin gammel ejendom. Samt at det samlet set vil hæve niveauet fra det nuværende," lyder det fra Fjelsø i ansøgningen, hvori det også kan læses, at man regner med at anvende en del genbrugsmaterialer i renoveringen.

Bygningen er bevaringsværdig i kategori tre på en skala, hvor et er det højeste (typisk lig med en fredning), og ni er det laveste.

Ifølge Slots- og Kulturstyrelsen er bevaringsværdige bygninger med værdierne to-fire lig med "bygninger, som i kraft af deres arkitektur, kulturhistorie og håndværksmæssige udførelse er fremtrædende eksempler inden for deres slags".

Bygningen set fra bagsiden. Her skal der efter planen indrettes fire gårdhaver.
Annonce

2,28 millioner kroner

Reberbanen 27 husede som nævnt tidligere en børnehave, men har stået tom siden 2015.

Syv interesserede købere bød sig til, da kommunen satte bygningen til salg. Salget blev vedtaget af byrådet i december 2017.

Køberen, Dice Co. ApS ved Niels Mogensen, overtog dog først bygningen den 1. januar 2019, fordi der skulle udarbejdes en ny lokalplan for området, før man kunne gå i gang med at indrette lejligheder i længebygningen, der er på 385 kvadratmeter.

Det arbejde sættes der først for alvor gang i nu. Ifølge den gældende lokalplan kan huset, der ligger lige op ad Viborg Ungdomsskole, nemlig kun bruges til institutionsformål.

Rettelse: Vi skrev ved en beklagelig fejl, at Tonny Kjærgaard fra Viborg havde købt bygningen. Dette er ikke korrekt. Undskyld.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Nu er Banebyparken sat på skinner

Viborg

Det er en opgave, vi må løse

Sport

Viborg FF tager gerne favoritværdigheden - men Skive er altså et bøvlet hold at møde

Annonce