Annonce
Rundt om Viborg

Billig gas holder varmeprisen i ro - indtil videre

Frederiks Varmeværk får godt en femtedel af sin energi fra et solvarmeanlæg, og det er med til at holde fjernvarmeprisen nede. Arkivfoto: Morten Dueholm
Frederiks Varmeværk undersøger muligheden for at installere en varmepumpe. Indtil videre må værkets kunder dog forlade sig på, at naturgassen bliver ved med at være billig.

Frederiks: - Vi er jo blevet noget mere følsomme over for, om naturgasprisen stiger, end vi ville have været, hvis vi havde kunnet køre på biogas. Men indtil videre har naturgasprisen været fornuftig. Derfor har vi kunnet holde varneprisen i ro.

Det siger Wolfgang Schubert, formand for Frederiks Varmeværk, der på den nylige generalforsamling måtte fortælle de omkring 25 fremmødte, at værket ikke som forventet indtil i sommer kommer til at køre på biogas fra biogasanlægget ved Grønhøj.

Som omtalt i folkebladet har selskabet bag Grønhøj Biogas fået nye ejere, der ser en bedre forretning i at levere opgraderet biogas til naturgasnettet end til det lokale varmeværk. Og som ikke mener sig forpligtet til at sælge lokalt, selv om varmeværket regnede med at have en aftale med de forrige ejer af Grønhøj-anlægget.

Tilbage står altså, at Frederiks Varmeværk må fortsætte med at fyre naturgas - suppleret med energi fra et solvarmeanlæg, som på årsbasis leverer godt en femtedel af fælles-varmen i byen.

Frederiks Varmeværk er dog i gang med at undersøge muligheden for at installere en såkaldt luft-til-vand-varmepumpe. Der er formentlig plads til den i et eksisterende motorhus. Men det er uafklaret, om det på grund af støj og anden miljøbelastning kan lade sig gøre at køre med varmepumpen her.

Annonce
Wolfgang Schubert har i mange år været formand for Frederiks Varmeværk, og forleden blev han genvalgt til endnu en periode. Arkivfoto

Formand genvalgt

Hovedårsagen til at varmeværksfolkene gerne vil skaffe sig en eller flere nye energikilder er, at statens grundtilskud til el-produktion på decentrale kraftvarmeværker er skåret væk. For et par år siden så det ud til at kunne koste fjernvarmeforbrugerne 4000-5000 kroner om året, hvis der ikke blev fundet alternativer til at fyre med naturgas. Med forholdsvis lave priser på naturgas i år har de fleste varmeværker dog kunnet undgå et stort prishop, og Frederiks Varmeværk har ikke sat a conto-varmeprisen op i indeværende varmeår, der begyndte den 1. juli.

- Men det er jo ikke til at vide, hvordan det går, hvis prisen på naturgas stiger. Vi har jo budgetteret med at kunne køre på biogas fra nytår, siger Wolfgang Schubert.

Lige nu koster det for en typisk Frederiks-parcelhusfamilie med et årligt forbrug på 18,1 megawatttimer 13.231 kroner om året at have varmt vand i radiatorer og vandhaner.

Wolfgang Schubert blev i øvrigt genvalgt til bestyrelsen og fortsætter som formand. Også bestyrelsesmedlem Morten Møller fik mandat til at fortsætte i bestyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Narkobilist taget med viagra i bilen

Viborg FF For abonnenter

Jesper Christiansen har overvejet stop siden februar: - Nogle gange bliver noget vigtigere end fodbold

Annonce