Annonce
Læserbrev

Biogas i Vammen. Et opråb fra en potentiel tilbageflytter til Viborg Kommune

Læserbrev: Jeg har altid tænkt, at når jeg havde gennemført min videregående uddannelse fra Aarhus Universitet, og efter nogle år på arbejdsmarkedet i Aarhus, ville jeg flytte tilbage til det naturskønne og naturbeskyttede område ved Tjele Naturpark. Men efter at have fulgt debatten om placeringen af biogasanlægget ved Vammen, er min tillid til Viborg Kommune komplet forsvundet, samt chancerne for en tilbageflytning ikke eksisterende.

Mit indtryk er, at Viborg Kommune ikke lytter til borgerne og mere tænker på at få statsstøtte til det industrielle projekt inden udgangen af 2019. Et kæmpe industrianlæg placeret midt i et velfungerende lokalsamfund. Et lokalsamfund, som Viborg Byråd kan sørge for bliver stavnsbundet. En by, som ikke får lov til en videre udvikling. En by, som vil opleve en væsentlig stigning i tung trafik, støj og lugtgener. Er det et ry, Viborg Kommune vil have på sig?

Hvorfor ikke lytte til borgere, som rent faktisk ved, hvordan det er at bo i og omkring Vammen, og hvordan tung transport vil påvirke deres lokalsamfund ved en placeringen af et biogasanlæg på Sønderupvej 1 - dette bekymrer mig!

Da jeg læste Viborg Stifts Folkeblad d. 19. februar 2019, udtalte formanden for klima- og miljøudvalget, Stine Damborg Hust (K), at hun heller ikke var begejstret for placeringen af biogasanlægget på Sønderupvej 1, og at der ikke var en alternativ placering. Kan Stine Damborg Hust ikke huske, at hun rent faktisk har set Vammen-borgernes forslag til den alternative placering på Vingevej 68, Tjele?

Søndag den 13. januar 2019 fik hun jord under gummistøvlerne, da hun sammen med klima- og miljøudvalgets næstformand, Kai O. Andersen (SF), fik fremvist den alternative placering. Her skal det nævnes, at Kai O. Andersen endda har fået denne fremvisning hele to gange. Hvis Stine Damborg Hust ikke selv er begejstret for placeringen, hvorfor så ikke handle nu, inden at det bliver for sent, og gravmaskinerne går i gang?

Men ud over ikke at lytte til lokalbefolkning, har Viborg Byråd, så overvejet følgende problemstillinger:

  • Biogasanlægget ved Sønderupvej 1 skal producere naturgas til 3600 husstande i Viborg. Jeg går også ud fra, at Viborgs byråd er klar over, at naturgassen - Metan - i Nordsøen er ved at slippe op, og efter 2040 vil der reelt ikke være mere tilbage. Men brugerne af naturgassen er primært folk med naturgasfyr, og disse er under udfasning. Metan som energi-bærer er under udfasning. Så hvorfor investere i noget, som er under udfasning? Den samme klima-krone kan kun bruges én gang, og man får langt mere CO2-besparelse for pengene ved at investere i f.eks. vindmøller (jf. kilde 1).
  • Dertil er der åbenbart blevet lavet en objektiv VVM-redegørelse, som er købt og betalt af investoren selv til biogasanlægget i Vammen, nemlig Viborg Bioenergi. Ja, det lyder utroligt objektivt.
  • At investere i grøn energi giver god mening, men for mig lyder det ikke særlig grønt at sætte flere lastbiler på vejene i et lille lokalsamfund, som skal udlede mere CO2. Små 35.000 lastbiltransporter om året. Som nuværende byboer savner jeg den ro og stilhed, som er ude på landet, og det havde jeg egentlig set frem til.
  • Dertil er biogas ikke økonomisk bæredygtig, og den eneste grund til, at biogasanlæggene eksisterer, er den økonomiske statsstøtte på to mia. kr. årligt (jf. Kilde 2). De kan økonomisk ikke løbe rundt uden denne støtte. Se blot Grønhøj Bioenergi, som lige er blevet tvangsopløst af Erhvervsstyrelsen.
  • Slutteligt, at man dertil kan læse, at udenlandske kapitalfonde investerer i danske biogasanlæg, hvortil deres beskatning ikke er i Danmark, men hvor de danske skattekroner skal gå til biogasanlæg. Hvorfor skal danske skattekroner gå til udenlandske kapitalfonden, som ikke er skattepligtige i Danmark? (jf. kilde 1)

Jeg har ikke lyst til at flytte tilbage til en kommune, hvor naturen eller borgerne ikke bliver påskønnet. For hvad gør Viborg Kommune for at tiltrække nye tilflyttere, men også potentielle tilbageflyttere? Ikke blot til Viborg, men også til de små lokalsamfund omkring Viborg, som vel også skal være attraktive? Hvis Viborg Kommune ikke engang vil lytte til sine borgere, hvordan skal jeg nogensinde have tillid til en kommune som Viborg? Denne debat har i hvert fald ikke hjulpet på Viborg Kommunes image, set her fra sidelinjen i Aarhus.

Sidst vil jeg gerne understrege at jeg er for grøn energi – og i dette tilfælde imod den dårlige placering på Sønderupvej 1. Jeg foreslår, sammen med resten af lokalbefolkningen i Vammen og omegn, den alternative placering på Vingevej 68, Tjele, og håber, Viborg Kommune vil smøge ærmerne op og få ændret placeringen af biogasanlægget og få et veltilfreds lokalsamfund i Vammen.

Kilder: Lars Poulsen; ”Når miljø-penge lugter” (11. marts 2019). Rene Bang; Hvorfor egentlig biogas?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ungdomspræst og afgået Mercantec-direktør vil i byrådet: Parti præsenterer nye kandidater - igen

Annonce