Annonce
Rundt om Viborg

Biograf-lyd op i superligaen

Formand Frank Johansen ser frem til, at Karup Bio på torsdag kan genåbne med det nye lydsystem, Dolby Atmos, der bringer den lille biograf op i en eksklusiv klasse. Foto: Johan Gadegaard

Karup Bio genåbner på torsdag i næste uge med et avancerede lydsystem Dolby Atmos, som kun omkring 15 danske biografer har i forvejen.

Karup: - Vi har hele tiden haft en god lyd, men nu får vi en, der er supergod og topmoderne.

Det siger formand Frank Johansen om det nye, avancerede og endnu eksklusive lydsystem kaldet Dolby Atmos, som lige nu bliver installeret i den lille, frivilligt drevne Karup Bio.

Biografen har været lukket hele denne uge og genåbner først torsdag i næste uge. Hver dag er der mindst fem-seks håndværkere i gang i biografsalen og operatørrummet, for ikke alene skal der sættes 47 nye højtalere og andet elektronisk udstyr op. Loftet bliver også hævet for at give plads til de 20 højest placerede højtalere.

Tømrerarbejdet står lokale Kølvrå Tømrer- og Snedkerforretning for, mens specialistfirmaet Værksted for lyd og lys baseret i Højbjerg ved Aarhus har tjansen med at sørge for, at højtalere og lydsystemet generelt kommer til at virke.

Det sidste er lydfirmaet Dolby dog i sidste ende også garant for. Firmaet sender tirsdag-torsdag en schweizer op for at gennemteste systemet, før der torsdag aften er premiere og genåbning med 3D-Batman-filmen "Justice League".

Hele øvelsen med at få ny lyd og løftet loft koster cirka 700.000 kroner, hvoraf Dolby Atmos udgør de 650.000 kroner. For at få råd til investering og opgradering har biografen optaget et banklån.

Annonce
For at få plads til de mange nye højtalere løftes loftet i Karup Bio. Det koster 50.000 kroner, mens selve lydanlægget løber op i 650.000.

Bedre end de fleste

Med Dolby Atmos får Karup Bio en lyd, som altså kun et fåtal af landets biografer kan byde på. Den nærmeste er Skives Cinema 3, mens eksempelvis Fotorama i Viborg endnu ikke er med på den vogn.

Det gamle lydsystem, som i princippet ikke fejler noget, har Karup Bio solgt til en sjællænder, der vil anvende det i en hjemmebiograf.

Karup Bio, der har været drevet af frivillige siden 1983, har de senere år haft en solid økonomi, og fungerer fint med omkring 20 frivillige, der på skift er operatør, billettør og kioskpasser med mere.

Biografen har med få undtagelser mindst en forestilling - ofte flere - hver dag året rundt. Karup Bio bliver også anvendt til blandt andet skolebio og diverse foredrag.

Installeringen af nyt lydudstyr fordrer også en teknisk opgradering i operatørrummet.
Frank Johansen følger interesseret med i arbejdet, der betyder, at Karup Bio holder lukket i 10 dage.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro

Van(d)vittig situation: Tangeværket åbnede for nødslusen

Sport For abonnenter

Vild udvikling på halvandet år: Nu venter OL og attentat på legendarisk dansk rekord

Annonce