Annonce
Viborg

Biskop bakker op om kirkelukninger i en corona-tid: - Vi lider afsavn i denne tid, men det er der mange, der gør

Biskop Henrik Stubkjær er af den holdning, at kirkerne bør være lukket i påsken - uanset hvor stort et afsavn, det end giver. Arkivfoto: Morten Pedersen
Kirkerne er lukket for gudstjenester i påsken. Sådan bør det være, lyder konklusionen fra Viborg-biskop Henrik Stubkjær, som dog får muligheden for selv at nå en betydelig mængde danskere, når han skal prædike direkte på tv.

Viborg: Kirkerne er lukkede henover påske.

Nej åbne.

Nej lukkede.

Forvirret? Det er der nok flere, der er.

Men i hvert fald ønskede kirkeminister Joy Mogensen (S) at åbne en kirkedør på klem i den væsentlige højtid, som påsken er. Flere kirkeordførere bakkede hende op.

Kirkerne selv siger dog "tak - men nej tak" - og så er det sådan, det bliver.

Henrik Stubkjær, biskop over Viborg Stift, er helt på linje med sine kolleger.

- Alle længes efter at komme tilbage i kirkerne. Det gør jeg også. Men vi i folkekirken har hele tiden fulgt de råd, der er kommet fra Sundhedsstyrelsen, og jeg har det rigtig godt med, at vi som kirke er solidariske med resten af samfundet, siger han.

Derfor er også han af den holdning, at det rette er at holde påskelukket.

- Der er ingen sundhedsfaglig ekspertise, som siger, at det er fint at åbne kirkerne for gudstjenester nu - og jeg synes da, at det ville være ganske ubærligt, hvis kirken var skyld i smittespredning, siger Viborg Stift-biskoppen.

Annonce

Lider afsavn

Han tænker både på kirkegængerne, som for en dels vedkommende er i den ældre og dermed også i den sårbare del af befolkningen, men også på præster, kirketjenere og øvrige ansatte, som ville blive tvunget til at stå i et rum i flere timer, hvor der ville blive inviteret forskellige mennesker ind.

- Derfor er jeg enig i, at vi skal åbne så hurtigt, som det er forsvarligt, men det er der ikke noget, der tyder på, at det er endnu, siger Henrik Stubkjær.

Han sidder også i bestyrelsen i det lutherske verdensforbund, og han oplyser, at samme melding er gået ud til samtlige lutherske kirker i verden: Lad os nu bekæmpe smittespredningen.

- Vi lider afsavn i denne tid, men det er der altså rigtig mange mennesker rundt om i verden, der gør, siger han.

Selvom det er hårdt at holde kirkerne lukket, så glæder Henrik Stubkjær sig dog over nogle af de affødte effekter. Som biskop over Viborg Stift fryder han sig over at se det engagement og den idérigdom, som der er piblet frem rundt om i sognene med web-baserede gudstjenester og lignende løsninger.

- Der er udvist en stor kreativitet. Kirkerne er lukkede, og så alligevel ikke, siger han med tilfredshed.

Direkte fra Viborg

Henrik Stubkjær tager al virakken - debatten - som en bekræftelse af, at folkekirken stadig i det herrens år 2020 spiller en stor og betydelig rolle.

- Jeg tager det som regeringens anerkendelse af, at kirken betyder noget, og at påskeevangeliet bærer os som samfund. Det er dejligt at mærke, og derfor synes jeg da, at det er flot, at man fra politisk side prøver at se, om det kunne lade sig gøre at åbne kirkerne. Det er jeg faktisk rigtig glad for, siger han.

- Men jeg tror også som sagt, at det er den rigtige beslutning, at vi fra kirkernes side siger, at vi må væbne os med tålmodighed og være solidariske med det folk, som vi er kirke med. Jeg har en fortid i Folkekirkens Nødhjælp og ved, at når man står i en krisesituation, så gælder det først og fremmest om at få stoppet skaden. Det er der, vi starter - også i dette tilfælde. Vi skal ikke have flere til at dø.

I øvrigt fortæller Henrik Stubkjær, at Viborg Domkirkes påskegudstjeneste i år bliver transmitteret direkte på Danmarks Radios P1 og DR1.

- Det bliver specielt at prædike i en tom kirke, men vi får dog muligheden for at gå til gudstjeneste sammen - men på afstand, siger Henrik Stubkjær.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Dyrebakken ikke klar til at åbne

Læserbrev

To politiske veje for Danmark

Annonce