Annonce
Viborg

Biskop er positiv trods mindre medlemsfald: Få melder sig ud

Antallet af medlemmer i folkekirken har aldrig tidligere været under 83.000 i Viborg Kommune. Arkivfoto: Morten Dueholm
Antallet af medlemmer i folkekirken har ikke været lavere i Viborg siden 2007. Biskop Henrik Stubkjær mener dog, at det er ganske naturligt og ser positivt på situationen.
Annonce

Viborg: Siden 2007 har Danmarks Statistik opgjort tal over medlemmer af den danske folkekirke. Tirsdag den 19. april udkom tallene, som de ser ud efter første kvartal af 2020, og her viser tallene, at antallet af medlemmer i Viborg Kommune aldrig har været lavere, siden man netop startede i 2007.

Det drejer sig således om de 71 sogne, som alle er en del af Viborg Kommune. Heriblandt også Kobberup, Simested, Hvam og Hvilsom, som tilhører andre kommuner. Her er tallet nu 82.969. Aldrig tidligere har tallet været under 83.000. Biskop Henrik Stubkjær tager dog faldet med slående ro.

- Når vi falder lidt, så hænger det lidt sammen med, at vi mister indbyggere, fordi folk flytter, siger biskoppen, som dog hæfter sig ved, at Viborg Stift stadig er det stift, som har den højeste procent af medlemmer.

- Viborg Stift er det stift i landet med den højeste medlemsprocent på lige under 84. Landsgennemsnittet er 74, så vi er jo næsten ti procent flere medlemmer her, siger Henrik Stubkjær.

Annonce

Udmeldelserne bliver færre

Henrik Stubkjærs forklaring om, at folk flytter, virker til at holde vand. Kigger man på antallet af udmeldelser, så viser tallene fra Danmarks Statistik, at der har været lidt over 30 udmeldelser per kvartal siden 2014. På nær i 2016, hvor snittet var lidt over 70 per kvartal.

- I 2016 var der en ateist-kampagne, så her var der et lille peak i antal udmeldelser. Vi så et lignende peak i 2012, hvor debatten om ægteskab mellem to af samme køn var på sit højeste. Men generelt, er det få, som melder sig ud, siger Henrik Stubkjær.

Generelt er Henrik Stubkjær ganske positiv omkring folkekirkens udvikling, omend han da gerne så en tilvækst af medlemmer.

- Selvom jeg selvfølgelig ærgrer mig over, at det går tilbage, så er jeg trods alt positiv, fordi der for 15-20 år siden blev udgivet bøger om, at folkekirken ikke ville eksistere længere i 2020, siger biskoppen.

Biskoppen tilføjer yderligere, at den danske folkekirke generelt har det godt. Sammenlignet med nabolandene Norge og Sverige, har Danmark procentvis flest medlemmer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce