Annonce
Viborg

Biskop i spidsen for milliard-budget

Henrik Stubkjær er blevet betroet en bestyrelsespost i det internationale forbund for lutherske kirker. Arkivfoto: Agata Lenczewska-Madsen

Viborg-biskop Henrik Stubkjær er blevet formand for et udvalg, der omsætter for over to milliarder kroner årligt. Han er sikker på, at posten også gavner hans kirkelige arbejde herhjemme.

Annonce

Viborg: Kirken er mere end den enkelte matrikel, det enkelte sogn, provsti, stift eller land. Kirken rækker ud i et globalt fællesskab. Og derude får man indtryk, man også kan bruge herhjemme.

Det konstaterer Viborg-biskop Henrik Stubkjær, der i forvejen er kendt for sin internationale, humanitære indsats.

Den tidligere generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp blev i maj valgt ind i bestyrelsen i Det Lutherske Verdensforbund, som repræsenterer 78 millioner medlemmer i 98 lande. Her er han så oven i købet blevet betroet posten som formand i udvalget World Serivce, som står for forbundets humanitære arbejde.

Udvalget omsætter for over to milliarder kroner om året, hvilket er omkring 90 procent af det Det Lutherske Verdensforbunds samlede budget.

- Det er et stort arbejde, men det ligger i forbindelse med det, jeg har arbejdet med før. Udvalget arbejder blandt andet for kvinders og børns rettigheder rundt om i verden. Jeg synes, det er spændende, og jeg synes, det er en ære at få lov til at repræsentere Danmark, siger Viborg-biskoppen om arbejdet.

Det var i forbindelse med forbundets generalforsamling i det sydvestafrikanske land Namibia, at den danske biskop blev valgt ind.

- Det er vigtigt, at vi hos den lutherske kirke i Danmark spiller ind. Dels mener jeg, at vi har noget at give andre landes lutherske kirker, men dels mener jeg også, at vi kan hente en masse inspiration, siger han.

Annonce

Med hjem

Det omfattende, internationale arbejde kommer dog ikke til at gå ud over biskoppens hjemlige opgaver i Viborg Stift, slår Henrik Stubkjær fast.

- Nej, det gør det ikke, siger han.

Måske snarere tværtimod:

Både nationalt og lokalt er han formand for en række grupper, råd og foreninger, som udfører socialt arbejde. Senest kan nævnes boligselskabernes fællessekretariats bestyrelse i Viborg, som han står i spidsen for.

- På den måde kan man sige, at bispeembedet handler om at tage erfaringer herfra og dele ud til andre, men også om det modsatte, nemlig at hente noget med hjem. Jeg tror og håber på, at det her kan være med til at give mig noget, jeg kan formidle videre. At kirken er tilstede blandt nødstedte både internationalt og lokalt er en vigtig del af kirkens væsen, mener Henrik Stubkjær.

Af diakonale, sociale opgaver i sit eget stift arbejder han og hans stiftsmedarbejdere for tiden på at få ansat en præst, som dels skal fungere i Houlkær og som dels skal stå bag tiltag som nye sorggrupper og anden hjælp til eksempelvis børn. Biskoppen fremhæver også det nye initiativ med at skaffe pænt, men brugt konfirmationstøj til unge, hvis familier måske ikke har råd til at købe de nyeste sæt til deres konfirmander som et af de tiltag, man forhåbentligt vil se flere af.

- Jeg tror på, at det her også vil berige mit arbejde i Viborg Stift, siger Stubkjær, som har været biskop siden 2014. Her afløste han Karsten Nissen, som sad på posten i 18 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce